Βόλος: Μαθήτριες Λυκείου έγραψαν τραγούδι για την έμφυλη βία

από μικρή ήθελα πάντα να πετάξω, να μεγαλώσω δυο φτερά να βγω και να ουρλιάξω, πως αν δεν φτάσω σύννεφα ποτέ δεν θα ησυχάσω, γιατί εγώ έχω χρώματα όχι όπως εδώ κάτω… είναι οι στίχοι ενός τραγουδιού που συνέθεσαν δυο μαθήτριες Επαγγελματικού Λυκείου με θέμα την έμφυλη βία.

Το τραγούδι συνέθεσαν στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος “Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ” και της δράσης ” Φωνάζοντας με χρώμα και αέρα” με θέμα την έμφυλη βία και τα στερεότυπα, οι Κωνσταντίνα Ευαγγελινού και η Μαρία Πολυχρόνη, μαθήτριες της Γ΄Λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Σήμερα φιλοξενήθηκαν στην ΕΡΤ Βόλου μαζί με τις εκπαιδευτικούς Κατερίνα-Λουίζα Αναγνώστου φιλόλογο και Σταυρούλα Χαρχαρή, καθηγήτρια Αισθητικής.

Βόλος: Μαθήτριες Λυκείου έγραψαν τραγούδι για την έμφυλη βία
Βόλος: Μαθήτριες Λυκείου έγραψαν τραγούδι για την έμφυλη βία

Το τραγούδι “δούλεψαν” ξεχωριστά, γράφοντας η κάθε μία τα δικά της κουπλέ, βρήκαν από κοινού ένα beat. Δεν είναι το πρώτο τραγούδι που γράφουν, αλλά είναι το πρώτο που ηχογράφησαν στο στούντιο ηχογράφησης του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου. “Μας αρέσει να γράφουμε στίχους και να εκφράζουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας με αυτό τον τρόπο” δήλωσε η Μαρία Πολυχρόνη. Η Κωνσταντίνα, προβληματισμένη από τα πολλά περιστατικά έμφυλης ή και ενδοοικογενειακής βίας τονίζει ότι “πρέπει να υψώσουμε τη φωνή  μας και να είμαστε δυνατοί και να υπάρχει μια σωστή δίκη και να έχουμε οργή μέσα μας για να αλλάξουμε κάτι”. Μαζί της συμφωνεί και η Μαρία που τονίζει είναι ότι “καλύτερα να ενεργούμε παρά απλά να σκεφτόμαστε”, ενώ και οι δύο συμφωνούν ότι παρόμοια προγράμματα βοηθούν να αλλάξει η κατάσταση.

Η κ. Αναγνώστου, ανέφερε ότι η τραγική καθημερινότητα είναι αυτή που προβληματίζει τους εκπαιδευτικούς και συνεργάστηκαν για να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές γύρω από το θέμα της έμφυλης βίας.

Βόλος: Μαθήτριες Λυκείου έγραψαν τραγούδι για την έμφυλη βία

Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε πέρυσι με θεωρητική προσέγγιση στην έμφυλη βία και στις γυναικοκτονίες και φέτος έγινε προσπάθεια να κινητοποιηθούν όσο δυνατόν περισσότεροι μαθητές του σχολείου. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά ξεχωριστών και δημιουργικών δράσεων. Εκτός από το τραγούδι, έγιναν και εικαστικές δημιουργίες και μακιγιάζ σε κορίτσια, και την ομάδα χορού και θεωρητικές παρουσιάσεις. “Τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός εξάλεπτου βίντεο που θα προβληθεί στο ιστολόγιο του σχολείου με ένα ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, αλλά κυρίως να μορφώσουμε και να κοινωνικοποιήσουμε. Με κεντρικό σύνθημα, “αγάπα τον άνθρωπο είσαι εσύ”, μια ρήση του Νίκου Καζαντζάκη από το μυθιστόρημά του, “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”.

Η κ. Χαρχαρή αναφέρθηκε στη συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας που έδωσε και την ιδέα για τις δράσεις. “Δημιουργήσαμε νύφες που από τη μία πλευρά είναι όμορφες και την άλλη χτυπημένες με σπέσιαλ εφέ. Πολλοί συνάδελφοι βοήθησαν σε αυτό. Συνεργαστήκαμε και με το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο βόλου και τον Κ. Αμυγδαλίτση, υπεύθυνο Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, ο οποίος έκανε την ηχογράφηση του τραγουδιού”.

Το video θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τη δεύτερη εβδομάδα μετά το Πάσχα. “Περνάμε όμορφα και νιώθω δασκάλα και μαθήτρια ταυτόχρονα”, είπε η κ. Χαρχαρή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος