Βόρειο Αιγαίο: Έρχεται ο «Σούπερ» FRONTEX

Στη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από απόφαση του Ευρωκοινοβουλόυ. Ο γνωστός μέχρι τώρα οργανισμός FRONTEX δίνει τη θέση του σε ένα πολύ πιο δραστικό φορέα, ο οποίος αποκτά περισσότερες και κυρίως ουσιαστικότερες δραστηριότητες. Η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή θα μπορεί να δρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ακόμα και αν δεν έχει την έγκριση ή τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών και τα στελέχη της θα μπορούν να προβαίνουν σε αστυνόμευση και έλεγχο πολιτών εντός των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται, κάτι που μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν.

Διθυραμβικά ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δημιουργία της Νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για την απόφαση της Επιτροπής ο νέος οργανισμός θα παρεμβαίνει ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση των κρατών-μελών. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο σχετικό δελτίου τύπου: “τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων και ταχείες συνοριακές επεμβάσεις, καθώς και την αποστολή ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων προς υποστήριξή τους. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις ή που κράτος μέλος υφίσταται σημαντική μεταναστευτική πίεση που θέτει σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν και εφόσον δεν επίκειται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο ή εάν αυτά είναι ανεπαρκή, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εκτελεστική απόφαση με την οποία θα ορίζεται ότι η κατάσταση σε συγκεκριμένο τμήμα των εξωτερικών συνόρων απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέπει στον οργανισμό να παρεμβαίνει και να αποστέλλει ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αναλαμβάνεται επιτόπια δράση, ακόμη και όταν ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα.”

Ο νέος FRONTEX θα έχει επίσης τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων σε πολίτες των κρατών μελών στα οποία δραστηριοποιείται. Διατυπώνεται σαφώς στην επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής η οποία έχει ως εξής: “προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια εντός του χώρου Σένγκεν, η Επιτροπή προτείνει μια στοχευμένη τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, με τη θέσπιση υποχρεωτικών συστηματικών ελέγχων των πολιτών της ΕΕ στα εξωτερικά χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα. Θα καθιερωθούν υποχρεωτικοί έλεγχοι των πολιτών της ΕΕ με τη χρήση βάσεων δεδομένων, όπως το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS), η βάση δεδομένων της Ιντερπόλ για κλαπέντα και απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα και συναφή εθνικά συστήματα, για να εξακριβώνεται ότι τα πρόσωπα που αφικνούνται δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια. Επίσης, η πρόταση ενισχύει την ανάγκη να εξακριβώνονται τα βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία στα διαβατήρια των πολιτών της ΕΕ σε περίπτωση αμφιβολιών σχετικά με τη γνησιότητα του διαβατηρίου ή τη νομιμότητα του κατόχου. Οι έλεγχοι θα είναι πλέον υποχρεωτικοί και κατά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη δημιουργία του νέου οργανισμού καταψήφισαν μετά από σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ομάδα της GUE (σ.σ. Ενωμένης Αριστεράς, της οποίας μέλος είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ) και η ομάδα των Οικολόγων Πρασίνων.Βασική καταγγελία είναι πως με “Δούρειο Ίππο” το προσφυγικό ζήτημα και με πρόφαση την ασφάλεια, πλήττονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα ευρωπαίων πολιτών αλλά και προσφύγων. 

Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν: “μια πολύ αρνητική εξέλιξη για το προσφυγικό ζήτημα είχαμε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υπερψήφιση της πρότασης για τη μετεξέλιξή της Frontex, σύμφωνα με την οποία της παρέχονται περισσότερες αρμοδιότητες για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, χωρίς όμως να εξασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καταψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς θα μετατρέπει τη Frontex σε μια υπηρεσία επαναπροώθησης προσφύγων σε «ασφαλείς» τρίτες χώρες όπως η Τουρκία ή ακόμα και η Λιβύη. Παράλληλα, με τη πρόταση αυτή, θα τιμωρούνται οι χώρες με έξοδο από τη συνθήκη Σέγκεν εάν επιτρέπουν να εισέρχονται στο έδαφος τους πρόσφυγες, έστω και εάν αυτοί προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες».

Ο Μιχάλης Μπάκας, συν-συντονιστής της ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΟΠ, δήλωσε σχετικά: «πρόκειται για μια απαράδεκτη πρόταση, που δυστυχώς πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο, η οποία παραβιάζει τις ανθρωπιστικές μας υποχρεώσεις έναντι προσφύγων πολέμου. Αντί να δίνεται βάρος στην έρευνα και διάσωση των προσφύγων που περνάνε στη Μεσόγειο, όπου χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, δίνεται βάρος στην αποτροπή και στο σφράγισμα των συνόρων της ΕΕ με κάθε τρόπο. Μετά και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι εμφανές ότι η πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό επικεντρώνεται στο να χρηματοδοτεί τρίτες χώρες στα περιφερειακά της σύνορα όπως Τουρκία ή Λιβύη, για να κάνουν την «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό της, κρατώντας μακριά από την ΕΕ απελπισμένους πρόσφυγες που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον. Πρόκειται για πρακτική – όνειδος για την Ευρώπη, που με γρήγορους ρυθμούς διολισθαίνει σε πολιτικές που απέχουν μακράν από τις αρχές της και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη»”.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος