Βολιώτες μαθητές διακρίθηκαν σε διαστημικό διαγωνισμό

Στις πέντε ομάδες από την Ελλάδα που περιλαμβάνονται στις 45 νικήτριες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην τρίτη φάση του πρώτου ευρωπαϊκού διαγωνισμού Astro Pi, είναι και αυτή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Delta TALOS ed-UTH-robotix (Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής). Οι μαθητές θα δουν τα πειράματά τους να εκτελούνται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 184 ομάδες από 15 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότεροι από 1.800 μαθητές σχεδίασαν πειράματα για τον ISS.

Οι πέντε ομάδες από την Ελλάδα που θα συμμετέχουν στην τρίτη φάση του διαγωνισμού, είναι: Delta TALOS ed-UTH-robotix (Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής), Weightless Mass (Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου), 49th Astro Pi Teamwork (49ο Δημοτικό Πατρών), Astro Traveller (12ο Δημοτικό Πετρούπολης) και GKGF-1 (Γυμνάσιο Κανήθου).
Astro Pi είναι το όνομα ενός μικρού υπολογιστή που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Raspberry Pi, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και την ESA. Υπάρχουν ήδη δύο Astro Pi πάνω στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με αισθητήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να «τρέξουν» επιστημονικά πειράματα.
Ο πρώτος διαγωνισμός Astro Pi είχε ως στόχο να σχεδιάσουν οι μαθητές ένα επιστημονικό πείραμα που μπορεί να «τρέξει» με τη χρήση αισθητήρων Astro Pi και να γράψουν τον κώδικα προγραμματισμού του Astro Pi, ώστε να εκτελεστεί αυτό το πείραμα στον ISS.
Τα δεδομένα που θα παράγονται από τα πειράματα στο διάστημα, θα στέλνονται πίσω στη Γη και θα διανέμονται στις ομάδες μέχρι τις 15 Μαΐου. Οι μαθητές έτσι θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σαν πραγματικοί επιστήμονες και να αναλύσουν δεδομένα που συλλέγονται στο διάστημα.

Όπως ανάφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός, Γιώργος Πρώιας, συνεργάτης της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέχρι τις 15 Μαΐου περιμένουν την απάντηση για το πότε θα τρέξει το πρόγραμμα στον διαστημικό σταθμό. “Είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό που πετύχαμε σαν ομάδα που λειτουργεί μόνο ενάμισι χρόνο” τόνισε ενώ ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό διαστήματος.

Συμμετοχή στο Athens Science Festival
Επιπλέον επισήμανε ότι αύριο Παρασκευή 31 Μαρτίου, η ομάδα ρομποτικής του Π.Θ. θα συμμετέχει στο Athens Science Festival (http://www.athens-science-festival.gr) στο Γκάζι όπου θα παρουσιάσουν με τη χρήση ρομπότ και υπολογιστή μία “Ρομποτο-περιπέτεια στον πλανήτη Άρη”. “Σε μία διαστημική πίστα που θεωρητικά βρίσκεται στον πλανήτη Άρια, μικρά ρομποτάκια θα εκτελούν διάφορες αποστολές. Η παρουσίαση θα γίνει σε περίπτερο που θα μας παραχωρήσουν ενώ από την έκθεση αναμένεται να περάσουν χιλιάδες μαθητές από σχολεία της Αττικής” ανέφερε ο κ. Πρώϊας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος