Βόλος: Στην αντεπίθεση η Δ/νση Υγείας για το νερό στην Πορταριά

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα το απόγευμα, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας στον «πόλεμο» δηλώσεων, ανακοινώσεων και εγγράφων που έχει ξεσπάσει με την ΔΕΥΑΜΒ για το νερό της Πορταριάς. Μετά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, η Διοίκηση της Επιχείρησης Ύδρευσης, και τις ευθύνες που επέρριψε στην Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας για το γεγονός ότι εδώ και μήνες το νερό στην Πορταριά δεν χλωριώνεται, η Υπηρεσία δίνει στη δημοσιότητα το χρονικό ανταλλαγής εγγράφων για το θέμα.

Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι στις τελευταίες αναλύσεις που διενήργησε η Διεύθυνση Υγείας, εντοπίστηκε υπερχλωρίωση του νερού στην Πορταριά, με επικίνδυνες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, επισημαίνοντας ότι για το ζήτημα αυτό, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις η ΔΕΥΑΜΒ, δεδομένου ότι – όπως υποστηρίζει η Επιχείρηση – υποτίθεται ότι δεν γίνεται χλωρίωση στην περιοχή.

Στο μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα νέων δειγματοληψιών που διενήργησε η Διεύθυνση Υγείας μόλις χθες, ενώ αντίθετα, η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει αποστείλει αποτελέσματα δικών της μετρήσεων παρότι της ζητήθηκε από την Διεύθυνση Υγείας.

Αναφορικά δε, με την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Απόστολος Γαλάτης εναντίον, τόσο της προϊσταμένης της Διεύθυνσης, κ. Κολημήτρα, όσο και εναντίον της αντιπεριφερειάρχη, κ. Κολυνδρίνη, στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας αναφέρεται ότι «χαρακτηρισμοί αισχίστου είδους, προσβλητικές προσωπικές εκφράσεις, που θίγουν την αξιοπρέπεια μόνο αυτού που τις λέει, τις αφήνουμε στην κρίση του πολίτη».

 Το χρονικό των εγγράφων

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας, από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τα τέλη Μαΐου, δεν είχε κοινοποιηθεί από την ΔΕΥΑΜΒ (υπεύθυνη Ύδρευσης α’ βαθμού) κανένα αποτέλεσμα για την ποιότητα του νερού της Πορταριάς, παρότι, γνωρίζοντας ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 το πρόβλημα και όντως απολύτως υπεύθυνη για την αντιμετώπιση του, ήταν υποχρεωμένη να παρακολουθεί το θέμα με δειγματοληψίες, μετρήσεις και κοινοποίηση όλων των αποτελεσμάτων τόσο στους πολίτες όσο και στη Διεύθυνση Υγείας.

Η Υπηρεσία συνεχίζει, λέγοντας πως στις 23 Μαρτίου και ενώ της  κοινοποιούνταν αποτελέσματα που αφορούσαν άλλες περιοχές, εκτός της Πορταριάς, ζήτησε εγγράφως (με το υπ αρ 2144 έγγραφο)  εξηγήσεις,  γιατί δεν γίνονται δειγματοληψίες στο Δ..Δ Πορταριάς και γιατί η ενημέρωση που έχει από τη ΔΕΥΑΜΒ  αφορά μόνο σε άλλες περιοχές και όχι στην Πορταριά όπου υπήρχε πρόβλημα.  Προσθέτει δε, πως αποτελέσματα μετρήσεων για την Πορταριά υπήρχαν μόνο για τη θέση  Μύρτιλο, όπου η γεώτρηση εκεί είναι πάντα χλωριωμένη.

Μετά από αυτό, στις 3 Ιουνίου, κοινοποιήθηκαν στην Διεύθυνση Υγείας αποτελέσματα του Δ.Δ Πορταριάς με μικροβιακή επιβάρυνση, χωρίς ωστόσο να έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες απαγόρευσης πόσης στις δημόσιες βρύσες από τις οποίες κυλούσε το νερό ασταμάτητα και χωρίς να έχει εκδοθεί Δελτίο Τύπου που να ενημερώνει τους πολίτες εκ νέου για τα νέα δεδομένα έστω και 6 μήνες μετά.

«Το επιχείρημα περί μη άρσης της απαγόρευσης που ίσχυε από τον Οκτώβρη δεν ευσταθεί επ ουδενί καθώς η ΔΕΥΑΜΒ οφείλει ανά μήνα τουλάχιστον να προβαίνει σε δειγματοληψίες και αναλόγως των αποτελεσμάτων να αποφαίνεται. Ούτε είναι υποχρεωμένος ο κάτοικος ή ο επισκέπτης πριν σκύψει να πιεί νερό από τη δημόσια βρύση να ανατρέχει σε Δελτία Τύπου παρελθόντων μηνών και αφού επιβεβαιώσει τη μη άρση τους να πιεί ή να μην πιεί» αναφέρει η Διεύθυνση Υγείας, προσθέτοντας ότι ως εποπτεύουσα αρχή που είναι, βάσει Νόμου που ισχύει για όλη την Ελλάδα, η Υπηρεσία προέβη σε δικές της δειγματοληψίες, προκειμένου να συσχετίσει τα αποτελέσματα που είχε πια στη διάθεση της και επιβεβαιώνοντας τη μικροβιακή επιβάρυνση σε αρκετές δειγματοληψίες της Πορταριάς.

Στις 9 Ιουνίου, η Διεύθυνση  προέβη σε νέα δειγματοληψία, κατόπιν  εντολής ανάθεσης,   με το εργαστήριο ENVIROLAB IKE (το οποίο έχει σύμβαση έργου με  τις  Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων και είναι διαπιστευμένο από τον ΕΣΥΔ, για τις παραμέτρους στις οποίες εξετάστηκαν τα δείγματα).

Και από αυτές τις μετρήσεις προέκυψε μικροβιακή επιβάρυνση και έτσι, ζητήθηκε η λήψη άμεσων διορθωτικών μέτρων και ενεργειών από τη ΔΕΥΑΜΒ για την εκτενή και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών, των σχολικών μονάδων και του Συλλόγου Καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς σχετικά με την συνέχιση απαγόρευσης κατανάλωσης του νερού.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να τοποθετηθούν  σε όλες τις  κοινόχρηστες βρύσες  απαγορευτικές πινακίδες ευκρινείς  και ευανάγνωστες στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπου θα αναφέρεται ρητά ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση μέχρις ότου ο Δήμος Βόλου προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες και έργα και διαπιστωθεί η καταλληλότητα για ανθρώπινη κατανάλωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η Διεύθυνση Υγείας  επανήλθε στο θέμα, στις 7/7 χωρίς μέχρι σήμερα, να έχει λάβει απαντήσεις.

Τέλος, η Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι ζητήθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ να ελέγξει τις συνδέσεις με το δίκτυο ακαθάρτων και να πάψει να ολιγωρεί εδώ και καιρό.

Σε ότι δε αφορά την παλαιά, πριν ένα χρόνο, σύσταση της υπηρεσίας να αποφεύγονται οι κοντινές στο βιολογικό του Βόλου παραλίες μέχρι να βγούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, η Διεύθυνση Υγείας αναφέρει τα εξής:

«Η ίδια η ΔΕΥΑΜΒ αποδέχτηκε τη ρίψη ακατέργαστων λυμάτων στον Παγασητικό. Μέχρι λοιπόν να βγουν οι μετρήσεις του θαλάσσιου νερού και, μη διαθέτοντας μαντικές ικανότητες για τη δυνατότητα αυτοκάθαρσης της θάλασσας, με ωριμότητα και σύνεση συστήσαμε τους πολίτες να αποφεύγουν την κολύμβηση, κάτι που αναιρέσαμε μετά τις μετρήσεις μας, λίγες μέρες μετά. Ευτυχώς  σ αυτή την περίπτωση (θάλασσα)  είχαμε εμείς την αρμοδιότητα και έγιναν όλα όπως έπρεπε.

Να επισημάνουμε δε, ότι η υπηρεσία μας έχει ολοκληρώσει υγειονομική αναγνώριση και έχει κοινοποιήσει τα αποτελέσματα στη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία δεν μας έχει αποστείλει αρχείο καταγραφής αλλά στο τελευταίο της έγγραφο απαντά γενικόλογα πως τα χει όλα καλώς καμωμένα».

Τέλος, η Διεύθυνση Υγείας διευκρινίζει πως βάσει Νόμου και αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να εκδίδει Δελτία Τύπου σε σχέση με τη χρήση νερού ύδρευσης υποκαθιστώντας την αρμόδια υπηρεσία που είναι η ΔΕΥΑΜΒ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Επίσης προσθέτει πως οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας είναι διευθύνσεις των πρώην Νομαρχιών, νυν Περιφέρειες, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και στελεχώνονται από έγκριτους επόπτες υγείας, επιστήμονες  και γιατρούς καταξιωμένους εν τοις πράγμασι για την προσφορά τους στον τόπο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος