Αντίδραση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Μπουρνού (Λέσβου) και Ανδρέα Μιχαηλίδη (Χίου), προκάλεσαν οι δηλώσεις της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσής Βιτσιλάκη, σχετικά με τις κενές θέσεις σε τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Επιμελητήριο Χίου η κα Βιτσιλάκη δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ: «Αυτό που πρέπει να κρατάμε, είναι ότι τα Πανεπιστήμια και τα πανεπιστημιακά τμήματα, μεταξύ αυτών και τα τμήματά μας εδώ, πάντα ζητούσαν έναν πολύ συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων, που θα μπορούσαν ποιοτικά και δεδομένες τις υποδομές τους να καλύψουν. Το Υπουργείο διαχρονικά πάντα έδινε πολύ περισσότερες θέσεις από όσες, όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και όλα τα Πανεπιστήμια, είμαστε σε θέση ποιοτικά να εκπαιδεύσουμε. Άρα φέτος δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στο πόσες θέσεις μείναμε κενές, σε σχέση με αυτές που δίνονται ως θέσεις. Αν όμως εξετάσουμε, και αυτό συζητήσαμε χθες με όλους του Προέδρους και Κοσμήτορες του Πανεπιστημίου, τον αριθμό των εισακτέων σε σχέση με τον αριθμό αυτό που ζητούσαν τα τμήματα, θα δούμε ότι είμαστε πάρα- πάρα πολύ κοντά. Με μία δύο εξαιρέσεις για τα τμήματα του Αιγαίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την μείωση του αριθμού των φοιτητών και πως θα επηρεάσει τις τοπικές κοινωνίες, σχολίασε με τρόπο που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η σημαντικότητα του Πανεπιστημίου και της επιστημονικής γνώσης και έρευνας που αυτό παράγει, δεν έχει να κάνει με τα καθαρά ποσοτικά δεδομένα. Και να το πω πάρα πολύ απλά, η αναπτυξιακή συμβολή του Πανεπιστημίου δεν έχει να κάνει με τα πόσα σουβλάκια ή με τους πόσους και καφέδες θα πουλήσουμε. Και αυτό είναι σημαντικό για την οικονομία, αλλά η ουσιαστική συμβολή έχει να κάνει με αυτό που σήμερα συζητήσαμε. Που είναι η αξιοποίηση της Πανεπιστημιακής γνώσης στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας».
Αντίδραση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ανδρέας Μιχαηλίδης: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις»

«Οι δηλώσεις της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Βιτσιλάκη σχετικά με το γεγονός ότι οι θέσεις του Πανεπιστημίου έμειναν μεσοσταθμικά κατά 50% κενές προκαλούν εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση”, σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης και προσθέτει: “Τη στιγμή που η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών προβληματίζονται έντονα για τις συνέπειες της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι δηλώσεις αυτές λειτουργούν εν τέλει υπονομευτικά για το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Πέραν του ότι οι θέσεις της μόνον ως υποστηρικτικές της κυβέρνησης και του Υπουργείου μπορούν να εκληφθούν, είναι εξόχως υποτιμητικές οι αναφορές της σε «σουβλάκια» και «καφέδες».

“Όσοι ανησυχούν για την αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν κατά νου την ευρύτερη σημασία που έχει η παρουσία του σε νησιωτικές περιοχές, συχνά απομακρυσμένες, που αντιμετωπίζουν μια σειρά από αναπτυξιακές προκλήσεις. Είναι λυπηρό και απαράδεκτο που η επικεφαλής ενός τέτοιου ιδρύματος δείχνει να μην το αντιλαμβάνεται αυτό», καταλήγει στη γραπτή δήλωσή του ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Γιάννης Μπουρνούς: «Θλιβερή η στάση»

«Θλίψη προκαλούν οι δηλώσεις της κυρίας Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη δραματική μείωση εισακτέων (50% κενές θέσεις) στο ίδρυμα του οποίου ηγείται διοικητικά, εξαιτίας του καταστροφικού “Νόμου Κεραμέως”, που πέταξε εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 40.000 μαθητές, για να δημιουργήσει “πελατεία” για τους φίλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κολλεγιάρχες”, αναφέρει ο κ. Μπουρνούς και επθσημαίνει: “Η κυρία Πρύτανης ούτε λίγο ούτε πολύ επιχαίρει για το γεγονός αυτό, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι “ο αριθμός των φετινών εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι αυτός που χρειάζεται για να ανταποκριθεί το ίδρυμα στις ανάγκες για ποιοτική εκπαίδευση”.

Στην προσπάθειά της δε να στηρίξει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική, δεν διστάζει να προσβάλει εμμέσως πλην σαφώς τις τοπικές μας κοινωνίες, τους φορείς των νησιών, αλλά και την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, που ανησυχεί για την δρομολογημένη δραματική συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφέροντας ότι «η αναπτυξιακή συμβολή του Πανεπιστήμιου Αιγαίου δεν έχει να κάνει με το πόσα σουβλάκια και καφέδες θα πουληθούν, αλλά στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας».

“Η κυρία Πρύτανης καλό θα ήταν να αντιληφθεί τον θεσμικό (αλλά και τον ακαδημαϊκό) της ρόλο και να αφήσει έστω για λίγο στην άκρη τα φιλοκυβερνητικά της αισθήματα. Να δράσει τώρα, προτού η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρήσει σε καταργήσεις Τμημάτων, γιατί αλλιώς θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη Πρύτανης που πανηγύριζε επειδή συρρικνώνουν το ίδρυμά της», καταλήγει ο κ. Μπουρνούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος