Σημαντική η μείωση των μεταμοσχεύσεων στη Μαγνησία

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού σήμερα και η νεφρολογική εταιρεία πραγματοποιεί διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης κοινού . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθησουν μπαίνοντας στην ιστοσελίδα. www.worldkidneyday.gr στις 17:00-20:45.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Νεφρολογικής Εταιρείας οι δωρεές και οι μεταμοσχεύσεις την τελευταία πενταετία έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Στον Νομό Μαγνησίας είναι περίπου 55 με 60 άτομα στην λίστα αναμονής, στην πλειοψηφία νέοι. Η ηλικία κυμαίνεται από 18 έως 65 ετών.

Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα 6-10 χρόνια, με ελάχιστο 2,5-3 χρόνια και μέγιστο τα 15 χρόνια. Στην περίπτωση του ελάχιστου χρόνου δεν υπολογίζονται τα «Επείγοντα» και οφείλεται σε υψηλή μοριοδότηση λόγω μεγάλης συμβατότητας με τον δότη ή στην ύπαρξη συγγενικού δότη. Στην περίπτωση του μέγιστου χρόνου, εκτιμάται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο υποψήφιος είτε εγγράφηκε στη λίστα μετά από πολλά χρόνια αιμοκάθαρσης είτε προϋπήρχαν προβλήματα υγείας του που δεν επέτρεψαν στο παρελθόν τη μεταμόσχευση, είτε είχε πολύ σπάνιο ιστικό τύπο. Πρόκειται για ακραία τιμή αν λάβουμε υπόψη ότι από τους 150 μεταμοσχευμένους νεφρού, μόνο οι 10 υπερέβαιναν τη δεκαετία σε έτη αιμοκάθαρσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει μόλις 30.000 δωρητές οργάνων, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Κύπρο που διαθέτουν μεγάλο αριθμό δωρητών. Ειδικότερα η τελευταία, διαθέτει 140.000 δωρητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% του πληθυσμού της.

Στον Νομό Μαγνησίας, βάση του μητρώου του Συλλόγου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 270 νεφροπαθείς, από τους οποίους οι 220 κάνουν αιμοκάθαρση τεχνητού νεφρού, 10 περιτοναϊκή πλύση και 45 περίπου είναι μεταμοσχευμένοι.

Δυστυχώς, όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος ο Πρόεδρος των Νεφροπαθών Ν.Μαγνησίας, στον νομό μας είχαμε την μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το 2014 που είχαν γίνει 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και 1 από ζώντα δότη (μάνα σε κόρη), το 2015 έγινε μόνο 2 μεταμόσχευση, το 2016 δυστυχώς 2 μεταμοσχεύσεις και το 2017 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη . Το 2018 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη. Επίσης, στον νομό μας, δωρεές οργάνων τα τρία τελευταία χρόνια είχαμε 3 το 2016, 2 το 2017 και 2 το 2018 από εγκεφαλικά νεκρούς.

Το 2019 είχαμε 2 δωρεές και 3 μεταμοσχεύσεις, δύο από ζώντες δότες και μια από πτωματικό δότη.

Το 2020 είχαμε στον Νομό μας 1 δωρεά οργάνου και 2 μεταμοσχεύσεις μια από ζώντα δότη και μια από πτωματικό δότη.

Το 2021 4 μεταμοσχεύσεις, 2 από πτωματικό δότη και 2 από ζώντα δότη, από μάνα σε γιό και από σύζυγο σε σύζυγο. Το 2022 είχαμε στο Νομό μας, 1 δωρεά οργάνων και 3 μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες, οι 2 πρώτοι είχαν 9-10 χρόνια στη λίστα αναμονής για το πολυπόθητο «δώρο θεού» και η 3 είχε 13 χρόνια αναμονής. Το 2023 είχαμε 1 μεταμόσχευση από πτωματικό δότη μέχρι στιγμής.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας και Β’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) κος Γιαννάκος Βασίλειος χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν δωρητές οργάνων και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους αρμόδιους φορείς και προπάντων στο ΕΟΜ να αρχίσουν να κάνουν καμπάνια για να σωθούν πολλοί συνάνθρωποί μας από την ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινώς. Γιατί στη ταλαιπωρία και στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Ένα μόσχευμα για κάθε λήπτη που το περιμένει θα είναι δώρο Θεού.

Η σωστή ενημέρωση οδηγεί στην υπέρτατη προσφορά ζωής!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος