Το πείραμα του Ερατοσθένη υλοποίησαν σήμερα μαθητές στην παραλία του Βόλου

Πάνω από 280 μαθητές και 45 καθηγητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου συνεργάστηκαν και παρουσίασαν σήμερα στην παραλία του Βόλου, το πείραμα του Ερατοσθένη. Τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν στην εκτέλεση του πειράματος και σήμερα το παρουσίασαν σε μια πραγματική γιορτή γνώσης και επιστήμης, όπως επισήμανε και η διευθύντρια του σχολείου, Νίκη Χατζημιχάλη.

Για να υλοποιήσουν το πείραμα του Ερατοσθένη, οι μαθητές δημιούργησαν μια σφαίρα με γεωγραφικούς μεσημβρινούς από αλουμίνιο και ένα επιδαπέδιο τετράγωνο, για να μετρήσουν τη σκιά από τη μετακίνηση των ακτινών του ήλιου.

Το πείραμα του Ερατοσθένη υλοποίησαν σήμερα μαθητές στην παραλία του Βόλου

Η κ. Χατζημιχάλη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο Ερατοσθένης, στο μέρος που γεννήθηκε στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) έπεφτε ο ήλιος μέσα σε ένα πηγάδι, κατακόρυφα. Εκεί δεν είχε σκιά. Όταν πήγε ως βιβλιοθηκάριος στην Αλεξάνδρεια είδε ότι οι κολώνες έδιναν σκιά. Ήξερε ότι η γη δεν είναι επίπεδη, γιατί έβλεπε τα πλοία να απομακρύνονται και μετά να χάνονται κι αν η γη ήταν επίπεδη δεν θα υπήρχε σκιά ούτε στην Αλεξάνδρεια. Οπότε αυτό που έκανε ήταν να μετρήσει τη γωνία που σχηματίζει η κατακόρυφος, ο στύλος δηλαδή με τις ακτίνες του ήλιου. Σκέφτηκε ότι αυτή η γωνία αντιστοιχεί στην απόσταση από την Αλεξάνδρεια μέχρι τον τόπο του.

Εμείς μετρήσαμε τη γωνία που σχηματίζει η κατακόρυφος μιας ράβδου με τις ακτίνες του ήλιου. Αυτή η γωνία αντιστοιχεί στην απόσταση από τον Βόλο ως τον Ισημερινό. Από τη Google Earth βρήκαμε ότι η απόσταση αυτή είναι 4360 χλμ και ξέροντας ότι η γη είναι σφαιρική, η γωνία 40 μοιρών που βρήκαμε, αντιστοιχεί σε 4600 χλμ και έπειτα με υπολογισμούς βρήκαμε την περίμετρο της γης κι έπειτα την ακτίνα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος