Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου: Παράλογη η απόφαση των αναισθησιολόγων

Παράλογη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του ο δικηγορικός Σύλλογος Σάμου την απόφαση των αναισθησιολόγων Σάμου να μην χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις  διακοπής κύησης αν δεν συντρέχουν  λόγοι κινδύνου της ζωής  η της υγείας  της  εγκύου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή την απόφαση του συνόλου των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Σάμου με την οποία δηλώνεται η άρνηση τους να χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου,  ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου επισημαίνει ότι η εν λόγω απόφαση    -μολονότι νομότυπη – παραβιάζει  όχι μόνο το δικαίωμα των γυναικών του νησιού να επιλέξουν την άμβλωση, εφόσον το αποφασίσουν, δικαίωμα το οποίο η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει ήδη από τη δεκαετία του ’80» αλλά και  το δικαίωμα των γυναικών σε ασφαλή ιατρική περίθαλψη  υποσκάπτει δε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος. Πέρα από τα συνειδησιακά προβλήματα των Ιατρών- Αναισθησιολόγων πρέπει να σεβόμαστε τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των ασθενών. Οι Αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Σάμου επικαλούνται το Νόμο 1609/1986 «Η μέριμνα για την προστασία της γυναίκας και την εξασφάλιση περίθαλψης σε οργανωμένες νοσηλευτικές μονάδες κατά την διακοπή της εγκυμοσύνης είναι υποχρέωση της Πολιτείας», όμως θεωρούμε αντικειμενικά ότι η συγκεκριμένη νομική προσέγγιση θα μπορούσε να θεωρηθεί από προβληματική, έως και αντιδραστική. Από τη στιγμή που το νομικό σύστημα αναγνωρίζει στην κάθε γυναίκα το δικαίωμα στην έκτρωση, αποτελεί παραλογισμό να παραχωρείται ταυτόχρονα και η δυνατότητα καταπάτησης αυτού του δικαιώματος στους μόνους οι οποίοι είναι αρμόδιοι για να πραγματοποιηθεί η άσκησή του.

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η νομική κατοχύρωση του δικαιώματος στην έκτρωση προέκυψε μέσα από μια εκτεταμένη και μακροχρόνια διαδικασία, κινήματα και διεκδικήσεις , η οποία ανέτρεψε προηγούμενες νομικές απαγορεύσεις. Οι μόνες  «αρχές ηθικής συνείδησης» που θα πρέπει να έχει ένας γιατρός, είναι η υποχρέωση να παρέχει τις ιατρικές του υπηρεσίες σε όσες και όσους τις έχουν ανάγκη.

Στη χώρα μας όπου η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι υποτυπώδης, όπου τα ποσοστά εκτρώσεων ανηλίκων είναι τεράστια το να κλείνεις την πόρτα των νόμιμων και ασφαλών εκτρώσεων είναι καταστροφικό. Αλλωστε σύμφωνα με το άρθρο 304 του Π.Κ, επιτρέπεται η έκτρωση μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα. Επομένως, η απόφαση αυτή των αναισθησιολόγων είναι άκρως ατυχής, παράλογη και επικίνδυνη γιαυτό θα πρέπει άμεσα να αναθεωρήσουν την απόφαση τους πριν δούμε «αυτοσχέδιες και επικίνδυνες εκτρώσεις» στο νησί μας».

ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ