Βόλος: “Ζωντάνεψε” η ιστορία του λιμανιού – Παρουσιάστηκε το βιβλίο του ΟΛΒ “Ιστορώντας τη Ρότα του Λιμένα Βόλου (1883–2001)”

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο “Ξενία” του Βόλου, παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025, το νέο βιβλίο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) με τίτλο «Ιστορώντας τη Ρότα του Λιμένα Βόλου: Η διαδρομή του Λιμενικού Ταμείου (1883–2001)» της ιστορικής ερευνήτριας Μαρίας Σπανού.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε πλήθος επισήμων και πολιτών, ανάμεσά τους ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η βουλευτής Μαγνησίας, Ζέττα Μακρή, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και παλαιών στελεχών του ΟΛΒ.

Βόλος: “Ζωντάνεψε” η ιστορία του λιμανιού – Παρουσιάστηκε το βιβλίο του ΟΛΒ “Ιστορώντας τη Ρότα του Λιμένα Βόλου (1883–2001)”

Ο κ. Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών λιμανιών, τονίζοντας ότι ο Βόλος διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα για να εξελιχθεί σε κόμβο εμπορίου, τουρισμού και ενέργειας. «Τα λιμάνια δεν είναι πια μονοδιάστατα», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως το νέο business plan του λιμένα Βόλου θα κινηθεί στη λογική της πολυτροπικότητας και της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ Σωκράτης Αναγνώστου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκδοση, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο έργο που αποτυπώνει την ιστορική πορεία ενός λιμανιού που υπήρξε το θεμέλιο της ίδιας της πόλης». Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις γύρω από το νέο master plan και στις προοπτικές ανάπτυξης μέσω αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων.

Βόλος: “Ζωντάνεψε” η ιστορία του λιμανιού – Παρουσιάστηκε το βιβλίο του ΟΛΒ “Ιστορώντας τη Ρότα του Λιμένα Βόλου (1883–2001)”

Η συγγραφέας Μαρία Σπανού χαρακτήρισε την έρευνά της «γοητευτικό και απαιτητικό ταξίδι» μέσα στα αρχεία και τις αφηγήσεις που αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο του λιμανιού στη διαμόρφωση του Βόλου ως εμπορικού και πολιτιστικού κέντρου.

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, ενώ για το βιβλίο μίλησαν η Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορίας και Προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας, και η καθηγήτρια Βίλμα Χαστάογλου – Μαρτινίδη. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ανάγνωση αποσπάσματος από την ηθοποιό Κατερίνα Αντωνακάκη, ζωντανεύοντας μέσα από τις λέξεις τη μακρά και συναρπαστική ιστορία του λιμανιού του Βόλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος