Περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ στις πληγείσες από χαλάζι περιοχές του ν. Μαγνησίας

Στα χωριά Αϊδίνι, Μικροθήβες, Ν. Αγχίαλο, Περίβλεπτο και Αερινό του Νομού Μαγνησίας, περιόδευσε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, συνοδευόμενος από τα στελέχη της Κ.Ο Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βάιο Μπιμπίλη και Αλέκο Κουρελά, όπου διαπίστωσαν το μεγάλο μέγεθος της καταστροφής και συζήτησαν με πληγέντες αγρότες από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις.

Και στα παραπάνω χωριά, οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα διαφόρων αγροτικών καλλιεργειών (σιτηρά, κριθάρι, αμύγδαλα, βερίκοκα, αμπέλια, βιομηχανική ντομάτα, κ.α), οδηγώντας πολλούς αγρότες σε απόγνωση, αφού ήταν μπροστά στα αλώνια και σε συγκομιδές και είδαν τους κόπους τους να πάνε χαμένοι.

Περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ στις πληγείσες από χαλάζι περιοχές του ν. Μαγνησίας
Μιλώντας σε πληγέντες αγρότες στα παραπάνω χωριά, ο Τάσος Τσιαπλές, καυτηρίασε τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των στελεχών τους σε Περιφέρεια και Δήμους, που παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις, έχουν αφήσει τους αγρότες απροστάτευτους, από τα καιρικά φαινόμενα, αφού δεν έφτιαξαν ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα και έργα προστασίας από το χαλάζι, τους παγετούς, τις πλημμύρες, το καύσωνα και όλα τα φυσικά φαινόμενα.

Αλλά και τις ευθύνες τους, γιατί επί δεκαετίες τώρα, δεν υλοποιούν το δίκαιο αίτημα των αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών, του ΚΚΕ και των εκλεγμένων του με την Λαική Συσπείρωση στην Περιφέρεια και στους Δήμους, για την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται έγκαιρα για το 100% οι γεωργοκτηνοτρόφοι, όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στη ζημιά στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, τις εγκαταστάσεις τους και όχι να παίρνουν αποζημιώσεις-ψίχουλα, 1, 2 και 3 χρόνια μετά.

Περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ στις πληγείσες από χαλάζι περιοχές του ν. Μαγνησίας

Τόνισε ότι η Λαική Συσπείρωση, αξιώνει:
• Να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις, να είναι δίκαιες και να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς Ιδιαίτερα άμεση εκτίμηση των ζημιών στα σιτηρά και στα κριθάρια, τα οποία είναι στο στάδιο του θερισμού.

• Να αποζημιωθούν γρήγορα οι αγρότες στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, τόσο στην παραγωγή, όσο και στο φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, με βάση τις τρέχουσες τιμές πώλησης των προϊόντων και τα πραγματοποιηθέντα καλλιεργητικά έξοδα. Να δοθεί άμεση προκαταβολή για τις ζημιές.
• Να υπάρχει από την κυβέρνηση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τους αγρότες που υπέστησαν σημαντική ζημιά
• Να υπάρχει απαλλαγή από τον Δήμο, για τα αρδευτικά τέλη στους πληγέντες αγρότες και να παγώσουν τα χρέη τους σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, κ.ά.
• Άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές.

• Να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ, στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα.
• Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για να μπορούν να καλύψουν έγκαιρα όλες τις ανάγκες.

• Καμία σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Καμία σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ. Απαιτούμε και παλεύουμε για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ στις πληγείσες από χαλάζι περιοχές του ν. Μαγνησίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος