Δήμος Ικαρίας: Εντατικοποίηση ελέγχων κι επίσπευση εμβολιασμού των κατοίκων του νησιού.

Tον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες κρούει ο Δήμος Ικαρίας, ζητώντας τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του νησιού με την άμεση λήψη μέτρων, όπως η διενέργεια ελέγχων στις πύλες εισόδου του νησιού και ο εμβολιασμός των κατοίκων.

Ο δήμος Ικαρίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι χρειάζονται μέτρα, “που θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας για την Ικαρία, της οποίας η κοινωνία σύσσωμη μήνες τώρα αγωνίζεται τηρώντας τα προληπτικά μέτρα και θυσιάζοντας σημαντικό μέρος της ελευθερίας και της κανονικότητάς της, προκειμένου να μην βρεθούμε προ τετελεσμένου κι αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης, την ίδια στιγμή που υπολειτουργούν ζωτικές για την ανάπτυξη του νησιού και των κατοίκων του δραστηριότητες, την ίδια στιγμή που στην Ικαρία δεν υπάρχουν στελεχωμένες κι εξοπλισμένες με τα απαραίτητα μέσα μονάδες υγείας, αποδεικνύεται ότι μπορεί να εισέλθει άνευ ελέγχου οποιοσδήποτε στο νησί, γεγονός για το οποίο γινόμαστε όλοι μάρτυρες”.
“Θεωρούμε – τονίζει ο Δήμος – πέρα από επιβεβλημένο για ένα ακριτικό νησί σαν το δικό μας με αποδυναμωμένη κι ελλιπή υγειονομική κάλυψη, την πρόταξη της προστασίας της υγείας των πολιτών του, γι’ αυτό κι έχουμε επισημάνει με κάθε πρόσφορο τρόπο την παντελή απουσία ελέγχων και διενέργεια τεστ covid-19 είτε στις Πύλες Εισόδου είτε στις Πύλες Επιβίβασης μετακινούμενων πολιτών με προορισμό την Ικαρία (αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος – Λιμένας Πειραιά), αφού στατιστικά αυτό αυξάνει την πιθανότητα εισροής κρουσμάτων covid-19 στο νησί μας κι ενδέχεται να αντιστρέψει βίαια την εικόνα των μηδενικών κρουσμάτων που το χαρακτηρίζει, παρακωλύοντας έτσι τη σταδιακή και ομαλή εκκίνηση σημαντικών δραστηριοτήτων όπως η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία κι ο τουρισμός στο νησί.
Δεδομένου ότι έως σήμερα έχει εμβολιαστεί περίπου το 17% του πληθυσμού, πιστεύουμε ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό κι αναλογιζόμενοι το συνολικό μόνιμο πληθυσμό της Ικαρίας και τον αριθμό που επιθυμεί να εμβολιαστεί, είναι πέρα από εφικτός ο τάχιστος εμβολιασμός σχεδόν του συνόλου των Ικαριωτών, με προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες όπως οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, της εστίασης και της ακτοπλοΐας ώστε να αποτραπεί σημαντικά ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην Ικαριακή κοινωνία, καθώς τα τεστ από μόνα τους δεν αποτελούν ισχυρό μέσο πρόληψης. Ειδικά για την Ικαρία, όπου σημαντικό μερίδιο του τουρισμού αποτελεί ο ιαματικός, ο οποίος απευθύνεται σε πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού καθίσταται επιτακτικότερη.
Αναμένοντας να εισακουστούμε σε όλα τα παραπάνω κι επικαλούμενοι και τη νησιωτικότητα:
1. Απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς την εντατικοποίηση των ελέγχων και διενέργειας τεστ σε όλες τις Πύλες Επιβίβασης με προορισμό την Ικαρία αλλά και στις Πύλες Εισόδου του νησιού (λιμάνια κι αεροδρόμιο), καθόσον ο Δήμος θεσμικά δεν αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό
2. Αιτούμαστε να εξετάσετε την επίσπευση του εμβολιασμού των μόνιμων κατοίκων της Ικαρίας για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά τα πρότυπα μικρότερων νησιών με ενίσχυση του εμβολιαστικού κέντρου του νησιού μας σε ιατρικό προσωπικό αποκλειστικά επιφορτισμένο με αυτό το έργο”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος