Η επανέναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018, και ώρα 8.00 μ.μ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου, το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου κτίσθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα και το 1939 πουλήθηκε από την κοινότητα Κάστρου στο Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο με τον όρο να δωριθεί στο Δημόσιο και να στεγάσει τις αρχαιότητες του νησιού. Έτσι κι έγινε, ώσπου το 1961 το Μουσείο φιλοξένησε την πρώτη του έκθεση. Τα αντικείμενα προέρχονταν τα περισσότερα από τις ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Πολιόχνη, την Ηφαιστία και το Καβείριο. Ανάμεσα τους υπήρχαν και τα «προσφυγάκια», φυγαδευμένες αρχαιότητες από την Ίμβρο και την Τένεδο.
Εν τω μεταξύ τα ευρήματα πλήθαιναν στις αποθήκες του Μουσείου και γύρευαν κι αυτά τον τόπο τους στην μόνιμη έκθεσή του. Έτσι το 1992 η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προχώρησε σε επανέκθεση, περιλαμβάνοντας πολλά από τα νέα ευρήματα των ανασκαφών της προϊστορικής Μύρινας, του Κουκονησιού και άλλων θέσεων..
Είκοσι δύο όμως χρόνια μετά, στις 24 Μαΐου 2014, την ακινησία των εκθεμάτων και την αρμονική ατμόσφαιρα των αιθουσών του Μουσείου τάραξε ένας δυνατός σεισμός! Τα αντικείμενα έσπασαν μέσα στις προθήκες, ανάμεσα τους και εκείνες οι εμβληματικές σειρήνες του αρχαϊκού πολιτισμού της Λήμνου!
Η Εφορεία, συναισθανόμενη τη μεγάλη ευθύνη της απέναντι στην ιστορία και τις αρχαιότητες του τόπου, σχεδιάζει τα τελευταία χρόνια τη δημιουργία μιας νέας μόνιμης διαχρονικής έκθεσης, αντάξια της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Λήμνου.
Έως ότου, όμως, αυτή πραγματοποιηθεί, και προκειμένου το Μουσείο να παραμείνει ζωντανός οργανισμός στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, η Εφορεία προχώρησε στον εκσυγχρονισμό της έκθεσης του α΄ ορόφου του.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος