Δέσμη μέτρων για την προστασία των νησιών από την ακρίβεια ζητά ο Αν. Μιχαηλίδης

«Απαιτείται ειδική δέσμη μέτρων για την προστασία των νησιών από την ακρίβεια», τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης.


«Τα νησιά λόγω των ίδιων των γεωγραφικών χαρακτηριστικών τους, αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη, τα οποία απειλούν άμεσα τη στοιχειώδη οικονομική ασφάλεια εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.

«Ενδεικτικά, η άνοδος του πληθωρισμού πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όπως ανακοινώθηκε από τη Eurostat για τον Απρίλιο, ενδεχομένως να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών τουριστικών προορισμών το προσεχές καλοκαίρι», προσθέτει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης και σημειώνοντας ότι «οι τιμές των καυσίμων έχουν ανέλθει σε πρωτοφανή ύψη, συμπαρασύροντας ασφαλώς πλήθος άλλων αγαθών και υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές».

«Σε κάθε περίπτωση, οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αντιμετωπίζουν πολύ οξύτερα απ’ ό,τι συνήθως το ζήτημα των ακριβότερων τιμών σε όλο σχεδόν το φάσμα των συναλλαγών τους, από τις καθημερινές απαραίτητες αγορές, έως τις κατασκευές», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ για τις αναφέρει ότι «δεν στηρίζονται επαρκώς στο να ανακάμψουν και να ελαφρυνθούν από το μόνιμο βραχνά των χρεών που έχουν συσσωρευθεί» και τα δύο έτη της πανδημίας.
«Η αντιμετώπιση και διαχείριση των ειδικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν τα νησιά καθίσταται αδύνατη, χωρίς στοχευμένη παρέμβαση από την πολιτεία, τη στιγμή μάλιστα που οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να εμμένουν πολύ περισσότερο, από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Μια τέτοια ειδική δέσμη μέτρων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα όπως η γενναία ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μεταξύ άλλων και με επιδότηση των καυσίμων για όλους τους νησιώτες, η απτή ενδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης των τιμών στα νησιά, η άμεση μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ανεξάρτητα και πέρα από το σχεδιασμό που υπάρχει για το 2025, και η παροχή δυνατότητας σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ρύθμιση – και διαγραφή μέρους – των χρεών της πανδημίας», προτείνει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης που καταλήγει:

«Φυσικά, ένα τέτοιο πακέτο μέτρων ειδικά για τα νησιά δεν απαιτεί μόνο συγκροτημένη Νησιωτική Πολιτική, αλλά και πολιτική βούληση για άρση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνική πλειοψηφία. Δυστυχώς, και τα δύο αυτά απουσιάζουν από την κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ειδικότερα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος