Βόλος: Σημαντική διάκριση μαθητών σε διαγωνισμό – Κατασκεύασαν το δικό τους σεισμογράφο

Τον καλύτερό τους εαυτό έδωσαν μαθητές σχολείων του Βόλου, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έγιναν πρωταγωνιστές του διαγωνισμού «Φτιάξε το δικό σου ψηφιακό σεισμογράφο».

Ομάδες μαθητών και μαθητριών σε συνεργασία με τους/τις  εκπαιδευτικούς τους κλήθηκαν να κατασκευάσουν το μοντέλο ενός αυτοσχέδιου σεισμογράφου που θα είναι σε θέση να δώσει ψηφιακό σήμα της καταγραφής και να περιγράψουν την όλη διαδικασία κατασκευής σε μία έκθεση συνοδευόμενη από φωτογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

Η αρχή έγινε με την συνεργασία της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, το 19ο  Δημοτικό Σχολείο Βόλου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, το 16ο Δημοτικό Σχολείο  Βόλου και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Οι μικροί μαθητές δούλεψαν πολύ σκληρά σε συνθήκες καραντίνας από απόσταση ως ερευνητές και σχεδιαστές και κατάφεραν χωρίς να γνωρίζουν βασικές έννοιες, να δημιουργήσουν ένα αυτοσχέδιο ψηφιακό σεισμογράφο με χρήση arduino χρησιμοποιώντας αισθητήρα απόστασης και ένα σταθερό εμπόδιο.

Βόλος: Σημαντική διάκριση μαθητών σε διαγωνισμό – Κατασκεύασαν το δικό τους σεισμογράφο

Πώς λειτουργεί ο σεισμογράφος

Κατά τη διάρκεια του σεισμού υπάρχουν φωτεινές ενδείξεις και ψηφιακή οθόνη που καταγράφει την σεισμική δραστηριότητα και ανάβουν οι φωτεινές ενδείξεις ανάλογα της έντασης του σεισμού. Με κατάλληλο νομογράφημα μπορούμε να υπολογίσουμε τις μεταβλητές που λείπουν κατά την καταγραφή του σεισμού.

«Τα παιδιά συνεργάστηκαν άψογα και είμαστε πολύ περήφανοι που κατάφεραν και ήταν στην πρώτη δεκάδα των νικητών πανελληνίως σε σύνολο αρκετών δεκάδων σχολείων και παιδιών μεγαλύτερων ηλικιών» τόνισε ο κ. Γιώργος Πρώιας εκ των ιδρυτών της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απευθύνοντας συγχαρητήρια στον εκπαιδευτικό του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, κ. Γιώργο Ζαμπέτογλου – πληροφορικού για το χρόνο που αφιέρωσε και την άριστη συνεργασία που είχαν.

Βόλος: Σημαντική διάκριση μαθητών σε διαγωνισμό – Κατασκεύασαν το δικό τους σεισμογράφο

Την σκυτάλη πήρε το 4ο Γυμνάσιο Βόλου σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Γιώργο Βαρνάβα – μαθηματικού. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το εργαλείο προγραμματισμού Lego Mindstorms Ev3 και δημιούργησαν έναν ψηφιακό σεισμογράφο με χρήση αισθητήρα απόστασης. Ο αισθητήρας καταγράφει την κίνηση κατά τη διάρκεια του σεισμού και καταγράφεται ψηφιακά στον υπολογιστή. Στην συνέχεια μπορούμε να ανοίξουμε το αρχείο των μετρήσεων στο excel και να επεξεργαστούμε τις μετρήσεις, την κυματομορφή και να κάνουμε στατιστική ανάλυση των δεδομένων. Με κατάλληλο νομογράφημα μπορούμε να υπολογίσουμε τις μεταβλητές που λείπουν κατά την καταγραφή του σεισμού.

«Τα παιδιά, μη γνωρίζοντας αρκετά για τους σεισμούς, έγιναν μικροί ερευνητές και κατέγραψαν τις πληροφορίες που βρήκαν. Στην συνέχεια συζητήσαμε αρκετά και καταλήξαμε στην υλοποίηση του project» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Γιώργος Πρώιας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος