Μ.Χρυσοχοΐδης: Το νομοσχέδιο για το άσυλο θα σέβεται στην πράξη τα δικαιώματα των αιτούντων

Μ.Χρυσοχοΐδης: Το νομοσχέδιο για το άσυλο θα σέβεται στην πράξη τα δικαιώματα των αιτούντων

Για μια πολύ σημαντική τομή στο νομοθετικό πλαίσιο για τη διεθνή προστασία, καθώς συστηματοποιείται, ενοποιείται και αναπροσαρμόζεται σε ένα ενιαίο νομοθέτημα το σύνολο των διατάξεων, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο για το άσυλο. Τη μεταφορά της Υπηρεσίας Ασύλου στο κτίριο Κεράνη, όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με στόχο «να υπάρχει χώρος για τις υπηρεσίες και ανθρώπινες συνθήκες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».

Όπως είπε ο υπουργός το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα σέβεται στην πράξη τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και στη θεωρία και σημείωσε ότι μπαίνει τέλος στην ασάφεια που δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών και στους ίδιους τους πρόσφυγες που αδυνατούσαν να κατανοήσουν τη διαδικασία τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Το προηγούμενο σύστημα ασύλου, επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, οδήγησε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό αιτούντων οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία, στην πράξη δεν προστατεύονται, με συνέπεια να εγκλωβίζονται σε μια μετέωρη κατάσταση αβεβαιότητας για πολλά χρόνια. Δεν προστατεύονται και αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται, ενώ δεν εντοπίζονται από τις αρχές και δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους.

Περισσότεροι από 5000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν σε Λέσβο, Σάμο ,Χίο, Λέρο και Κω το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Απ’ αυτούς 2.214 έφθασαν την πρώτη εβδομάδα, ενώ 1.649 αφίξεις έγιναν την δεύτερη εβδομάδα. Παράλληλα συνεχίζεται και η μεταφορά τους στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των νησιών. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η μετακίνηση 3000 προσφύγων και μεταναστών. Στο μεταξύ, σε κατασκήνωση στην Β. Εύβοια μεταφέρονται τελικά οι πρόσφυγες από τα Νέα Βρασνά Θεσσαλονίκης, στην πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες, καθώς χθες το βράδυ οι κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν οδικούς άξονες και εμπόδισαν την εγκατάσταση τους σε ξενοδοχεία της περιοχής τους.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ

The post Μ.Χρυσοχοΐδης: Το νομοσχέδιο για το άσυλο θα σέβεται στην πράξη τα δικαιώματα των αιτούντων appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος