Χρ. Τριαντόπουλος: 2,7 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφους για την πυρκαγιά του καλοκαιριού στη Μαγνησία

Η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής συνεχίζεται για τους δικαιούχους, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού στη Μαγνησία. Πρόκειται για το πλαίσιο στήριξης μέσω επιχορηγήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και δη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, σε τρεις φάσεις, με (α) την παροχή της πρώτης αρωγής σε συνέχεια των αιτήσεων στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, (β) την παροχή της προκαταβολής του 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης της κρατικής αρωγής σύμφωνα με την εκτιμηθείσα ζημιά, και (γ) την παροχή του τελικού ποσού της κρατικής αρωγής προς την πληγείσα επιχείρηση, αγροτική εκμετάλλευση και κτηνοτροφική μονάδα.

Όσον αφορά, ειδικότερα, την παροχή πρώτης αρωγής, μετά και από τις σχετικές διασταυρώσεις, στη Μαγνησία έχει καταβληθεί συνολικά για τις ζημιές λόγω της πυρκαγιάς του καλοκαιριού – έναντι στεγαστικής συνδρομής και έναντι της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής – 633.506 ευρώ προς 147 περιπτώσεις. Από το εν λόγω συνολικό ποσό αυτό που αντιστοιχεί στην πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής έχει διαμορφωθεί στις 427.505 ευρώ για 91 περιπτώσεις, ενώ το ποσό που αντιστοιχεί στην πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες διαμορφώθηκε στις 206.000 ευρώ για 56 περιπτώσεις.

Σε συνέχεια, όμως, της πρώτης αρωγής, η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής έχει προχωρήσει στη δεύτερη φάση αυτή και δη στην παροχή της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής. Έτσι, μέχρι και την τελευταία καταβολή, η οποία και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024, έχουν καταβληθεί 2.486.955 ευρώ – ως προκαταβολή 50% της επιχορήγησης – προς 303 επιχειρήσεις, αλλά και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Ειδικότερα, από το παραπάνω ποσό προς τον πρωτογενή τομέα έχουν καταβληθεί 984.718 ευρώ προς 189 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Συνολικά, λοιπόν, μέχρι τώρα, έχουν καταβληθεί 2.692.955 ευρώ από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες της Μαγνησίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Με αφορμή και την τελευταία καταβολή, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή και για την περιοχή της Μαγνησίας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού, ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, παρέχοντας τόσο την πρώτη αρωγή, όσο και την προκαταβολή του 50% της επιχορήγησης σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας ως προς την υλοποίηση του Υπουργείου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και δη τις επιτροπές κρατικής αρωγής. Μέχρι τώρα, αθροιστικά, έχουν καταβληθεί 2,7 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Και η διαδικασία της προκαταβολής συνεχίζεται με λίγες ακόμα περιπτώσεις που αναμένονται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, ενώ την επόμενη περίοδο θα ακολουθήσει και η καταβολή του τελικού ποσού της επιχορήγησης με την υποβολή και των σχετικών και προβλεπόμενων δικαιολογητικών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος