Εγκαταλελειμμένα δημοτικά ακίνητα στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στη δυτική Λέσβο

Προγραμματική συμφωνία με σκοπό την παραπέρα ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δυο φορέων υπέγραψαν σήμερα στον εμβληματικό χώρο του Μουσείου Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Πρόεδρος του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νικόλαος Ζούρος.

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Βέρρος ανακοίνωσε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την παραχώρηση δυο κλειστών και εγκαταλειμμένων χώρων που οι νέες χρήσεις τους θα συμβάλλουν σε αναπτυξιακές πορείες για τη δυτική Λέσβου.

Πρόκειται για το εγκαταλειμμένο δημοτικό κτήριο του ΚΑΠΗ και μετέπειτα Γηροκομείο Άντισσας που θα παραχωρηθεί στο Μουσείο, το οποίο θα το αξιοποιήσει μετατρέποντας το σε κέντρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και φιλοξενίας φοιτητών οι οποίοι έρχονται στη Λέσβο για πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος, στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου και την φιλοξενία Διεθνών Θερινών Σχολείων.

Εγκαταλελειμμένα δημοτικά ακίνητα στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στη δυτική Λέσβο
δημοτικό κτισμα στη Ρέμα

Επίσης θα παραχωρηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το κτήριο του παλαιού σχολείου που βρίσκεται στον οικισμό Ρέμα της Δημοτικής Κοινότητας Βατούσας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών για την βιοποικιλότητα και την γεωποικιλότητα της Δυτικής Χερσονήσου της Λέσβου. Επίσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη διάρκεια του καλοκαιριού θα παραχωρηθούν και χώροι του Δημοτικού Σχολείου Βατούσας προκειμένου να πραγματοποιούνται εκεί εκπαιδευτικές δράσεις.

Εγκαταλελειμμένα δημοτικά ακίνητα στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στη δυτική Λέσβο
Δημοτικό κτίσμα στην Άντισσα

Από την πλευρά του ο Νίκος Ζούρος τόνισε ότι «η λειτουργία των χώρων αυτών, αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της περιοχής και ιδιαίτερα εκτός της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου κατά τους μήνες Μάρτιο-Νοέμβριο, διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιούνται επισκέψεις και ασκήσεις πεδίου ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων γεγονός που αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και στη περιοχή».

Ας σημειωθεί εδώ ότι πέραν της προφανούς σημασίας της παραχώρησης, στις δυο νέες μονάδες του Μουσείου θα απασχοληθεί προσωπικό από τις τοπικές κοινότητες και γενικότερα το Δήμο Δυτικής Λέσβου. Ο δε αναξιοποίητος ξενοδοχειακός εξοπλισμός του κτηρίου της Άντισσας θα παραχωρηθεί σε δομές περίθαλψης και υγείας στο Δήμο μας σε όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ας σημειωθεί επίσης ότι ο χώρος στον οικισμό της Ρέμα είχε παραχωρηθεί παλαιότερα από το Δήμο Ερεσού Άντισσας στο Μουσείο για το σκοπό δημιουργίας Κέντρου Ενημέρωσης Επισκεπτών αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έγινε δυνατή η χρηματοδότηση της δράσης. Στη συνέχεια δε, με την δημιουργία του Δήμου Λέσβου, το έργο αυτό δεν ήταν στις προτεραιότητες για τον ενιαίο Δήμο.

«Στόχος της συμφωνίας μας, είναι η ενίσχυση εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων (περιπατητικός τουρισμός, τουρισμός φύσης, φυσιολατρικός τουρισμός) και η χρήση του στη διάρκεια εκπαιδευτικών επισκέψεων. Οι δε νέες χρήσεις μαζί με την παραχώρηση του παλιού ξενοδοχείου στο Σίγρι και άλλες πρωτοβουλίες μας που σύντομα θα ανακοινωθούν, αναμένεται να συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της περιοχής ενώ αναμένεται να έχουν θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και γενικότερα στη Δυτική Λέσβο», είπε ακόμη ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία

Με τη συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα οι δυο φορείς δηλώνουν ότι έμπρακτα στηρίζουν διαδικασίες προσέλκυσης πανεπιστημίων και σχολείων για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. Υποστηρίζουν δράσεις δημιουργίας υποδομών για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Δυτική Λέσβο (μονοπάτια, παρατηρητήρια, σημεία ενημέρωσης επισκεπτών, κλπ). Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, των επισκεπτών της Λέσβου και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα ανάδειξης και προστασίας της φυσικής κληρονομιάς, της γεωποικιλότητας και της βιοποικιλότητας, των προστατευόμενων περιοχών, της ορνιθοπανίδας και των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου. Υποστηρίζουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της Δυτικής Λέσβου και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα κλιματικής κρίσης, φυσικών κινδύνων και αντιμετώπισης καταστροφών. Συμμετέχουν στη διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνεδρίων. «Προπάντων όμως με τη σημερινή προγραμματική συμφωνία θέλουμε να αξιοποιήσουμε για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις, δημοτικά ακίνητα και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ξεχασμένων οικισμών και τελικά στην ανάπτυξη των χωριών του τόμου μας, με μοχλό τον πολιτισμό» σχολίασε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος