Σκιάθος: Kαινοτόμο έργο για έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιάς με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλεια, ο Δήμος Σκιάθου ανακοινώνει την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου αιχμής για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς-Early Warning Fire System. Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία αισθητήρων αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να ενισχύσει την ικανότητα του Δήμου να εντοπίζει και να ανταποκρίνεται σε πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σε πρώτη φάση το σύστημα εφαρμόστηκε περιμετρικά του ΧΥΤΑ, και με βάση τα αποτελέσματα του πιλοτικού έργου, το σύστημα μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει μεγαλύτερες περιοχές, καθιστώντας το μια επεκτάσιμη και προσαρμόσιμη λύση για τις δασικές εκτάσεις της Σκιάθου. Το κέντρο ελέγχου έχει εγκατασταθεί στο δημαρχείο, και σε αυτό έχουν συνδεθεί οι άμεσα εμπλεκόμενοι με την Πολιτική Προστασία του Δήμου.

Σκιάθος: Kαινοτόμο έργο για έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιάς με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας

“Η ασφάλεια και η ευημερία των κατοίκων μας είναι οι κορυφαίες προτεραιότητές μας. Αυτό το πιλοτικό έργο είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την ενίσχυση της ετοιμότητας και των ικανοτήτων αντίδρασης του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Με την αξιοποίηση προηγμένης τεχνολογία αισθητήρων, στοχεύουμε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να προστατεύσουμε ζωές και περιουσίες. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι η Σκιάθος παραμένει ένα ασφαλές μέρος για όλους.”, δήλωσε ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.

Αυτό το σύστημα είναι εξοπλισμένο με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία πυρανίχνευσης, επιτρέποντάς του να αναγνωρίζει θερμότητα και άλλες ανωμαλίες που σχετίζονται με τη φωτιά σε πραγματικό χρόνο. Η μικρής κλίμακας υλοποίηση του πιλοτικού έργου θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την απόδοση, τη λειτουργικότητα και την προσαρμοστικότητα του. Ως μέρος αυτής της φάσης, καθορισμένες ομάδες θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν σχολαστικά τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες για να αξιολογήσουν την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους. Τα βασικά χαρακτηριστικά του πιλοτικού έργου Early Warning Fire System περιλαμβάνουν:Έγκαιρη ανίχνευση: Οι αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν γρήγορα τα αρχικά σημάδια πιθανής πυρκαγιάς, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο απόκρισης και επιτρέποντας την άμεση επέμβαση. Ενοποίηση δικτύου: Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται απρόσκοπτα με την υπάρχουσα υποδομή αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της πόλης, διασφαλίζοντας συντονισμένη και ταχεία αντίδραση σε τυχόν εντοπισμένους κινδύνους πυρκαγιάς. Ανάλυση δεδομένων: Τα δεδομένα που συλλέγονται θα αναλυθούν για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του συστήματος και τον εντοπισμό μοτίβων που μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση των μέτρων πρόληψης πυρκαγιάς στο μέλλον.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος