Χίος: Αντιπαραθέσεις στις δικαστικές αίθουσες για την περιοχή που σχεδιάζεται η Νέα Δομή προσφύγων- Μεταναστών

Την ανάπτυξη των επιχειρημάτων τους για τον αν πρόκειται για δημοτική ή δημόσια έκταση η επίμαχη περιοχή στο Θόλος, όπου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημοπρατήσει τη δημιουργία Νέας Δομής για πρόσφυγες και μετανάστες, είχαν την δυνατότητα να πράξουν και οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια δύο δικαστικών διενέξεων.

Σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χίου και χθες στο Ειρηνοδικείο εξετάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει στο μεν πρώτο ο Δήμος Χίου εις βάρος του Δημοσίου και το αντίστροφο στη 2η περίπτωση.
Και όλα αυτά εν αναμονή της εξέτασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του Δήμου Χίου για το ιδιοκτησιακό της επίμαχης περιοχής.

Σε δύο πολύωρες ακροαματικές διαδικασίες, κατέθεσαν και εξετάστηκαν μάρτυρες. Με το Δήμο Χίου να επιχειρηματολογεί υπέρ της Δημοτικής έκτασης λόγω του ότι πρόκειται για περιουσία που ανήκε στην πρώην Σχολική Εφορεία και που πέρασε στο Δήμο Χίου με την κατάργησή της. Η εγγραφή στο Κτηματολόγιο, η ενοικίαση εκτάσεων σε τρίτους και η επιβολή ακόμα και προστίμου από το Ελληνικό Δημόσιο αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της επιχειρηματολογίας από πλευράς Δήμου Χίου.

Στο αντίποδα οι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της βραχώδους έκτασης, που με νόμο περνούσε στο ελληνικό δημόσιο, και το γεγονός ότι στην εν λόγω σχολική περιουσία ότι δεν υπήρχε μέσα σχολείο.

Οι βραχώδεις εκτάσεις και το πρωτόκολλο του Δασαρχείου

Χίος: Αντιπαραθέσεις στις δικαστικές αίθουσες για την περιοχή που σχεδιάζεται η Νέα Δομή προσφύγων- Μεταναστών

Στο Πρωτοδικείο Χίου ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εξέταση του μάρτυρα- υπαλλήλου της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου.
Η επίμαχη περιοχή φέρεται να πέρασε με πρωτόκολλο της Δασικής Υπηρεσίας Χίου στο Ελληνικό Δημόσιο το 2002, αφού χαρακτηρίσθηκε ως βραχώδης.
Εκλήθη έτσι η Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου στη Χίο να παραλάβει την εν λόγω έκταση, με την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής.
Το 2014, όμως, με τον νόμο 4280 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε ότι οι βραχώδεις εκτάσεις αποτελούν δημόσια περιουσία. Μάλιστα η Κτηματική υπηρεσία κάλεσε τη Δασική υπηρεσία να απαντήσει για τη συγκεκριμένη έκταση, παρόλο όμως που το ερώτημα κατατέθηκε γραπτώς δεν έχει δοθεί ως τώρα γραπτή απάντηση.

Ερωτηματικά δημιουργήθηκαν και για τα έγγραφα που συνόδευαν το πρωτόκολλο της Δασικής Υπηρεσίας για τις βραχώδεις εκτάσεις στο Θόλος ώστε να μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Χίου, γεγονός που προβλημάτισε και τον Πρόεδρο της Έδρας.
Σε όλα αυτά τα ζητήματα καλούνται να επιχειρηματολογήσουν και να αιτιολογήσουν τις θέσεις τους με την κατάθεση των σχετικών φακέλων οι δύο πλευρές μέχρι την προσεχή Τρίτη 8 Μαρτίου.

Αναμένεται απόφαση Ειρηνοδικείου
Χίος: Αντιπαραθέσεις στις δικαστικές αίθουσες για την περιοχή που σχεδιάζεται η Νέα Δομή προσφύγων- ΜεταναστώνΕν τω μεταξύ, πιθανότατα και αύριο Πέμπτη, αναμένεται να υπάρξει απόφαση του Ειρηνοδικείου Χίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει το Ελληνικό Δημόσιο και θεωρεί δημόσιο δρόμο και όχι δημοτικό, το πέρασμα που μέσα από την περιουσία του Δήμου φθάνει στην επίμαχη έκταση που υπάρχει ο σχεδιασμός για Νέα Δομή.

Μέσα από τις αντιπαραθέσεις των νομικών τμημάτων των δύο πλευρών φαίνονται και οι γενικότερες παθογένειες που υπάρχουν λόγω της έλλειψης Κτηματολογίου.
Αν δεν υπήρχε βέβαια το θέμα της κατασκευής της Νέας Δομής και της έντονης αντιπαράθεσης στη Χίο, το πιο πιθανόν είναι ότι δεν θα γινόταν σε τέτοιο βάθος εξέταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην περιοχή Θόλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος