Χρ. Στεφανάδης: Καμία καθυστέρηση στην αποκατάσταση των ζημιών

Τα περί καθυστερήσεων αποκατάστασης των καταστροφών, που προκάλεσε ο φονικός σεισμός της 30ης του Οκτώβρη διαψεύδει ο Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, με μία αναλυτική περιγραφή των όσων μέχρι σήμερα έχουν δρομολογηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο κ. Στεφανάδης αναφέρεται στην υλοποίηση των δεσμεύσεων την επομένη του σεισμού από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέφτηκε και το νησί λίγες ώρες μετά τον σεισμό. Αναφέρθηκε επίσης στο ποσό των 121 εκατ. ευρώ, που έχει δεσμευτεί για την αποκατάσταση των ζημιών και την στεγαστική συνδρομή των σεισμοπλήκτων.

Ειδικότερα, παραπέμπει στα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών, με βάση τα οποία τα κτήρια, που έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα για χρήση, και μετά από τον επανέλεγχο είναι στο σύνολό τους 284.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των γνωμοδοτήσεων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για τα 124 κτήρια από αυτά και έχουν οριστικώς εκδοθεί 109 ΠΑΕΕΚ, ενώ εκκρεμούν 15. Δύο ΠΑΕΕΚ δεν έχουν εκδοθεί- λόγω αντιρρήσεων του ιδιοκτήτη. 147 είναι σε εκκρεμότητα από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και 61 εκκρεμούν για γνωμοδοτήσεις από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

Έχουν διαβιβασθεί στους Δήμους συνολικά 97 ΠΑΕΕΚ, ολοκληρωμένα για κατεδαφίσεις, τα οποία ειδικότερα είναι : 51 για τη Δυτική Σάμο και 46 για την Ανατολική Σάμο. Από αυτά έχουν γίνει 10 κατεδαφίσεις στη Δυτική Σάμο και 17 στην Ανατολική Σάμο.

Περιφερειακά έργα Σάμου:

1. Λιμενικό καταφύγιο Κοκαρίου και Λιμάνι Σάμου: Έγινε δια περιφοράς η κατάθεση των προσφορών, ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση και η ανάθεση. Η συμβασιοποίηση θα γίνει εντός των ημερών.

2. Έργα για το επαρχιακό οδικό δίκτυο: Τα έργα είναι δημοπρατημένα και θα προχωρήσει η συμβασιοποίηση για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

3. Έργο στα Αυλάκια: Εκκρεμεί η μελέτη στο ΙΓΜΕ και ζητείται παρέμβαση για την επίσπευσή της.

4. Λιμάνι Πυθαγορείου: Το έργο εκτελείται.

5. Κτιριακά Περιφέρειας: Απαιτούνται μικρές παρεμβάσεις, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση. Οι σχετικές εργασίες δε θα γίνουν συνολικά για αποφυγή καθυστερήσεων, αλλά θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε παρέμβαση.

Τέλος ο Βουλευτής Σάμου εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του για τη θεμελιώδη συμβολή του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χ. Τριαντόπουλου, στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και στον τοπικό συντονιστή Θαλ. Θαλασσινό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος