Εκτός «Εξοικονομώ» μεγάλο μέρος του Βορείου Αιγαίου

Array

Μεγάλο πρόβλημα προέκυψε στην ένταξη στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον», για πολλούς δικαιούχους στο Βόρειο Αιγαίο αφού προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η τακτοποίηση αυθαιρέτου.

Τώρα στην περίπτωση που οι αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, θα πρέπει να τακτοποιηθούν με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, παρά του ότι εδώ και δύο μήνες έχει επισημανθεί από το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος δικαιούχων των νησιών που στο οικόπεδό τους βρίσκεται αυθαίρετη κατασκευή, και βρίσκονται σε τέτοιους χαρακτηρισμένους χώρους, δεν μπορούν να πάρουν ΠΕΑ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και να ενταχθούν στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα στην πόλη της Μυτιλήνης, στην πόλη της Χίου, η μισή σχεδόν Λήμνος και πολλοί οικισμοί της Σάμου.

Μιλώντας στο σταθμό μας ο πρόεδρος του παραρτήματος ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ Στρατής Μανωλακέλλης τόνισε ότι πάρα του ότι το πρόβλημα είχε εγκαίρως επισημανθεί εντούτοις δε ελήφθη καμία μέριμνα. Και ενώ στην υπόλοιπη χώρα όπου άνοιξε η πλατφόρμα την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκαν χιλιάδες παραπάνω αιτήσεις από τα δεσμευμένα χρήματα, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής πολλές αιτήσεις. Ο κύριος Μαλωλακέλλης εκτιμά, ότι η πλατφόρμα για ένταξη στο πρόγραμμα, θα μείνει ανοιχτή μέχρι να εξαντληθούν οι πόροι που έχουν δεσμευθεί για το Βόρειο Αιγαίο που είναι 12 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 480 ΠΕΑ στο Βόρειο Αιγαίο ενώ επάρκεια χρημάτων υπάρχει για τουλάχιστον 1500.

https://audiomack.com/song/ert-aegean/26-03-2018

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος