Σάμος: Στο επίκεντρο οι συγχωνεύσεις τμημάτων και η ασφάλεια των σχολείων – Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ

Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Σάμο βρίσκονται οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών τμημάτων, η δημιουργία πολυπληθών τάξεων, τα κενά εκπαιδευτικών, αλλά και η κατάσταση των σχολικών υποδομών.

ΕΛΜΕ Σάμου: «Όχι» στις συγχωνεύσεις και τα πολυπληθή τμήματα

Η ΕΛΜΕ Σάμου καλεί τους εκπαιδευτικούς σε κινητοποίηση, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Όπως αναφέρει, η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με σημαντικά κενά εκπαιδευτικών στη Γενική και την Ειδική Αγωγή, ενώ παράλληλα καταγράφονται τμήματα με 25, 26 και 27 μαθητές, αλλά και τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό μαθητών. Η ΕΛΜΕ κάνει λόγο για συνεχείς αλλαγές στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση αυτή προκαλεί αναστάτωση στην καθημερινότητα των σχολείων και επιβαρύνει εκπαιδευτικούς και μαθητές. Παράλληλα, θέτει ζητήματα που αφορούν την Ειδική Αγωγή και την παράλληλη στήριξη, υποστηρίζοντας ότι οι υπάρχουσες ανάγκες δεν καλύπτονται επαρκώς. Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται επίσης στις οικονομικές απολαβές των εκπαιδευτικών και στις πρόσθετες υποχρεώσεις που καλούνται να αναλάβουν, ενώ εκφράζει αντιδράσεις και για τις ευθύνες που, όπως υποστηρίζει, μεταφέρονται στους εκπαιδευτικούς σε σχέση με την ασφάλεια των σχολικών εκδρομών.

Στις 29 Σεπτεμβρίου η κινητοποίηση της ΕΛΜΕ

Με βάση την ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Σάμου έχει προγραμματίσει τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026, από τις 11:00 έως τις 14:00, καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου στις 12:30, σε συνεργασία με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Η ασφάλεια των σχολείων στο επίκεντρο της δημοτικής παράταξης ΑΝΑΣΑ

Η δημοτική παράταξη ΑΝΑΣΑ του Δήμου Ανατολικής Σάμου εστιάζει κυρίως στο ζήτημα της καταλληλότητας και της ασφάλειας των σχολικών αιθουσών, με αφορμή τη λειτουργία πολυπληθών τμημάτων, θέτοντας το ερώτημα εάν οι υπάρχουσες αίθουσες διαθέτουν την απαιτούμενη χωρητικότητα και εάν μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας όταν φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μαθητών. Η ΑΝΑΣΑ συνδέει το ζήτημα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νησί μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020.

Ερωτήματα για την αντισεισμική προστασία

Στην παρέμβασή της, η δημοτική παράταξη θέτει και το ζήτημα της εφαρμογής των προβλεπόμενων διαδικασιών σε περίπτωση σεισμού. Ειδικότερα, ζητά να εξεταστεί κατά πόσο στις συγκεκριμένες αίθουσες και στα πολυπληθή τμήματα μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά τα προβλεπόμενα σχέδια διαχείρισης σεισμικού κινδύνου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση και την ασφαλή συγκέντρωση μαθητών και εκπαιδευτικών. Η ΑΝΑΣΑ ζητά ουσιαστικά μια επικαιροποιημένη αποτύπωση της πραγματικής χωρητικότητας των σχολικών αιθουσών, καθώς και έλεγχο της καταλληλότητας και της ασφάλειάς τους πριν από αποφάσεις που οδηγούν σε συγχωνεύσεις και αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Παράλληλα, αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των εκπαιδευτικών και επισημαίνει ότι η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, οφείλουν να συνεργάζονται για τη διασφάλιση κατάλληλων και ασφαλών σχολικών υποδομών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος