Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση σώζουν… Ζωές

Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση σώζουν… Ζωές

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα την αντιμετώπιση του τραυματία αθλητή συνδιοργάνωσαν η ΕΠΣ και η ΕΟΔ Παράρτημα Σάμου με κεντρικό ομιλητή τον Νικόλαο Γκούρτσα   Διευθυντή Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητιάτρων – ECOSEP.

Ο κ. Γκούρτσας  μεταφέροντας τη γνώση αλλά και την εμπειρία του  επανέλαβε πολλές φορές τα δύο βασικά πράγματα που χρειάζονται για ν’ αντιμετωπισθούν με τον σωστότερο τρόπο τα ατυχήματα στους αθλητικούς χώρους, δηλαδή τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση. Το ένα χωρίς το άλλο όπως είπε δεν μπορεί να βοηθήσει και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά εντός αγωνιστικών χώρων σε Ελλάδα και εξωτερικό που το αποδεικνύουν.

Επισήμανε την κυριότερη αιτία θανάτου στα γήπεδα, την καρδιακή ανακοπή και ως μεγαλύτερο αντίπαλο της ασθένειας τον χρόνο. Δήλωσε ότι ο απινιδωτής είναι απαραίτητος σε κάθε αγωνιστικό χώρο, ενώ η ύπαρξή του είναι ήδη υποχρεωτική σε άλλα κράτη.

 

«Πολλές ανθρώπινες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, εάν οι παρευρισκόμενοι στον τόπο του συμβάντος γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν στα πρώτα κρίσιμα λεπτά, μέχρι να φτάσει κοντά τους το ασθενοφόρο ή κάποιος γιατρός» είπε, καυτηριάζοντας σε έντονο ύφος το τεράστιο έλλειμμα χαρακτηριστικά μίλησε για τους μύθους και τη πραγματικότητα σχετικά με τις πρώτες βοήθειες και αναφέρθηκε σε θέματα όπως η «Αλυσίδα της Επιβίωσης».

«Γύρω από τις Πρώτες Βοήθειες υπάρχουν πολλοί μύθοι, που, ενώ δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, συνεχίζουν, δυστυχώς, να διαδίδονται από στόμα σε στόμα και να αναπαράγονται οδηγώντας πολλές φορές σε παραπληροφόρηση και λανθασμένες αντιλήψεις» τόνισε. Κυρίως εστίασε στο μύθο για το γύρισμα της γλώσσας κάτι που όπως δήλωσε δεν μπορεί να λέγεται ακόμη και από υγειονομικούς.

Ο κ. Γκούρτσας συμμετείχε ως εκπαιδευτής και στα σεμινάρια της ΕΟΔ για τη χρήση του απινιδωτή που πραγματοποιήθηκαν στο Καρλόβασι από την ΕΟΔ Παράρτημα Σάμου.

 

The post Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση σώζουν… Ζωές appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος