Τ. Μπασδάνης: Ανάγκη στήριξης της αεροπορικής γραμμής Βόλος-Ηράκλειο-Βόλος

Πραγματοποιήθηκε  στο Ρέθυμνο, την Παρασκευή και το Σάββατο 11 και 12 Νοεμβρίου, η 52η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) σε συνδιοργάνωση  με το Επιμελητήριο Ρεθύμνης και την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να κρατηθούν ζωντανά τα νησιά ήταν ένα από τα κύρια θέματα, που συζητήθηκαν πέρα από τις τυπικές εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, Πρόεδρος, η κ. Ελσα Ζεμπέκη, μέλος Δ.Σ. και ο κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, μέλος Δ.Σ. τόσο του Επιμελητηρίου, όσο και του ΕΟΑΕΝ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην ομιλία του, στο θέμα της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης των ελληνικών νησιών μέσω της πρωτοβουλίας GR-eco Islands και το γεγονός ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Στις φυσικές καταστροφές και τη στήριξη των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Yφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου ανέπτυξε στην ομιλία της, το θέμα της άσκησης εξειδικευμένων πολιτικών για τον πρωτογενή τομέα των νησιών, με στόχο την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της τριετούς εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου, αλλά και στις διαδικασίες αξιολόγησης και σχεδιασμού, που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων των νησιών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης που συμμετείχαν περίπου 100 αντιπρόσωποι, τόσο των Επιμελητηρίων, όσο και των κοινωνικών Εταίρων, όπως της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, συζητήθηκαν μία πληθώρα θεμάτων που απασχολούν τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Τ. Μπασδάνης: Ανάγκη στήριξης της αεροπορικής γραμμής Βόλος-Ηράκλειο-Βόλος

Κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της αεροπορικής γραμμής Βόλος-Ηράκλειο-Βόλος που λειτουργεί με δύο δρομολόγια από τις 15 Ιουνίου του 2021 από το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου. Στόχος, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και η σύσφιξη σχέσεων των δύο περιοχών, τόσο σε τουριστικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, πρότεινε την δρομολόγηση μίας συνάντησης με τον Πρόεδρο της Sky Express κ. Γιάννη Γρύλο, με αντικείμενο την διερεύνηση λειτουργίας νέας αεροπορικής γραμμής με τα Χανιά, έστω και σε πιλοτικό επίπεδο με ένα δρομολόγιο κατά το αρχικό στάδιο.

Ταυτόχρονα, μέσω της συμμετοχής κυβερνητικών εκπροσώπων (του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Αιγαίου και Αγροτικής Ανάπτυξης)  ανακοινώθηκαν από το βήμα της Γεν. Συνέλευσης σημαντικές δεσμεύσεις για κυβερνητική στήριξη  με ισχυρά κίνητρα της επιχειρηματικότητας  στις νησιωτικές Περιφέρειες.

Τ. Μπασδάνης: Ανάγκη στήριξης της αεροπορικής γραμμής Βόλος-Ηράκλειο-Βόλος

Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε την άμεση προκήρυξη σημαντικής δέσμης κινήτρων για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μέσω της πρωτοβουλίας GR-eco Islands.

Η πρωτοβουλία GR – eco islands κινητοποιεί πόρους από όλα τα Ταμεία, Προγράμματα και γενικότερα πηγές χρηματοδότησης όπως ΕΣΠΑ 2021-2027, Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, (Ευρωπαϊκό γεωργικό ταμείο αγροτικής ανάπτυξης), Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για συνολικά  κονδύλια της τάξης των 3 δισεκ. ευρώ με πηγές χρηματοδότησης ευρωπαϊκά και κρατικά ταμεία αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις που καλούνται να συμβάλουν – όπως έγινε στη Χάλκη – στο κόστος μετάβασης των νησιών. Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλα τα νησιά, η αρχή θα γίνει όμως από τα πιο μικρά και απομακρυσμένα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος