Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά

Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο προς χρήση το αλιευτικό καταφύγιο στον Πλατανιά, καθώς σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε με την ανάδοχο εταιρεία τη σύμβαση κατασκευής του. Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 6.485.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020. 

Το έργο επιθυμούσαν να γίνει οι ψαράδες όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, έχει περιβαλλοντική συνείδηση και “με σύμμαχο τη φύση αλλάζουμε το τοπίο στην περιοχή. Οι ψαράδες θα κάνουν καλύτερη τη δουλειά τους και τους κατοίκους της περιοχής επίσης”. Επισήμανε ότι τα δημόσια έργα στην Ελλάδα γίνονται με μεγάλη δυσκολία τόσο λόγω γραφειοκρατίας όσο και χρηματοδότησης. “Είναι το μοναδικό έργο στην Ελλάδα που εντάσσεται στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα καθώς από αυτό γίνονται πολύ δύσκολα στην υλοποίησή τους έργα”, σημείωσε.

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά

Προκειμένου το αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά να αποτελέσει αφενός ένα ασφαλές καταφύγιο για τα αλιευτικά σκάφη υπό τις οποιεσδήποτε κυματικές συνθήκες θα γίνει μία σειρά έργων: 

Για τον ελλιμενισμό των σκαφών θα επεκταθεί ο υφιστάμενος μώλος κατά 200 μέτρα. Το πρώτο τμήμα της επέκτασης μήκους 30 μέτρων θα είναι σε ευθύγραμμη επέκταση του υφισταμένου έργου, ενώ το δεύτερο, μήκους 170 μέτρων περίπου θα σχηματίζει γωνία 90 μοιρών ως προς το προηγούμενο. Έτσι το συνολικό μήκος του προσήνεμου μώλου θα ανέρχεται σε 330 μέτρα περίπου για την πλήρη προστασία της λιμενολεκάνης έναντι των κυματισμών. 

Στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης προβλέπονται παραλιακά κρηπιδώματα συνολικού μήκους 132 μέτρων και ένας προβλήτας μήκους 55 μέτρων, κάθετος στα παραπάνω κρηπιδώματα. Επίσης στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης προβλέπονται βυθοκορήσεις για την εξασφάλιση του αναγκαίου ωφέλιμου βάθους.

Προκειμένου για τη δημιουργία ικανής έκτασης χερσαίας ζώνης, προβλέπεται επίχωση επιφάνειας 2.000 m2 περίπου πίσω από τα νέα παραλιακά κρηπιδώματα και μέχρι το σημερινό θαλάσσιο μέτωπο. Έτσι η χερσαία ζώνη του αλιευτικού καταφυγίου θα έχει συνολική επιφάνεια 3.650 m2 περίπου. Στη ζώνη αυτή προβλέπεται και η κατασκευή της ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών. 

Επίσης στα δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου και κατά μήκος του θαλασσίου μετώπου του οικισμού προβλέπεται η κατασκευή πρανούς προστασίας μήκους 145 μ. Για την απόσβεση των προσπιπτόντων κυματισμών. 

Με την υλοποίηση των έργων ολοκλήρωσης του Αλιευτικού καταφυγίου Πλατανιά θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση σκαφών παράκτιας και μέσης αλιείας μεγέθους ως και 26 μέτρων μήκος. Η δυνατότητα του αλιευτικού καταφυγίου θα είναι της τάξης των 50 σκαφών, εκ των οποίων περί τις 15 μηχανότρατες/γρι-γρι και 35 αλιευτικά σκάφη παράκτιας αλιείας. Στα σκάφη θα παρέχονται συνθήκες ασφαλούς ελλιμενισμού και ικανού μήκους των τεχνικών χαρακτηριστικών κρηπιδώματα για την εκφόρτωση αλιευμάτων, καθώς και επαρκής χερσαίος χώρος για τη μεταφόρτωση των αλιευμάτων και την τροφοδοσία των σκαφών. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος