Ερώτηση Χ. Αθανασίου για τις δομές υγείας στη Λέσβο

H κατάσταση στις Δημόσιες Δομές Υγείας Λέσβου ήταν το θέμα ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας, που κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου. Στην ερώτηση ο κ. Αθανασίου τονίζει ότι, «το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “Βοστάνειο” παρουσιάζει ελλείψεις σε  βασικές ειδικότητες ιατρών, σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Οφείλονται άδειες προηγουμένων ετών και πολλά ρεπό. Πολλές κλινικές και τμήματα καλύπτονται με προσωπικό που απασχολείται με ελαστικές μορφές εργασίας. Η μεγάλη έκταση του ιδρύματος, μετά και την ανακαίνισή του, αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις, ενώ η πίεση στο ήδη ταλαιπωρηθέν και μη επαρκές προσωπικό αυξάνεται, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης ενίσχυσής του. Επίσης, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπως και τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου, έχουν επιφορτιστεί και με την υγειονομική κάλυψη των περίπου 12.000 μεταναστών που διαμένουν στο νησί, δυσχεραίνοντας το έργο τους.

Με επιστολή του  ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, την οποία και σας επισυνάπτω, επισημαίνει όλα τα ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του και τέθηκαν σε δημόσια συζήτηση παρουσία του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη, κατά την επίσκεψή του στο νησί για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Νοσοκομείου μας.

Σημαντικές ήταν και οι διαπιστώσεις του Προέδρου και του Γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ κ. κ. Μιχάλη Γιαννακού και. Χρήστου Παπαναστάση, αντίστοιχα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στο ΚΥΤ Μόριας, με συνέπεια να αναδειχθεί το μέγεθος των επιπτώσεων του μεταναστευτικού ζητήματος στις δημόσιες δομές υγείας του νησιού.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης:

 • Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υποστηρίζεται από ένα (!) Νεφρολόγο ο οποίος καλείται να εξυπηρετήσει, όχι μόνο τους 85 μόνιμους νεφροπαθείς της Λέσβου, αλλά και τις περιπτώσεις νεφροπαθών που προστίθενται κατά την τουριστική περίοδο και τους ασθενείς πρόσφυγες – μετανάστες, προσεγγίζοντας περίπου τα 150 άτομα! Να σημειωθεί ότι η Μονάδα λειτουργούσε με τρεις μόνιμους ιατρούς Νεφρολόγους, από τους οποίους η μία ιατρός συνταξιοδοτήθηκε και η άλλη βρίσκεται σε άδεια εγκυμοσύνης.
 • Ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρού – ακτινοδιαγνώστη.
 • Η Ψυχιατρική Κλινική λειτουργεί με έναν ιατρό ενώ η πτέρυγα, στην οποία στεγάζεται, βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χρήζει άμεσης ανακαίνισης. Προσωπικό και ασθενείς καλούνται να συνυπάρχουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.
 • Η Μαιευτική και η Παιδιατρική Κλινική είναι ασφυκτικά γεμάτες.
 • Το Διαβητολογικό υπολειτουργεί, διότι εξυπηρετείται από έναν ιδιώτη ιατρό.
 • Το αιμοδυναμικό τμήμα δεν λειτουργεί.
 • Η πρόσφατα λειτουργούσα εξάκλινη μονάδα νοσηλείας λοιμωδών νοσημάτων, η οποία λειτουργεί καθημερινά με πλήρη κάλυψη των κλινών της, δεν θα είναι σε θέση να καλύψει όλα τα περιστατικά σε μια ενδεχόμενη έξαρση των περιστατικών λοιμωδών νοσημάτων λόγω του προσφυγικού.

Πέρα των ανωτέρω,  εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της άμεσης χρηματικής ενίσχυσης του κονδυλίου των πρόσθετων αμοιβών 2018 ώστε να γίνεται ομαλά η πληρωμή των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Όσον αφορά την περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών εντός των Κέντρων, δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός «υγειονομικό ναρκοπέδιο» και «σύγχρονη ντροπή» που απέδωσε ο κ. Γιαννακός στο ΚΥΤ Μόριας, επισημαίνοντας και εκείνος με τη σειρά του την ανάγκη δημιουργίας σοβαρών πρωτοβάθμιων δομών υγείας εντός των κέντρων φιλοξενίας και την ανάγκη ενίσχυσης των ήδη υπαρχόντων, Νοσοκομείων και Κ.Υ.

Όσον αφορά τον απαρχαιωμένο οργανισμό του Βοστάνειου Γενικού  Νοσοκομείου Μυτιλήνης, σας ενημερώνω ότι λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του Νοσοκομείου κρίθηκε απαραίτητη η κατά καιρούς  αναμόρφωσή του. Η τελευταία τροποποίηση έγινε το 2013. Έκτοτε, δεν έχει εγκριθεί καμία αναμόρφωση του Οργανισμού, αν και οφείλει να  ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές κατακτήσεις, τον  εκσυγχρονισμό και την επέκταση του Νοσοκομείου  με τις νέες πτέρυγες  αλλά και την νέα πραγματικότητα,  που ζούμε, με τις αυξημένες ανάγκες σε ιατρική περίθαλψη λόγω και του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

Έτσι, συντάχθηκε νέος οργανισμός, ο οποίος ανταποκρίνεται στις πιο πάνω ανάγκες του Νοσοκομείου.

Δεν είναι δυνατόν μια σύγχρονη μονάδα, η οποία μάλιστα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, να καλύπτει όπως – όπως τις ανάγκες της με επικουρικούς ιατρούς και εργαζόμενους με μπλοκάκια, συμβάσεις του ΟΑΕΔ και του ΚΕΕΛΠΝΟ κ.α. Μία κατάσταση που όσο διαιωνίζεται δυσχεραίνει τη εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου με κίνδυνο για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.  Είναι γνωστή εξάλλου, η έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Λέσβου για την πολύμηνη αναμονή των ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) του Νοσοκομείου μας.

Δυστυχώς, αλώβητο δεν θα μπορούσε να μείνει και το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, το οποίο, λόγω και του μεταναστευτικού, καλείται να αντιμετωπίσει υπερδιπλάσιες κλήσεις με αποτέλεσμα να γίνεται «λάστιχο» για να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες. Επίσης, στα Κ.Υ. υπάρχουν ακάλυπτες  βάρδιες στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά. Επιπλέον, ο χώρος στον οποίο στεγάζεται προσωρινά η υπηρεσία είναι εντελώς ακατάλληλη ενώ, εδώ και καιρό, υπάρχει σχεδιασμός για τη μετεγκατάσταση του ΕΚΑΒ και τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην περιοχή του Καρά Τεπέ, θέματα τα οποία ο κ. Πολάκης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί μας, δεσμεύτηκε να δρομολογήσει.

Τέλος, οφείλω βέβαια να τονίσω πως οι ιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου, μαζί φυσικά με τα Κ.Υ. του νησιού και κυρίως το Κ.Υ. Μυτιλήνης, όπως και οι διασώστες του ΕΚΑΒ, επωμίστηκαν ένα δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους βάρος  λόγω του μεταναστευτικού και κάνουν φιλότιμες προσπάθειες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων αλλά και των μεταναστών – προσφύγων.

Κατόπιν των ανωτέρω, Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

 1. Γνωρίζετε τις ελλείψεις σε προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπως αποτυπώνονται παραπάνω αλλά και στην επιστολή του Συλλόγου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπως Νεφρολόγο, Διαβητολόγο, Ακτινοδιαγνώστη κλπ; Προτίθεσθε να προβείτε στην άμεση κάλυψη των κενών με μόνιμους ιατρούς;
 2. Προτίθεσθε να προβείτε στην άμεση πρόσληψη δύο ιατρών Νεφρολόγων, είτε επικουρικών είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που θα καλύψουν τα κενά που έχουν προκύψει λόγω άδειας εγκυμοσύνης της μίας μόνιμης ιατρού και λόγω συνταξιοδότησης της άλλης, έως ότου προκηρυχθεί η θέση της για μόνιμη κάλυψη;
 3. Ποια μέτρα έχετε λάβει για την άμεση κάλυψη των κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό στο Νοσοκομείο αλλά και τα Κ.Υ. Λέσβου, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί και με την υγειονομική κάλυψη 12.000 μεταναστών και προσφύγων;
 4. Ποιος ο σχεδιασμός σας για τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου με σκοπό τη βελτίωση και εξωραϊσμό της πτέρυγας, στην οποία στεγάζεται η Ψυχιατρική Κλινική;
 5. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την αγορά στεφανιογράφου και για την ενίσχυση του αιμοδυναμικού τμήματος;
 6. Προτίθεσθε να ενισχύσετε οικονομικά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης για την άμεση κάλυψη των δεδουλευμένων των εργαζομένων του ;
 1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην έγκριση του Νέου Οργανισμού του Βοστάνειου Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης;
 2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τη δημιουργία δομών υγείας εντός του ΚΥΤ Μόριας και του Καρά Τεπέ;
 1. Προτίθεσθε να ενισχύσετε το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης με νέους διασώστες, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στη Λέσβο λόγω του μεταναστευτικού αλλά και για να μην μένουν ακάλυπτες βάρδιες στα Κ.Υ.;
 2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, τη λειτουργία του ως Συντονιστικό Κέντρο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τη στελέχωσή του;»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος