Η Ικαρία γιορτάζει την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό

17 Ιουλίου 1912 – 17 Ιουλίου 2017

Σήμερα 17 Ιουλίου γιορτάζεται στην Ικαρία η 105η επέτειος της απελευθέρωσης του νησιού από τον τουρκικό ζυγό. Στις 11 π.μ. έχουμε την λειτουργία στον ναό του Αγίου Νικολάου στον Άγιο Κήρυκο και στις 11.30 π.μ. τις εκδηλώσεις στην πλατεία της πόλης.

Οι Ικαριώτες έκαναν την έκπληξη (ακόμα και στην τότε Ελληνική Κυβέρνηση η οποία ετοιμαζόταν για τους Βαλκανικούς Πολέμους) προγραμματίζοντας την εξέγερση τους για τις 9 Ιουλίου του 1912 την οποία εκδήλωσαν τελικά στις 17 του ίδιου μήνα. “ Ίδωμεν τι τέξεται η επιούσα. Ημείς θα πράξωμεν συμφώνως προς τας εντολάς σας. Ζητούμεν όπλα και τινας άνδρας και οδηγίας που θα στείλωμεν τους αισμαλώτους Τούρκους, εις τους οποίους θα φερθώμεν λίαν φιλανθρώπως. Θα αναγγείλωμεν μεθαύριον το πολίτευμα εις τον υμέτερον πρόξενον της Σάμου. Οδηγήσατε ημάς δια τα περαιτέρω” Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Μυριανθόπουλος αναγγέλει στις 15.7.1912 από την Ικαρία σε γράμμα του προς τον Ίωνα Δραγούμη την επανάσταση της Ικαρίας. Ο πρωθυπουργός Βενιζέλος έδωσε γραπτή απάντηση στο γιατρό Αναγνωστόπουλο που μετέφερε στην Ικαρία την τελική έγκριση του για την επανάσταση προς το γιατρό Ιωάννη Μαλαχία με τα εξής λόγια “Θαρσείν χρει. Οι βραδύνοντες ου στεφανούνται”. Στο τελείωμα της 17ης Ιουλίου οι 30 Τούρκοι χωροφύλακες και οι 20 οπλισμένοι υπάλληλοι παραδόθηκαν μετά την πολιορκία του διοικητηρίου στον Άγιο Κήρυκο όπου στεγάζονταν. Στις 18.7.1912 ο Ιωάννης Μαλαχίας μίλησε στον επαναστατημένο λαό της Ικαρίας με αυτά τα λόγια:
“Κηρύσσομεν την νήσον ημών πολιτείαν αυτόνομον και ελευθέραν μέχρις ότου συμπληρώσωμεν την ιστορικήν ημών αποστολήν ενούμενοι μετά της μητρός Ελλάδος”
Θυμίζουμε ότι μία από της ηγετικές μορφές της επανάστασης, ο Γεώργιος Σπανός σκοτώθηκε στο χωριό Χρυσόστομος, όπου υπάρχει σήμερα το μνημείο εις μνήμην του.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ