Βόλος: Ανησυχητική αύξηση ανηλίκων που ζητούν βοήθεια από το “ΚΕΘΕΑ – Πιλότος”

Αυξημένοι σε ποσοστό 14% ήταν οι αποδέκτες των υπηρεσιών Έγκαιρης Παρέμβασης και Θεραπείας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, το 2021. Συγκεκριμένα, τις υπηρεσίες του αναζήτησαν 493 άτομα, ήτοι έφηβοι από 13 ετών, νεαροί ενήλικες κ.α.


Όσον αφορά στις υπηρεσίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης, οι αποδέκτες τους σε διάφορες περιοχές του νομού Μαγνησίας και της Θεσσαλίας ευρύτερα, στη διάρκεια του 2021, ανέρχονται συνολικά σε 2.676 άτομα, αυξημένοι κατά 31,5%.

Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ για το 2021, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στις αρχές του 2021 ξεκίνησε μέσω ΕΣΠΑ η υλοποίηση της Δομής Έγκαιρης Παρέμβασης και βραχείας φιλοξενίας για έφηβους και νεαρούς ενήλικες με εξαρτητική συμπεριφορά και τις οικογένειές τους που διαβιούν στο Πήλιο, τις Σποράδες καθώς και λοιπές περιοχές της Θεσσαλίας. Το νέο προσωπικό που προσλήφθηκε και η ανάπτυξη των υποδομών επίδρασαν πολύ θετικά στην ανάπτυξη των υπηρεσιών του προγράμματος, δίνοντας τη δυνατότητα να υποστηριχθούν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, που μέχρι σήμερα δεν είχαν εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη, την ενημέρωση και την εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού, των γονέων, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των επαγγελματικών ομάδων, οι βραχείες αλλά και οι μακροχρόνιες παρεμβάσεις ιδιαίτερα στο μαθητικό πληθυσμό, συνεχίστηκαν και αυξήθηκαν ενώ επεκτάθηκε η ανάπτυξη των δικτύων κοινωνικής υποστήριξης, των δράσεων και θεσμικών συνεργασιών, ιδιαίτερα σε περιοχές του Πηλίου.
Εξάλλου, παρά τη μεγάλη υγειονομική κρίση το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ συνέχισε απρόσκοπτα την παροχή υπηρεσιών το προηγούμενο διάστημα, με δια ζώσης συναντήσεις αλλά και αξιοποιώντας τις ψηφιακές δυνατότητες όπου ήταν δυνατόν για θεραπευτικές και εκπαιδευτικές συναντήσεις.
Η συστηματική επένδυση στην ευαίσθητη ηλικία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων επεκτάθηκε παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες Πρόληψης, Έγκαιρης Παρέμβασης και Θεραπείας στους ίδιους και στις οικογένειές τους, ήδη ακόμα και από την πρώιμη, πρωταρχική φάση εμπλοκής με τη χρήση ουσιών, την παραβατικότητα, τα «κωλύματα» με το διαδίκτυο, το αλκοόλ κ.α. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και λόγω του εγκλεισμού σε αιτήματα παρεμβάσεων για την κατάχρηση διαδικτύου και gaming. Οι παρεμβάσεις εστίασαν τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στο σωφρονιστικό σύστημα (Επιμελητεία Ανηλίκων Βόλου, Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, Σωφρονιστικό Κατάστημα Κασσαβέτειας) και όπου ήταν δυνατό σε χώρους φιλοξενίας προσφυγικών πληθυσμών.

Παράλληλα το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ συνέχισε να επενδύει συστηματικά στο επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο, αναπτύσσοντας εκπαιδευτικά εργαλεία, ασκήσεις και παρεμβάσεις, βασιζόμενα στη σύγχρονη βιβλιογραφία, ενισχύοντας την επιστημονική δανειστική βιβλιοθήκη του και εκπαιδεύοντας φοιτητές, επαγγελματίες και επαγγελματικές ομάδες στο πεδίο των εξαρτήσεων. Επίσης συνεχίστηκε αν και περιορισμένα, το εθελοντικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Προγράμματος με τις δράσεις και τη βιβλιοθήκη του στεκιού πολιτισμού «Μεταμορφώσεις» αλλά και την υποστήριξη και τις δράσεις του Συλλόγου φίλων, εθελοντών και οικογένειας.

Με σύνθημα «Πάμε μαζί», το ΚΕΘΕΑ ύστερα από μια μακρά περίοδο κοινωνικής απομόνωσης και περιορισμών λόγω της πανδημίας, απευθύνει κάλεσμα επικοινωνίας, διαλόγου και συμμετοχής. Με ανοικτές εκδηλώσεις, εθελοντικές δράσεις, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, εγκαίνια νέων μονάδων, ενημερωτικά περίπτερα και παρεμβάσεις στις φυλακές, τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα γιορτάζουν τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου).

Βόλος: Ανησυχητική αύξηση ανηλίκων που ζητούν βοήθεια από το “ΚΕΘΕΑ – Πιλότος”

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Με σεβασμό στην παρούσα υγειονομική και κοινωνική πραγματικότητα και σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, θα υλοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:
Σάββατο 18 Ιουνίου
Ανοικτό σπίτι του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ
Κάνοντας πράξη το μήνυμα ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ ανοίγει τις πόρτες του στην τοπική κοινωνία (Γεωργίου Καρτάλη 48 & Μεταμορφώσεως 27).
Στην εκδήλωση περιλαμβάνονται:
Από 10:00 έως 22:00
– Παζάρι βιβλίων και κεράσματα από τα μέλη του Συλλόγου Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.

Από 18:00 έως 22:00
– Δημιουργικό Εργαστήριο και έκθεση κοσμήματος των μελών του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ
– Δρώμενο της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «3ος Όροφος»
– Ποιητική-μουσική εκδήλωση με τίτλο «η γη είναι το σπίτι μας» από την ποιητική σκηνή VOLOS POETRY SLAM
– Ζωντανή μουσική από τα μέλη και τους εθελοντές της μουσικής ομάδας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

Τετάρτη 22 Ιουνίου
21:00 Θέατρο σκιών (Καραγκιόζης) με τον Αντώνη Βαγενά «Ο Μέγα Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι»
Στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως (Αλεξάνδρας & Μεταμορφώσεως) με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

Σάββατο 25 Ιουνίου
18:00-23:00 Παρέμβαση στον Αλμυρό Μαγνησίας (θεατράκι δάσος Κουρί)
Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση κοινού και προβολή ταινίας με τίτλο «Ένας γάτος που τον έλεγαν Μπομπ» με την υποστήριξη του Δήμου Αλμυρού και σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων «Πρόταση Ζωής».

Κυριακή 26 Ιουνίου
Συμμετοχή στην πεζοπορία στο βουνό Όθρυς, που διοργανώνει ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Αλμυρού

Δευτέρα 04 Ιουλίου
19:00-23:00 Παρέμβαση στη Συκή Πηλίου. Βιωματικό εργαστήρι για γονείς εφήβων και προβολή κινηματογραφικής ταινίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Γονείς και παιδιά εν δράσει» και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Σε όλες τις εκδηλώσεις θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος