Σκόπελος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε δύσβατη δασική περιοχή – Ξεκίνησε από κεραυνούς που έπεσαν πριν … 8 μέρες!

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί φωτιά που ξέσπασε στη 01:35 τα ξημερώματα, σε δύσβατη δασική έκταση, στη θέση Δεμένικα – Σεντούκια Σκοπέλου.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου, Ευάγγελος Καραμήντζας, για τη φωτιά ενημέρωσε πολίτης που είδες τις φλόγες. Πυροσβέστες επιχειρούσαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν. Κατάφεραν ωστόσο, η φωτιά να μην εξαπλωθεί, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας έκαναν ρίψεις (29 συνολικά) και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική ώστε να τεθεί υπό έλεγχο.

Εκτός από το εξαιρετικά δύσβατο της περιοχής και τη νυχτερινή ώρα, την κατάσταση έκανε ακόμη πιο δύσκολη το γεγονός ότι σταδιακά επικράτησαν άνεμοι έντασης 4-5 μποφώρ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνούς που έπεσαν κατά την κακοκαιρία πριν 8 μέρες, όταν στη Σκόπελο είχαν πέσει 52 κεραυνοί συνολικά.

Όπως τονίζει ο κ. Καραμήντζας, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί και μάλιστα, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και συγκεκριμένα, το 2011.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί, τη συγκεκριμένη φωτιά προκάλεσε η πτώση δέσμης 5 κεραυνών πάνω σε ισάριθμα πεύκα, στο όρος Δέλφη. Οι κεραυνοί δημιούργησαν αύλακες στα δέντρα, μέσω των οποίων, η ηλεκτρική τους ενέργεια διαπέρασε τους κορμούς των δέντρων και γειώθηκε στο έδαφος, όπου μετατράπηκε σε θερμική.

Εκεί παρέμεινε μέχρι που οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν, η υγρασία του εδάφους μειώθηκε και έτσι, ξεκίνησε η φωτιά, από τις ρίζες θάμνων και εν συνεχεία επεκτάθηκε στην επιφάνεια του δάσους.

Συνολικά στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 25 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 πυροσβεστικά οχήματα και 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος