Δήμαρχος Χίου: Βιασύνη και προχειρότητα για τους δασικούς χάρτες – 7 προτάσεις

Για «βιασύνη», που φθάνει στα όρια της προχειρότητας σε ό,τι αφορά τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Με έγγραφό του προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Δήμαρχος Χίου επισημαίνει, ότι αυτό γίνεται «μετακυλίοντας το πρόβλημα στον κάθε πολίτη-ιδιοκτήτη έκτασης, ο οποίος (λόγω της προχειρότητας αυτής) καλείται εναγωνίως να αντιδράσει, να ξοδευτεί, κ.λπ., για να αποδείξει την πραγματική κατάσταση των εκτάσεών του, που όφειλε τόσο η εταιρία που συνέταξε τον δασικό χάρτη, αλλά και η αρμόδια Δασική Αρχή που τον θεώρησε, να αποτυπώσει».

Ειδικά για τη νήσο Χίου, επισημαίνεται ότι «από τα στοιχεία του δασικού χάρτη προκύπτει ότι ποσοστό άνω του 70% φέρει δασική ή άλλη “προβληματική” μορφή, με αποτέλεσμα κατοικίες, οικόπεδα, καλλιέργειες, δρόμοι, κ.α., να αμφισβητούνται, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες και ανησυχία στους συνδημότες μας για τα λάθη, που εντοπίζονται».
Και όλα αυτά «πριν καν τελειώσει ο γολγοθάς της Κτηματογράφησης, οπότε πρέπει ο πολίτης να επιβαρυνθεί σημαντικά σε τέλη αντίρρησης και αμοιβές γραφείων προκειμένου να προασπίσει την ακίνητη περιουσία του που αμφισβητείται από τον αναρτημένο δασικό χάρτη», σημειώνει ο Δήμαρχος Χίου προχωρώντας σε 7 προτάσεις για τους δασικούς χάρτες:


Δήμαρχος Χίου: Βιασύνη και προχειρότητα για τους δασικούς χάρτες – 7 προτάσεις

1. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο κάθε πολίτης έχει πληρώσει αντίστοιχα τέλη στο Ελληνικό Δημόσιο κατά την διαδικασία της Κτηματογράφησης, να καταργηθούν τα ισχύοντα τέλη για την υποβολή αντίρρησης ή έστω να εξισωθούν σε ένα συμβολικό τίμημα (π.χ. 10 ευρώ ανά αντίρρηση).
2. Να προχωρήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς, δηλαδή σε εκτάσεις που φέρουν χαρακτήρα «ΑΔ» στον δασικό χάρτη… Οι εν λόγω εκτάσεις πρέπει να αποδεσμευθούν από την δασική νομοθεσία… Επίσης, τέτοιες εκτάσεις αποτελούν σε μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίες ομογενών, οι οποίοι πιθανόν να μην έχουν την σχετική ενημέρωση για να πράξουν τα δέοντα και να διαφυλάξουν την περιουσία τους.
3. Να απαλλάσσονται από την δασική νομοθεσία εκτάσεις που εμφανίζουν αγροτική μορφή από το έτος 1975 έως σήμερα, ώστε να αποφευχθεί και τυχόν απώλεια εισοδημάτων αγροτών που απορρέουν από τις αγροτικές/κρατικές ενισχύσεις.
4. Να γίνει νομοθετική ρύθμιση περί απαλλαγής από την δασική νομοθεσία ιδιόκτητων εκτάσεων που φέρουν κτίσμα ή κτίσματα, στα οποία υφίστανται νόμιμη οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία, έστω κι αν δεν υπάρχει σχετική βεβαίωση από την Δασική Υπηρεσία.
5. Να προβλεφθεί δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων σε πολίτες που εν αγνοία ή αμέλειά τους δεν ενήργησαν αρμοδίως εντός της προθεσμίας του προηγούμενου δασικού χάρτη (προ τριετίας).
6. Να δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα επανεξέτασης της υποβληθείσας αντίρρησής τους και σε δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.).

7. Να δημιουργηθεί Τεχνική Επιτροπή η οποία, λαμβάνοντας υπόψη την σχετική νομοθεσία, θα αποτυπώσει με τα ίδια κριτήρια σε όλο τον Ελλαδικό Χώρο τις «χορτολιβαδικές» και «πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις».
«Κύριε Υπουργέ, χρέος όλων, είτε πρόκειται για τον νομοθέτη είτε για τον λειτουργό της δικαιοσύνης είτε για τη δημόσια διοίκηση, είτε ακόμα για τον επιστήμονα του χώρου ή τον απλό πολίτη, είναι να υιοθετήσουμε τις επιλογές που υπηρετούν καλύτερα και αληθινά τη δασική προστασία με γνώμονα το κοινό συμφέρον που απορρέει από τη μέριμνα για τα δάση μας και το φυσικό περιβάλλον εν γένει», καταλήγει ο Δήμαρχος Χίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος