Έρευνα του ertnews.gr: Πώς προετοιμάζονται για το restart οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας

Στην τελική ευθεία μπαίνει το άνοιγμα του τουρισμού για τη χώρα και όλος ο κλάδος  ευελπιστεί να πάρει μία ανάσα και να σταθεί όρθιος μέσα από την έλευση των τουριστών.  Στην έρευνα που παρουσιάζει το ertnews.gr καταγράφονται οι προσδοκίες αλλά και οι δυσκολίες για τις οποίες μιλούν οι άνθρωποι του τουρισμού σε Κέρκυρα, Κρήτη, Β. Ελλάδα, Β. Αιγαίο, Μεσσηνία και Ν. Αιγαίο.

Κέρκυρα: Αισιόδοξα μηνύματα από τις προκρατήσεις, προβληματισμός λόγω Αγγλίας

Έρευνα του ertnews.gr:  Πώς προετοιμάζονται για το restart οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας

Η απόφαση της Μ. Βρετανίας να εντάξει στην «πορτοκαλί ζώνη» της λίστας των χωρών αναλογικά με τις προϋποθέσεις για ταξίδια στο εξωτερικό ολόκληρη την Ελλάδα, έχει προβληματίσει ακόμα περισσότερο τους τουριστικούς παράγοντες της Κέρκυρας οι οποίοι περιμένουν μεν μία πολύ καλύτερη σεζόν από την περσινή, ωστόσο θεωρούν ότι και φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Η αγγλική αγορά είναι η μεγαλύτερη τόσο για το νησί των Φαιάκων όσο και για τα Επτάνησα στο σύνολό τους και η καθυστέρηση έναρξης ροής τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάζει πολλαπλάσια την τουριστική οικονομία σε σχέση με άλλες χώρες προέλευσης.

Η περιορισμένη μεν, υπαρκτή δε αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλεί επιπλέον ανησυχία για καθυστέρηση «πρασινίσματος» στη λίστα που αναμένεται να αναθεωρήσει περίπου στις 25 Μαΐου η Downing Street.

Πόσα slots θα εκτελεστούν;

Σημείο – κλειδί είναι η διάθεση των αεροπορικών εταιρειών να προγραμματίσουν μεγάλη ροή πτήσεων νωρίς φέτος το καλοκαίρι και, πάντως, πριν από τον Ιούλιο.

Οι προκρατήσεις θέσεων προσγείωσης (slots) δείχνει θεωρητικά ότι τόσο οι εταιρείες charter όσο και αυτές που έχουν μεγάλο αριθμό τακτικών πτήσεων καταθέτουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο νησί, όμως (ειδικά για το Μάιο και τον Ιούνιο) η πράξη θα δείξει πόσες από αυτές θα υλοποιηθούν καθώς λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχει penalty αν μία εταιρία δεν χρησιμοποιήσει όλες τις χρονοθυρίδες προσέγγισης στο αεροδρόμιο.

«Εμβολιαστικό διαβατήριο» και εμβολιαστική κάλυψη

Το ενθαρρυντικό σημάδι, είναι η διάθεση των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν, ενώ όπως πολλοί τουριστικοί παράγοντες επισημαίνουν, η υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, τα μαζικά τέστ στους εισερχομένους και, κυρίως, η επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης από τον ντόπιο πληθυσμό και, κυρίως, τους εργαζομένους στον κλάδο, θα βοηθήσουν πολύ στην επαναφορά σε μία κανονικότητα που μπορεί να μην πλησιάζει στους αριθμούς του 2019, όμως, θα βελτιώσει κατά πολύ την περσινή εικόνα, επισημαίνει στο ertnews.gr το μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΠΟΕΤ, τουριστικός πράκτορας Βασίλης Καλούδης.

Voucher και επιστροφές προβληματίζουν τα καταλύματα

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί σημαντικά το ενδιαφέρον και για τα τουριστικά καταλύματα και τις βίλες, που αναμένεται (λόγω της απομόνωσης που προσφέρουν στους πελάτες τους σε σχέση με ένα ξενοδοχείο) να αποτελέσουν τη βασική ίσως επιλογής μεγάλης μερίδας τουριστών.

Όμως, προβληματισμός επικρατεί στις επιχειρήσεις του κλάδου καθώς όπως έχει επισημάνει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων Κέρκυρας, Περικλής Κατσαρός, πολλοί πελάτες τους που είχαν προκρατήσει το κατάλυμα πέρσι και είχαν δώσει προκαταβολές αλλά δεν ήρθαν λόγω Covid, είχαν πάρει voucher το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί φέτος. Για τις περιπτώσεις ατέρς που δεν είναι και λίγες, τα χρήματα που έχουν ήδη εισπραχθεί δαπανήθηκαν το 2020 για τα έξοδα της κάθε επιχείρησης και δεν θα συμβάλλουν στην κάλυψη των φετινών δαπανών, ενώ θα υπάρξουν και τουρίστες που δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ούτε φέτος, οπότε σε αυτούς τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν από ένα ούτως ή άλλως «λειψό» ταμείο…

Έρευνα του ertnews.gr:  Πώς προετοιμάζονται για το restart οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας

Πολλοί θα ανοίξουν τον Ιούλιο

Μέσα στο Μάιο, είναι περιορισμένος ο αριθμός των ξενοδοχείων που είτε θα ανοίξουν ή θα λειτουργήσουν σε πλήρη έκταση. Αυτό αναμένεται να γίνει από τα μέσα Ιουνίου ενώ από τον Ιούλιο οι «μηχανές» αναμένεται να έχουν μπει στο… φουλ! Οι προσπάθειες θα ενταθούν για βελτίωση της πληρότητας στο φθινοπωρινό άκρο της σαιζόν, τον Οκτώβριο, καθώς αν και η Κέρκυρα έχει μεγάλη σε διάρκεια σαιζόν (υπό κανονικές συνθήκες ξεκινά στα τέλη Μαρτίου και φτάνει έως τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου για να κλείσουν για χειμώνα και οι τελευταίες επιχειρήσεις), μετά το Σεπτέμβρη οι πληρότητες είναι σχετικά περιορισμένες.

Προγραμματίζονται σχεδόν 200 προσεγγίσεις

Μεγάλο στοίχημα θα αποτελέσει και η κρουαζιέρα, ο κλάδος της οποίας επιχείρησε δοκιμαστικά την επανεκκίνησή του τον προηγούμενο Σεπτέμβριο χωρίς πάντως τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για την ώρα, αναμένονται για τη φετινή σαιζόν περίπου 200 προσεγγίσεις ή κάτι λιγότερο, οι οποίες υπολείπονται κατά πολύ τις 450 και πλέον των προηγούμενων ετών, είναι όμως ένα ποσοστό αντίστοιχο για το πως αναμένεται να κυμανθεί η κίνηση σε σχέση με την χρονιά – ρεκόρ του 2019.

Στοίχημα (και) ο οδικός τουρισμός

Ελπίδες για σημαντική αποκατάσταση της ροής επισκεπτών υπάρχουν και όσον αφορά τον οδικό τουρισμό, μέσω των δύο λιμανιών της Κέρκυρας. Εσωτερικός τουρισμός αλλά και επισκέπτες από τις βαλκανικές (κυρίως) χώρες είναι ένα από τα στοιχήματα της φετινής περιόδου, με πολλές ξενοδοχειακές κατά βάση επιχειρήσεις να προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες με προσφορές και προβολή μέσω του διαδικτύου και των social network.

Ζητούν επαναπρόσληψη σύμφωνα με το νόμο

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλη είναι η ανησυχία και στους εργαζομένους στον κλάδο του τουρισμού (ξενοδοχοϋπαλλήλους, τουριστικές επιχειρήσεις, εστίαση). Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Τουριστικών Επιχειρήσεων Κέρκυρας, Σταμάτης Πελάης, ζητά από τα ξενοδοχεία να εφαρμόσουν τις διατάξεις και να προχωρήσουν στην επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων τους έως τις 25 Μαΐου το αργότερο, κάτι που προβλέπεται από τη νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις. Για τις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν, ζητά πλήρη επιδότηση ανεργίας τόσο για τη θερινή σαιζόν όσο και για όλη τη χειμερινή περίοδο, τονίζοντας ότι πολλές χιλιάδες εργαζομένων ζει ήδη κάτω από τα όρια της φτώχειας αφού τα χρήματα που έχουν πάρει εδώ και ενάμισι χρόνο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 500 περίπου ευρώ κατά μέσο όρο, κάτι που έχει φέρει σε απόγνωση πολλές οικογένειες…

Αισιοδοξία στο Β. Αιγαίο

Της Δήμητρας Λαχουρή

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική σεζόν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εκφράζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού. Το φως δεν είναι τόσο λαμπερό αλλά μοιάζει τουλάχιστον ελπιδοφόρο, με την έννοια ότι δύο με τρεις εβδομάδες πριν, η έναρξη της σεζόν στο νησί μας, προσδιοριζόταν για το τέλος του Ιούνη, επισημαίνει ο τουριστικός πράκτορας  Λευτέρης Καραμπλιάς, για τη Λέσβο.

Λέσβος

Την Παρασκευή 14 Μαΐου η TUI ξεκινά τις πτήσεις προς το νησί της Λέσβου. Η πρώτη πτήση θα εκτελέσει το δρομολόγιο Βρυξέλλες – Μυτιλήνη – Θεσσαλονίκη – Βρυξέλλες και θα συνεχιστεί σε εβδομαδιαία βάση μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη.

Από την Ολλανδία οι πτήσεις ξεκινούν από την Corendon στις 31 Μαΐου, ενώ από Άμστερνταμ με βάση αυτά που έχουν ανακοινωθεί πριν δύο μήνες, οι πτήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 13 Ιουλίου.

Η αγορά της Αγγλίας έχει παράδοση στη Λέσβο. Εάν χαρακτηριστεί η Λέσβος ως “πράσινος προορισμός” τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα. Προβλέπονται τρεις πτήσεις την εβδομάδα από την JET2, 24 Ιουνίου από Λονδίνο, 27 Ιουνίου από Μάντσεστερ και 4 Ιουλίου από Μπρίστολ.

Και από  την Σκανδιναβία αναμένεται να πραγματοποιηθούν μία με τρεις πτήσεις την εβδομάδα.

Για το άνοιγμα της Τουρκικής αγοράς οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες λόγω covid-19, ακόμα και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμία πιθανή ημερομηνία ανοίγματος των συνόρων από και προς τα τουρκικά παράλια. Το γεγονός αυτό πλήττει τις οικονομίες όχι μόνο της Λέσβου αλλά και της Χίου και της Σάμου.

Μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει και για την ελληνική αγορά.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Καραμπλιάς οι επιχειρήσεις τουρισμού – ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφέ, rent a car – δεν καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας τους χωρίς πληρότητες. Η μία και δύο πτήσεις την εβδομάδα δεν σώζουν την κατάσταση. Θα ήταν ευχής έργο, μαζί με την Βελγική, να ξεκινούσαν την άλλη εβδομάδα όλες οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί ( 3-5 από Ολλανδία, 3 από Αγγλία, 3 από Σκανδιναβία ). Το γεγονός, ότι οι Άγγλοι δεν ξεκινούν πριν από τις 25 Ιουνίου και η μία εταιρεία από τις 3 Ολλανδικές δεν ξεκινά πριν από τις 13 Ιουλίου, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό. Μακάρι να αναθεωρήσουν την απόφαση αυτή και να αρχίσουν σύντομα τις πτήσεις τους. Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά κρατάμε και μικρό καλάθι.

Είναι απολύτως απαραίτητο να στηριχθούν τα τουριστικά γραφεία

Όσες λίγες εποχικές επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο το έπραξαν με ζημία τους, οι δε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις απώλειές τους. Είναι απολύτως απαραίτητο να στηριχθούν τα τουριστικά γραφεία με κεφάλαιο κίνησης για τις ανάγκες επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και για την συνολική μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή. Τέλος, είναι κρίσιμης σημασίας η παράταση για τα τουριστικά γραφεία, της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων τους τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, με την ευελιξία να μπορεί να ανακαλείται ο εργαζόμενος από την αναστολή και να επανεντάσσεται σε αυτήν ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες της επιχείρησης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης τουριστικών πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.

Σάμος

Το νησί της Σάμου εκτός από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία έχει να αντιμετωπίσει και τις “πληγές” που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός. Ωστόσο οι επαγγελματίες του τουρισμού καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου το νησί να παραμείνει στις πλατφόρμες διαφήμισης και κρατήσεων.

Αν καταφέρουμε ως νησί να κρατήσουμε έστω και κατά το ήμισυ την τουριστική κίνηση του 2019 θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι» επεσήμανε ο τουριστικός πράκτορας Δημήτρης Κασμιρλής «Rhenia Tours» και πρόσθεσε ότι τέλη Μαΐου ξεκινά η τουριστική περίοδος με λιγότερες πτήσεις από το εξωτερικό και ακόμα λιγότερες κρατήσεις. Ξεκινάμε με 4 – 5 πτήσεις την εβδομάδα από την Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ τον Ιούνιο θα ανοίξουν και άλλες αγορές. Κρατήσεις με πληρότητα στα αεροπλάνα θα δούμε από τον Ιούλιο και μετά. Για παράδειγμα μπορεί να έχουμε αφίξεις από την Σκανδιναβία αλλά η πληρότητα δεν ξεπερνά το 20% έως 25%, ποσοστό που άλλες χρονιές έφθανε το 70%. Όλα θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί.

Αποτέλεσμα των προσπαθειών μας είναι η παραμονή των προγραμματισμένων πτήσεων Charter από τους Tour Operators για την νέα σεζόν επισημαίνει η Samos Holidays . Με σημαντικότερη επιτυχία την προσθήκη νέου Tour Operator από την Πολωνία με προγραμματισμένες 20 νέες πτήσεις για Σάμο την σεζόν 2021.

Η κινητικότητα των κρατήσεων είναι ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών, αναμένοντας τον μεγαλύτερο όγκο να είναι πελάτες τελευταίας στιγμής. Αυτό είναι αναμενόμενο διότι τα περισσότερα κράτη δεν έχουν δηλώσει επίσημα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις τελικές ημερομηνίες έναρξης των ταξιδιών αναψυχής και τις ασφαλιστικές καλύψεις διακοπών.

Η Samos Holidays περιμένει 150 και πλέον πτήσεις από την Ολλανδία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία και άλλους προορισμούς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της.

Χίος

Η τουριστική αγορά της Χίου στηρίζεται τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό και κοινωνικό τουρισμό.

Έρευνα του ertnews.gr:  Πώς προετοιμάζονται για το restart οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας

Στις 20 Ιουνίου θα αφιχθούν στο νησί οι πρώτοι τουρίστες από τη Νορβηγία δήλωσε ο τουριστικός πράκτορας Θεόδωρος Μιχαλάκης «Ionia Touristiki». Πρόκειται για ένα δρομολόγιο την εβδομάδα κάθε Κυριακή. Πρόσθεσε δε, ότι αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την οικονομία του νησιού το μη άνοιγμα της τουρκικής αγοράς.

Στον εσωτερικό τουρισμό στηρίζονται οι επαγγελματίες του τουρισμού στα Ψαρά, ενώ τις Οινούσσες επισκέπτονται κυρίως ντόπιοι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Λήμνος

Φέτος κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά δήλωσε η Βάσω Πετρίδου «Petridis Tours». Οι πτήσεις από το εξωτερικό ξεκινούν στις 25 Ιουνίου από Αγγλία, 4 Ιουνίου από Σλοβενία και 8 Ιουνίου από την Τσεχία. Και εμείς στηριζόμαστε στον εσωτερικό τουρισμό και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποια γκρουπ, είπε.

Έρευνα του ertnews.gr:  Πώς προετοιμάζονται για το restart οι τουριστικές περιοχές της ΕλλάδαςΠρόσθεσε δε, ότι σε ό,τι αφορά το νησί του Αγίου Ευστρατίου την ανάπτυξη του τουρισμού θα μπορούσε να βοηθήσει η πραγματοποίηση δρομολογίου το πρωί και επιστροφή στη Λήμνο το βράδυ προκειμένου να ευνοηθούν οι μονοήμερες εκδρομές όπως συμβαίνει στα Κυκλαδονήσια.

Η Ρόδος έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα

Της Ρένιας Βενιανάκη

Ανοίγει η τουριστική σεζόν στη Ρόδο και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και τίποτα δεν θυμίζει άλλες εποχές. Η πανδημία τα έχει σαρώσει όλα. Όλα είναι στον αέρα και όλοι είναι έτοιμοι για τη χειρότερη αλλά και για την καλύτερη εξέλιξη. «Μη ζητάς προβλέψεις» μού λέει ένας έμπειρος τουριστικός παράγοντας της Ρόδου. Ό,τι και να σου πω μπορεί  να ανατραπεί την επόμενη ώρα.

Κουμπωμένοι όλοι οι τουριστικοί παράγοντες στη Ρόδο αλλά και σε άλλα τουριστική νησιά με τους οποίους μιλήσαμε με κάποια όμως αισιοδοξία, προσμονή που εκπέμπεται από τα λεγόμενά τους. Δεν καταθέτουν εύκολα τα όπλα, έτσι και αλλιώς ο τουρισμός είναι η ζωή τους.

Έρευνα του ertnews.gr:  Πώς προετοιμάζονται για το restart οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας

«Θα δούμε φως στο τούνελ από Ιούλιο μέχρι και Οκτώβριο. Θα βοηθήσει και το πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς για τα μεγάλα νησιά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αρκεί να υλοποιηθεί» δηλώνει στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου.  Μάιο και Ιούνιο δηλώνει η κ. Σβύνου θα είναι πολύ χαμηλά η κίνηση, από Ιούλιο μέχρι και Οκτώβριο αισιοδοξούμε ότι θα δουλέψουμε αρκεί να μην υπάρξουν ανατροπές.

Ο Μανώλης Μαρκόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου αναφέρει ότι υπάρχει «δρόμος μπροστά μας» και σημειώνει ότι εκείνο που θα σώσει την κατάσταση είναι η διάθεση του κόσμου να θέλει να ταξιδέψει. «Δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις. Έχουμε πολλές αλλαγές ανά ημέρα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης, που το πρακτορείο του έχει προσβάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Και αυτός με τη σειρά μου εστιάζει στους τουρίστες της τελευταίας στιγμής.

«Αβεβαιότητα», αυτό χαρακτηρίζει τη φωτεινή τουριστική σαιζόν μας λέει ο Γιώργος Ματσίγγος, πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων. Θεωρεί τροχοπέδη τους περιορισμούς που θέτουν οι χώρες για την προστασία από τον κορονοϊό, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά αισιοδοξεί: «Φέτος θα πάμε καλύτερα από πέρυσι γιατί έχουμε περισσότερα όπλα».

Και με την κρουαζιέρα στη Ρόδο τι γίνεται; Απαντήσεις μας δίνει ο Τσαμπίκος Χατζημιχάλης, τουριστικός πράκτορας. «Θα έχουμε κρουαζιερόπλοια αλλά τον πρώτο καιρό, θα βγαίνουν στο λιμάνι μόνο όσοι θα κλείνουν εκδρομή. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να σταματήσει το σύστημα αυτό, το bubble, όπως το λένε και οι τουρίστες να μπορούν να περιδιαβαίνουν το νησί».

Έρευνα του ertnews.gr:  Πώς προετοιμάζονται για το restart οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας

Συγκρατημένη αισιοδοξία και σε άλλα νησιά. Η Σύμη με το δήμαρχο της Λ. Παπακαλοδούκα απευθύνει πρόσκληση στους Ροδίτες για διακοπές στο νησί του και καλεί τους σκαφάτους όλου του κόσμου να πάνε στη Σύμη! Η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά μάς λέει ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα και κρατήσεις από 15 Ιουνίου και  μετά. Στη Πάτμο όπως μάς λέει η επίτιμος πρόεδρος των Ξενοδόχων του νησιού Άννα Ρωμαίου υπάρχουν κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο αλλά χωρίς προκαταβολές. Όσο για την Κάλυμνο, όταν ρωτάς τον δήμαρχο της Δ. Διακομιχάλη για τον τουρισμό, αλλάζει συζήτηση!

Ας ελπίσουμε ότι η δική μας ετοιμότητα αλλά και ο Θεός του ελληνικού τουρισμού θα σώσουν την τουριστική παρτίδα και φέτος….

Τέλος Ιουνίου ανοίγουν όλα τα καταλύματα στην Κρήτη

Της Φανής Καλαθάκη

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ανοίξει το σύνολο των καταλυμάτων στην Κρήτη, σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες του νησιού. Κατά το επίσημο άνοιγμα της 14η Μαΐου, όμως, θα λειτουργεί μόλις το 10-15% των καταλυμάτων, τα οποία ανήκουν κυρίως σε μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Οι πληρότητες αυτών των πρώτων λίγων ξενοδοχείων αναμένονται, φυσικά, να είναι ικανοποιητικές, αφού οι ξενοδόχοι συγκεντρώνουν τους πελάτες τους σε ένα από τα ξενοδοχεία του κάθε ομίλου.

Επισήμως μπορεί ο τουρισμός να ξεκινάει στις 14 Μαΐου, όμως στο πρώτο σε πτήσεις τσάρτερ αεροδρόμιο της χώρας, στο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου, οι τρεις πρώτες πτήσεις τσάρτερ έχουν φτάσει νωρίτερα, με τουρίστες από το Ισραήλ. Για τους πρώτους αυτούς επισκέπτες, άνοιξαν ελάχιστα ξενοδοχεία λίγες μέρες πριν από την επίσημη πρώτη. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή οι πτήσεις που θα υποδεχτεί το αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι πάνω από 60, ένα νούμερο, ωστόσο, που είναι ρευστό, καθώς αλλάζει μέρα με τη μέρα. Οι πτήσεις αυτές είναι κυρίως από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία. Ωστόσο, η υφιστάμενη εικόνα των αφίξεων αγγίζει μόλις το 10% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλη Βλατάκη. “Η μόνη μας επιλογή αλλά και ελπίδα είναι να γίνουμε πράσινοι επιδημιολογικά. Είναι στο χέρι μας. Μέχρι τότε δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχουν πτήσεις, δεν υπάρχουν κρατήσεις, αφού είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας και στη συνέχεια να μείνουν δέκα μέρες σε καραντίνα στη δική τους χώρα”, λέει στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο παράδειγμα της Πορτογαλίας που είδε τις αφίξεις της να πενταπλασιάζονται μόλις έπιασαν τους επιδημιολογικούς στόχους.

Έρευνα του ertnews.gr:  Πώς προετοιμάζονται για το restart οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας

Σε σχέση με τις τιμές των πακέτων, οι τουριστικοί πράκτορες και οι ξενοδόχοι πουλούν στις ίδιες τιμές που πουλούσαν πέρυσι και πρόπερσι, αποφεύγοντας να πέσουν στην παγίδα των εκπτώσεων. Το προς πώληση τουριστικό προϊόν στην Κρήτη παραμένει στρατηγικά υψηλού επιπέδου ακόμα και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι πιθανές προσφορές θα είναι μεμονωμένες, λένε οι τουριστικοί φορείς.

Μεσσηνία: Προσδοκίες από τον Έλληνα τουρίστα

Της Μαρίας Τομαρά 

«Οι προσδοκίες έρχονται σε σύγκρουση με τις διαπιστώσεις» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας  Δημήτρης Καραλής, προσθέτοντας ότι «κρατήσεις δεν υπάρχουν, ενώ περιμένουμε να κόψει το νήμα ο Έλληνας τουρίστας».

Επίσης ο πρόεδρος των ξενοδόχων είπε ότι ποτέ ο τουρισμός δεν ήταν εύκολη υπόθεση, γατί ανέκαθεν σε ότι έχει σχέση με τον συγκεκριμένο κλάδο, «η ιδιωτική πρωτοβουλία ανεβαίνει με ανελκυστήρα και το κράτος προτιμάει τις σκάλες»

Εκτίμησε μάλιστα ότι και η φετινή χρονιά θα είναι επανάληψη του περυσινού καλοκαιριού, με πρόβλεψη να πάνε λίγο καλύτερα τα πράγματα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Την ίδια άποψη σχετικά με την διαμόρφωση της τουριστικής περιόδου, διατυπώνει και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και τουριστικών καταλυμάτων  Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου.

«Οι κρατήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτές που περιμέναμε. Για την ακρίβεια για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, δεν υπάρχουν κρατήσεις, ενώ προσδοκούμε να κερδηθεί το στοίχημα τον Ιούλιο και Αύγουστο και να έχει ικανοποιητική κίνηση τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κυρίως με ξένους που πλέον θα νιώθουν πιο ασφαλείς επειδή θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. Αλλά και πάλι, προβλέπω ότι η σεζόν θα κλείσει με μια άνοδο μόλις του 10% σε σχέση με πέρυσι, κάτι βεβαίως που δεν είναι αρκετό για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές που ήδη έχουμε υποστεί» τόνισε η κ. Γ. Χριστοδούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος