Στις 1.500 εκτιμώνται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν στο Νομό Μαγνησίας από την θεομηνία της 5ηςΣεπτεμβρίου, σύμφωνα με την καταγραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το κόστος των ζημιών κυμαίνονται από 2.000 έως και 1.000.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, παρουσία του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και του Προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργου Καββαθά.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς έκανε λόγο για συνολικές ζημιές πάνω από 5 δις ευρώ, ζητώντας εξειδίκευση των εξαγγελιών για αποζημιώσει στον νομό Μαγνησίας, αφού -όπως ανέφερε- υπάρχουν κατηγορίες επαγγελματιών που δεν καλύπτονται από τις μέχρι στιγμής ρυθμίσεις.
Συζητήθηκε η κατάσταση με τα ξενοδοχεία της Μαγνησίας, τα οποία βρίσκονται σε δεινή θέση, όχι μόνο εξαιτίας του πρωτογενούς προβλήματος που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία Daniel, αλλά και λόγω του ότι καλούνται να πληρώσουν επιστροφές για προκρατήσεις που ακυρώθηκαν, με συνέπεια απώλεια εσόδων, αλλά και λόγω του ότι έχουν χάσει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού τους.
«Είναι εφικτό να ορθοποδήσουμε, αρκεί να πιέσουμε όλοι οι φορείς, ώστε να ξανασταθούμε στα πόδια, σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης που έκανε ξεχωριστή αναφορά στον τουρισμό. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί έμμεσα, όπως και ο τουρισμός. Ήδη, η easy-jet μας έβγαλε ως προορισμό από τον προγραμματισμό της και αυτό είναι πλήγμα».
Οι ξενοδόχοι μιλούν για «χαμένη χρονιά», ενώ η εταιρία Easy Jet, ανέστειλε τις πτήσεις για Λονδίνο από τον νομό Μαγνησίας. Τα ξενοδοχεία, κυρίως στο νότιο Πήλιο, έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.
Ο κ. Καββαθάς τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή είμαστε στο πλευρό των πληγέντων. Η αποκατάσταση θέλει χρόνο, γι’ αυτό και είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των δυνάμεων. Αυτό που θα παίξει ρόλο στην αποκατάσταση είναι η ταχύτητα, αλλά και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει το κόστος των οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων και όχι τη συσσώρευση χρεών από την πλευρά τους.Ως ΓΣΕΒΕΕδώσαμε μία συμβολική οικονομική ενίσχυση στην ΟΕΒΕΜ και συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό τους».
Ακολούθησε επίσκεψη των κ.κ. Χατζηθεοδοσίου και Καββαθά στη συνοικία των Παλαιών Βόλου, όπου και συνομίλησαν με επαγγελματίες της περιοχής.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών και Ερευνών κ. Κώστας Λεβέντης είπε πως «ο τουρισμός σε Πήλιο και Μαγνησία, σταμάτησε αιφνιδίως την λειτουργία του μετά από ένα καλοκαίρι με μεγάλες προσδοκίες για να επιτευχθούν οι στόχοι να ξεπεραστούν οι αριθμοί του 2019… Δεν μπορούν να έρθουν πελάτες τον Σεπτέμβριο, δεν υπάρχουν οι απαιτοιύμενες υποδομές… Θα χρειαστεί να δώσουν πίσω τις προκρατήσεις… δεν έχουν την ρευστότητα για αυτό… αυτή την στιγμή στο ανατολικό Πήλιο και τους παραθαλάσσιους οικισμούς δεν υπάρχουν δωμάτια».
Για την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει ζήσει η Μαγνησία έκανε λόγο ο κ. Χατζηθεοδοσίου και προέβλεψε ότι η ζημία στην Θεσσαλία από την φονική κακοκαιρία θα ξεπεράσει τα 5 δις. «Εμείς ζητούμε την άμεση κρατική παρέμβαση, ώστε να υπάρξει και άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και μεσοπρόθεσμη, σημείωσε. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο εθνικών καταστροφών. Θα πρέπει άμεσα να συνταχθεί ένα σχέδιο, καθώς η κλιματική κρίση χτύπησε ήδη την πόρτα μας. Στηρίζουμε από την πλευρά μας το Επιμελητήριο Μαγνησίας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας».
Στις πληγείσες περιοχές, οι κάτοικοι συνεχίζουν την προσπάθεια επαναφοράς σε κανονικούς ρυθμούς διαβίωση, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς συνεχίζονται οι απαντλήσεις υδάτων από κατοικίες και επιχειρήσεις. Οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές παλεύουν ακόμα με την λάσπη που αφήνει πίσω του το νερό της πλημμύρας, ενώ το νερό του δικτύου παραμένει ακόμη ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
Τα σχολεία δεν λειτουργούν ακόμη ενώ περιορισμένες είναι οι δομές που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
Ρεπορτάζ: Ε. Μανώλη, Φ. Παύλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος