Βόλος: Χρ. Σταϊκούρας: “Δεν βγαίνει ο λογαριασμός …”

«Ετοιμαζόμαστε οργανωτικά και προγραμματικά, αξιοποιούμε το χρόνο που είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση και θέλουμε να αποτελέσουμε την ισχυρή βούληση της ελληνικής κοινωνίας και όχι απλά καταφύγιο ύστατης προσφυγής» . Αυτά τόνισε  – μεταξύ άλλων – ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, βουλευτής της ΝΔ,  κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα, στα γραφεία της ΝΟΔΕ Μαγνησίας, λίγο πριν την εκδήλωση παρουσίασης των προτάσεων του κόμματος για   την φορολογική μεταρρύθμιση .

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το οικονομικό πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να «βγει», καθώς για να εφαρμόσεις μια πολιτική πρέπει να την πιστεύεις.

«Είναι δυνατόν να μην ζητάς εκλογές όταν μέλη του υπουργικού συμβουλίου  λένε ότι νόμοι που ψήφισαν, είναι αντισυνταγματικοί ή όταν μέλη του υπουργικού συμβουλίου που υπέγραψαν αποκρατικοποιήσεις ισχυρίζονται ότι δεν θα υλοποιήσουν αυτό που υπέγραψαν ή όταν βλέπεις τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στα πεδία της υγείας, της παιδείας, της μεταναστευτικής πολιτικής;.» αναρωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις βασικές προτάσεις του κόμματός του όσον αφορά την δημοσιονομική – οικονομική πολιτική, αφού πρώτα έκανε μια αποτίμηση των κυβερνητικών πεπραγμένων στον τομέα αυτό.

Βόλος: Χρ. Σταϊκούρας: “Δεν βγαίνει ο λογαριασμός …”

Όπως συγκεκριμένα είπε, τα αποτελέσματα από την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, είναι:  ένα νέο δάνειο  ύψους 86 δις ευρώ, απώλεια εθνικού πλούτου 21 δις, καθώς και επιπλέον μέτρα ύψους  9 δις ευρώ. Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση έφερε ακόμη, όπως είπε, επιπλέον λανθασμένα μέτρα στην κατεύθυνσης αύξησης της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε – πρόσθεσε – και τον μόνιμο κόπτη δημοσιονομικής προσαρμογής που εξελίσσεται και πέρα από τα όρια του προγράμματος.

« Η κυβέρνηση απέτυχε και στο ύψος της δόσης. Θριαμβολογεί για τα 7,5 δις που θα εισέλθουν το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, αλλά δεν λέει όλη το συνολικό ποσό της δόσης θα έπρεπε να είναι διπλάσιο. Ούτε κι ότι τα 6 δισεκατομμύρια από αυτά, θα πάνε για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν πήρε καν μια λύση για το χρέος, παρά μια υπόσχεση για δυνητική λύση στο μέλλον, υπό προϋποθέσεις και όρους.

Επισήμανε ακόμη, ότι  σύντομα ξεκινάει και η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος ενώ υπάρχει κι ένα συμπληρωματικό μνημόνιο, στο πλαίσιο των οποίων θα τεθούν μια σειρά δύσκολων θεμάτων, ένα εκ των οποίων είναι τα εργασιακά θέματα.

«Εκεί πια, θα δούμε τις θέσεις και τις απόψεις της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τα συγκεκριμένα θέματα.» δήλωσε ο βουλευτής, προσθέτοντας πως ο  πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε σήμερα, ότι η ΝΔ δεν συζητά για μείωση μισθών.

Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας

Αναφερόμενος στις προτάσεις της ΝΔ, επισήμανε ότι, με κατάλληλη πολιτική,  η χώρα μπορεί να επιτύχει ονομαστικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του 4%, κάτι άλλωστε που υποστηρίζεται και από τις διεθνείς εκθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει δε τεθεί, είναι της τάξης του  2% μεσοπρόθεσμα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο – δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας –  θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης τα προσεχή  χρόνια.

«Η λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας πρέπει να είναι μέσα από το σκέλος των δαπανών και όχι των εσόδων. Δεν έρχομαι να υποσχεθώ ότι υπάρχουν απεριόριστα περιθώρια περιστολής δαπανών αλλά είναι υπαρκτά, στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών, στο σκέλος της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των φορέων της γενικής κυβέρνησης,  και στα πεδία του ασφαλιστικού.» είπε ο κ. Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό  τομέα αποτελεί  πρόταγμα  για τη ΝΔ, στο πλαίσιο του οποίου επιβάλλεται η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις είναι για μας πρόταγμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος