Α. Μιχαηλίδης: Ανεπιφύλακτα υπέρ του ρουκετοπόλεμου

“H θέση μου είναι απερίφραστα υπέρ της συνέχισης του εθίμου του ρουκετοπόλεμου», τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Μιχαηλίδης· παίρνοντας ευθέως θέση στο συγκεκριμένο θέμα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία της Χίου ενώ μετά τις αντιδράσεις περιοίκων κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί το έθιμο για 2η συνεχόμενη χρονιά.

«Οφείλει όμως να επισημάνει κανείς, συνεχίζει ο κ.λ Μιχαηλίδης,  ότι, το έθιμο του ρουκετοπόλεμου κατά τα τελευταία χρόνια γιγαντώθηκε ανεξέλεγκτα, παραπέμποντας σε μία πολεμική ατμόσφαιρα. Αυτό είχε ως συνέπεια ότι το έθιμο απώλεσε σε μεγάλο βαθμό τόσο την αρχική σημασία του όσο και την παραδοσιακή μορφή του.

«Καμία «νομιμοποίηση» του εθίμου στη μορφή και έκταση που είχε προσλάβει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, δεδομένων άλλωστε και των εντεινόμενων αντιδράσεων μερίδας των περιοίκων που έχουν ακολουθήσει και τη νομική οδό», καταλήγει ο κ. Μιχαηλίδης, στηρίζοντας την πρόταση «Φίλων Βρονταδούσικων Εθίμων» και απαντώντας στην ουσία και στο βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη που σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ζητούσε από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση γιατί δεν προχωρά πρότασή του για νομιμοποίηση του εθίμου.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μιχαηλίδη:

Α. Μιχαηλίδης: Ανεπιφύλακτα υπέρ του ρουκετοπόλεμουΘέμα: Διεξαγωγή ρουκετοπόλεμου

Ως βουλευτής Χίου θα ήθελα απερίφραστα να δηλώσω πως είναι αυτονόητη η θέση μου υπέρ της συνέχισης του εθίμου του ρουκετοπόλεμου. Οφείλει όμως να επισημάνει κανείς ότι, όπως είναι πανθομολογούμενο πλέον, το έθιμο του ρουκετοπόλεμου κατά τα τελευταία χρόνια γιγαντώθηκε ανεξέλεγκτα, παραπέμποντας σε μία πολεμική ατμόσφαιρα. Αυτό είχε ως συνέπεια ότι το έθιμο απώλεσε σε μεγάλο βαθμό τόσο την αρχική σημασία του όσο και την παραδοσιακή μορφή του. Καμία «νομιμοποίηση» του εθίμου στη μορφή και έκταση που είχε προσλάβει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, δεδομένων άλλωστε και των εντεινόμενων αντιδράσεων μερίδας των περιοίκων που έχουν ακολουθήσει και τη νομική οδό.

Αυτό που είναι δυνατό και ευκταίο είναι η επαναφορά του εθίμου στην αυθεντική μορφή του. Οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί τελευταία, όπως αυτές των «Φίλων Βρονταδούσικων Εθίμων» απηχούν αυτή τη θέση, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να αποτελέσουν βάση συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων. Στηρίζω αυτή την προσπάθεια, πιστεύοντας ότι εφόσον ευοδωθεί, εφόσον δηλαδή φανεί εμπράκτως ότι είναι δυνατή η επαναφορά του εθίμου στο αρχικό του πνεύμα, θα διευκολύνει και την νομική διευθέτηση της διεξαγωγής του.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος