Σ. Χάλαρη: Δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες παρέμβασης των κοινωνικών δομών

Χωριστά και ανάλογα με τις ανάγκες αντιμετωπίζουν και επιλαμβάνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, τις περιπτώσεις άστεγων συμπολιτών που έρχονται σε γνώση τους, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη.

Όπως αναφέρει, τόσο ο Ξενώνας Αστέγων όσο και οι δομές Βοήθεια στο Σπίτι έχουν σε κάθε περίπτωση κινητοποιηθεί ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη βοήθεια για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων αυτών, ωστόσο θα πρέπει να γίνει σαφές πως υπάρχουν περιπτώσεις που οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν στην ολότητά τους.

“Σε περιπτώσεις όπου τα προβλήματα είναι ψυχιατρικά και χρήζουν νοσηλείας αρμόδιοι φορείς είναι οι  κρατικές υπηρεσίες σε συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον, όταν αυτό υπάρχει. Η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ έχει συνδράμει σε πολλές περιπτώσεις στις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου μέσω της 5ης ΥΠΕ να βρεθούν οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας για ψυχιατρικά προβλήματα ή για περιπτώσεις ατόμων με νοητική υστέρηση, στο κατάλληλο για αυτούς θεραπευτικό πλαίσιο. Οι διαδικασίες ωστόσο, αφενός είναι χρονοβόρες αφετέρου απαιτείται η ανάληψη της δικαστικής συμπαράστασης από μέλος του οικογενειακού περιβάλλοντος όπου αυτό δεν είναι σε κάθε περίπτωση εφικτό, είτε γιατί δεν υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον, είτε γιατί το οικογενειακό περιβάλλον δεν επιθυμεί να αναλάβει τη δικαστική συμπαράσταση” τονίζει η πρόεδρος του ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, προσθέτοντας πως σε άλλες περιπτώσεις συνανθρώπων μας, όπως μοναχικών υπερηλίκων που χρήζουν αυξημένης φροντίδας, έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για ένταξή τους σε κατάλληλες γηριατρικές δομές, όταν υπάρχουν κενές θέσεις, αλλά πολλές είναι και οι περιπτώσεις όπου ενώ υπάρχουν επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης υπάρχει ταυτόχρονα άρνηση μετακίνησης σε κάποιο κατάλληλο ίδρυμα, είτε από το ίδιο το άτομο είτε από το οικογενειακό περιβάλλον.

“Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι δυνατότητες παρέμβασης από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου δεν είναι απεριόριστες και ότι πράγματι υπάρχει έλλειψη κατάλληλων δομών φιλοξενίας, ψυχιατρικών κυρίως περιπτώσεων. Η προσπάθεια των κοινωνικών υπηρεσιών σε καθημερινή βάση είναι αδιάκοπη και αμείωτη. Οι άνθρωποι που χρήζουν βοήθειας αυξάνονται διαρκώς χωρίς όπως ταυτόχρονα να αυξάνονται και οι κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών. Ο Δήμος Βόλου, μέσω των υπηρεσιών του είναι πάντα δίπλα στον ευάλωτο πολίτη, προστρέχοντας για την κάλυψη αναγκών που δύναται να εξυπηρετήσει” καταλήγει η κ. Σοφία Χάλαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος