Στο τέλος του 2026 εκτιμά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη της κατασκευής των νέων φοιτητικών εστιών στον Βόλο και τη Λαμία ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης. Από την υπογραφή θα ξεκινήσει να μετρά το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα των 24 μηνών, με την παράδοση του έργου να τοποθετείται, σύμφωνα με την εκτίμησή του, έως τις αρχές του 2029.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο κ. Μπιλλίνης χαρακτήρισε το έργο ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλία, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, συνολικού ύψους 116 εκατ. ευρώ.
Το έργο υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ και περιλαμβάνει 550 κλίνες στον Βόλο και 250 στη Λαμία. Στον Βόλο, η διαδικασία έχει προχωρήσει περισσότερο, καθώς έχει διαβιβαστεί ο φάκελος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στους αρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση.
Στη Λαμία εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Παρά την καθυστέρηση, ο πρύτανης εκτίμησε ότι και αυτό το ζήτημα θα έχει κλείσει μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να ακολουθήσει η οριστικοποίηση του αναδόχου και η υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο στον Βόλο θα αναπτυχθεί στην έκταση της πρώην Βαμβακουργίας, δημιουργώντας ένα νέο πανεπιστημιακό συγκρότημα. Εκτός από τις εστίες, προβλέπονται εκπαιδευτικά κτίρια για τα τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών, τεχνολογικό κέντρο, φοιτητική λέσχη, εκθεσιακός πολυχώρος, κατοικίες για φοιτητές Erasmus, δομές για άτομα με αναπηρία, βρεφονηπιακός σταθμός, αθλητικοί χώροι, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομο
Όπως σημείωσε ο κ. Μπιλλίνης, πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλη ανάπλαση και επανάχρηση ενός εμβληματικού βιομηχανικού χώρου του Βόλου, με στόχο να αλλάξει συνολικά την εικόνα της περιοχής.
Κτίρια Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων: Πολύ κοντά στην παράδοση
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και το νέο κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών πίσω από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Ο πρύτανης ανέφερε ότι το έργο βρίσκεται πολύ κοντά στην παράδοση, ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, των καθισμάτων και των αμφιθεάτρων.
Όπως ανέφερε, το έργο είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λόγω της μεγάλης έκπτωσης με την οποία είχε αναληφθεί αρχικά, αλλά και της ενεργειακής κρίσης που ανέβασε σημαντικά το κόστος του. Για την ολοκλήρωσή του εξασφαλίστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ χρειάστηκε και αλλαγή του χρηματοδοτικού σχήματος, γεγονός που προκάλεσε καθυστέρηση περίπου έξι μηνών.
Το κτίριο των Μηχανολόγων Μηχανικών βρίσκεται επίσης σε ικανοποιητική πορεία και, σύμφωνα με τον πρύτανη, αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2027, περίπου 6-8 μήνες μετά το κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών.
Να σημειωθεί πως τα δύο κτίρια συνδέονται και με έργο γεωθερμίας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους του Πανεπιστημίου.

«Ξεκολλά» και το Παπαστράτου – Σε αναζήτηση χρηματοδότησης για το Ματσάγγου
Σύμφωνα με τον πρύτανη, έχει επίσης προχωρήσει η διαδικασία για την ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος Παπαστράτου, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών να αποτελεί βασικό τμήμα του σχεδιασμού. Στόχος είναι η μείωση του ιδιαίτερα υψηλού ενεργειακού κόστους του Πανεπιστημίου.
Όσον αφορά στο κτίριο Ματσάγγου, το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε αναμονή αποφάσεων για την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Ο κ. Μπιλλίνης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ζήτημα βρίσκεται κοντά σε λύση, ώστε το κτίριο να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την ενίσχυση της φοιτητικής στέγης και στις υπόλοιπες πόλεις. Στη Λάρισα αξιοποιούνται περίπου 550 κλίνες, ενώ στην Καρδίτσα περίπου 200. Στα Τρίκαλα, το Πανεπιστήμιο έχει παραλάβει δύο οικόπεδα στις Καρυές και εξετάζει μέσω μελέτης πόσες κλίνες μπορούν να δημιουργηθούν και με ποιο χρηματοδοτικό και κατασκευαστικό μοντέλο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος