Ενοχοι για παράνομη μεταφορά προσφύγων στα Ψαρά

Με ποινές φυλάκισης 66 μηνών (5,5 χρόνων) αλλά εξαγοράσιμες, με 200 ΕΥΡΩ το μήνα και σε 36 δόσεις, αφού αφαιρεθεί ο χρόνος προφυλάκισής τους, καταδικάστηκαν σήμερα το πρωί στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, δύο Χιώτες επιχειρηματίες για τη μεταφορά 8 προσφύγων- μεταναστών πέρυσι τον Απρίλιο από το λιμάνι της Βολισσού στη Χίο στα Ψαρά· από όπου σχεδίαζαν να πάρουν το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Αυτό που φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ποινή που θεωρείται χαμηλή με δεδομένο τη σοβαρότητα του αδικήματος, είναι ο πρότερος έντιμος βίος αλλά και η παραδοχή πως έγινε μία μόνο φορά και από απερισκεψία.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης μάλιστα βρέθηκαν και πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Οινουσσών Στέφανος Βογιατζής και ο πρώην Δήμαρχος Ψαρών Μανώλης Αγαπούση.
Να σημειωθεί ότι και ένα τρίτο άτομο που θεωρήθηκε απλώς συνεργός τους, καταδικάστηκε με μικρότερη ποινή.
Πάντως ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του, τόνισε ότι δόθηκαν χρήματα για τη μεταφορά, ενώ οι οκτώ μεταφερθέντες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν περιορισμό διαμονής στο νησί της Χίου και δεν συνέτρεχε θέμα διάσωσής τους η κινδύνου με τη μεταφορά τους στα Ψαρά· ενώ οι κατηγορούμενοι ήξεραν ότι έκαναν παράνομη πράξη.
Η δική του πρόταση για την ποινή ήταν η φυλάκιση 3 ετών και 7 μήνες για τον καθένα από τους 8 μεταφερθέντες πρόσφυγες και μετανάστες, που έγινε 5,5 έτη για όλους.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος