Στο επίκεντρο η πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού – Συνάντηση εργασίας στη Μαγνησία

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συμβούλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων, κ. Αρετής Τζανετοπούλου, με τη συμμετοχή των Συμβούλων Σχολικής Ζωής σχολείων παιδαγωγικής ευθύνης. Αντικείμενό της αποτέλεσε η διατύπωση προτάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, φαινομένου που επηρεάζει καθοριστικά την ψυχική υγεία των μαθητών και τη συνολική ποιότητα της εκπαιδευτικής ζωής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η ανάγκη για συστηματική και ολιστική προσέγγιση, με ενεργή εμπλοκή όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του ρόλου των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Διδασκόντων και στη σημασία της παιδαγωγικής συνεδρίασης κάθε Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν, ξεχωρίζουν:

Η δημιουργία μικρών ομάδων εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο, οι οποίες θα συνεργάζονται στενά με τους Συμβούλους Σχολικής Ζωής και τους σχολικούς ψυχολόγους.

Η εισαγωγή δράσεων ενδυνάμωσης των μαθητών, καθώς και η καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού και μηδενικής ανοχής στη βία.

Η ενεργοποίηση των Συμβουλίων Τάξης σε τακτική βάση, η ενίσχυση της συνεργασίας με τους γονείς και η διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων από ειδικούς.

Η ένταξη του θέματος της βίας στις διδακτικές ενότητες, κυρίως μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και των Ομίλων.

Η εφαρμογή προγραμμάτων διαμεσολάβησης με τη δημιουργία ομάδων μαθητών-διαμεσολαβητών, για τη φιλική επίλυση συγκρούσεων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη οργάνωσης προγραμμάτων ομαλής μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ σχολικών μονάδων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος