Θεματικές ξεναγήσεις στην πόλη του Βόλου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων την Τετάρτη 9 Ιουνίου, θα γίνει μια σειρά θεματικών ξεναγήσεων με αντικείμενο το κτιριακό απόθεμα της πόλης του Βόλου. Συμπεριλαμβάνονται πάνω από 70 κτίρια, αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αρχιτεκτονικής από 7 επιλεγμένες θεματικές (καπνοβιομηχανία, υφαντουργία, βιομηχανία, διοίκηση-οικονομία, πολιτισμός, μουσεία, κατοικία). Πορείες και κτίρια – “εκθέματα” – αναδεικνύονται μέσα από χάρτες, εικόνες και κείμενα, που βασίζονται σε πρωτογενές αρχειακό υλικό από τις ψηφιακές συλλογές του Μουσείου της Πόλης, του Δ.Η.Κ.Ι. και των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας. Οι ξεναγήσεις προσφέρονται κατ’ αρχήν σε έντυπη μορφή και διατίθενται σε κεντρικά σημεία της πόλης, και σε επόμενο χρόνο θα είναι διαθέσιμες και σε ψηφιακή μορφή, επιτρέποντας την περιήγηση με φυσική ή εικονική παρουσία.

Το έργο εντάσσεται στο πιλοτικό έργο Narrative Trails”, που υλοποιείται από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών ma[K]e του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε διεπιστημονική συνεργασία με το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας και άλλους ακαδημαϊκούς και τοπικούς φορείς.

Η δράση ξεκίνησε με παρουσίαση των πρώτων συλλογών, εμπλουτίζεται σταδιακά με προσθήκη των θεματικών διαδρομών, και πρόκειται να προχωρήσει με μια σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών με αναφορά στην πόλη του Βόλου, για να ολοκληρωθεί με δια ζώσης εκδήλωση, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Το υλικό ενημερώνεται τακτικά στην σχετική ιστοσελίδα, Trails & Tales #3: ΒΟΛΟΣ, που φιλοξενείται από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών.

Θεματικές ξεναγήσεις στην πόλη του Βόλου

Οι θεματικές διαδρομές σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής «Αφηγηματικές Διαδρομές: Σχεδιάζοντας τα μονοπάτια του Πηλίου», που προσφέρεται στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Παν. Θεσσαλίας. Προσαρμοσμένο στην ιδιαίτερη φετινή συγκυρία, το έργο έχει υπότιτλο, “Διαδρομές της Καραντίνας”, και κάνει χρήση του – δημοφιλούς πλέον – υβριδικού format phygital, το οποίο επιτρέπει το συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως αναγνώσεων, αφηγήσεων και περιηγήσεων.

Μέσα στις συνθήκες της καραντίνας, 13 σπουδαστές από τέσσερις χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία και Ελλάδα), αποκλεισμένοι σε 7 πόλεις (Αθήνα, Βόλος, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Lyon, Strasbourg και Κωνσταντινούπολη), κλήθηκαν να “συναντηθούν” (με περιορισμούς στις μετακινήσεις …) στον Βόλο, να μελετήσουν (με κλειστές βιβλιοθήκες …) την αρχιτεκτονική του, να επισκεφτούν (δια ζώσης ή εξ αποστάσεως … ) γνωστά και άγνωστα κτίρια του, και να ξεναγήσουν (κατά μόνας ή σε παρέες …) στα βήματα τους, μέσα από 7 θεματικές περιηγήσεις (σε έντυπη η διαδικτυακή μορφή …).

“Οι ιδιαίτερες συνθήκες εγκλεισμού, που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες, στάθηκαν αφορμή να αναζητήσουμε νέα εργαλεία για να “βγούμε” από το σπίτι, να “περιπλανηθούμε” στους δρόμους της πόλης και να ‘μιλήσουμε’ για αυτήν… μέχρι να μπορέσουμε να ζήσουμε ξανά τα κτίρια της. Παραφράζοντας τον Marcel Proust, η παρούσα προσπάθεια αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόκληση και μια πρόσκληση για να ανακαλύψουμε γνωστά μέρη, μέσα από νέα μάτια”, τονίζουν οι διοργανωτές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μια συνεργασία της Ερευνητικής Μονάδας Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Παν. Θεσσαλίας με το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, τα Γ.Α.Κ. (Γενικά Αρχεία του Κράτους) Μαγνησίας, το ΔΗ.Κ.Ι. (Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου) και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος