Χίος: Ανάσταση με ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο!

Ολική επαναφορά με ρίψη ρουκετών και με πανηγυρικό γιορτασμό της Ανάστασης στο Βροντάδο της Χίου· που με τη στήριξη όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και λοιπών τοπικών φορέων αλλά και τη συμπαράσταση σχεδόν του συνόλου της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκε το έθιμο.
Εκατοντάδες ρουκέτες, πολύ λιγότερες από ότι πριν δύο χρόνια, έπεσαν από τα συνεργεία των ρουκετατζήδων του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής· γιορτάζοντας για τη χαρμόσυνη είδηση του Χριστός Ανέστη.
Και μπορεί να ήταν λιγότερο φαντασμαγορικό το θέαμα, αλλά εξίσου όμορφο και με το λιγότερο αριθμό των ρουκετών.
Είχαν δε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν δεκάδες επισκεπτών αλλά και ντόπιων, ειδικά από το λόφο πάνω από τον Αγιο Μάρκο, όπως και πίσω από τα σημεία ρίψης των δύο συνεργείων των ρουκετατζήδων.
Η διακριτική παρουσία της αστυνομίας επέτρεψε να γίνει το έθιμο χωρίς προβλήματα αλλά και χωρίς υπερβολές.
Οι ρουκετοσύρτες ήταν λιγότεροι που σημαίνει ότι την ίδια ώρα μπορούσε να πέσει περιορισμένος αριθμός ρουκετών. Τα συνεργεία όμως δεν χρειάστηκε να μετακινηθούν, που κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγούσε σε ατυχήματα.
Βεβαίως υπάρχουν και οι θιγόμενοι κάτοικοι, που χωρίς προστατευτικά πλέγματα στα σπίτια τους θα έχουν σίγουρα υλικές ζημιές.
Αυτές από σήμερα κιόλας Δήμος και Επιμελητήριο θα πρέπει να φροντίσουν για την αποκατάσταση τους.
Και φυσικά άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση για τη σωστή διαχείριση του εθίμου, τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τα συνεργεία, τις υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στους θιγόμενους κατοίκους, αλλά και τις προοπτικές που μπορεί να ανοίγονται από τη νομιμοποίηση του εθίμου και τη δημιουργία φορέα που θα διαχειρίζεται από την προβολή μέχρι ακόμα και την κατασκευή των ρουκετών.
Ωστε να μην βρίσκεται η αστυνομία, στη μέση των… πυρών θιγόμενων κατοίκων και υποστηρικτών του εθίμου.
Χρειάστηκε όπως φαίνεται, η παρέμβαση του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέα Μιχαηλίδη στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να ενημερωθεί για το ρουκετοπόλεμο, η σύσσωμη στήριξη όλων των τοπικών φορέων, όπως και του Σωματείου Φίλων Βρονταδουσιακών Εθίμων που οργάνωσε και την πολυπληθή παρέλαση –πορεία των ρουκετατζήδων αργά το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου για να λειτουργήσει η αστυνομία διακριτικά καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου.

Χίος: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος