Ο μαθητικός τουρισμός «κρατά όρθιο» τον Βόλο – Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους ξεναγούς για τη φετινή σεζόν

Σημαντική ώθηση στον τουρισμό της Μαγνησίας συνεχίζει να δίνει ο μαθητικός τουρισμός, με την πόλη να έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς σχολικών εκδρομών στη χώρα. Σε μια περίοδο κατά την οποία η κρουαζιέρα δεν έχει ακόμη επανέλθει πλήρως μετά τις επιπτώσεις των καταστροφών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, οι σχολικές εκδρομές αποτελούν βασικό στήριγμα για τους επαγγελματίες του κλάδου των ξεναγών και συνολικά για την τοπική αγορά.

Ο πιστοποιημένος ξεναγός Νίκος Βαλλωμένος, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, περιέγραψε μια εικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τη φετινή χρονιά, τονίζοντας ότι ο Βόλος συγκαταλέγεται πλέον, μαζί με την Καλαμάτα και τα Ιωάννινα, στους κορυφαίους προορισμούς για τριήμερες και τετραήμερες μαθητικές εκδρομές.

«Ευτυχώς υπάρχει ο σχολικός τουρισμός και μας κρατά ενεργούς», σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι γυμνάσια και λύκεια από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται τον Βόλο, κυρίως λόγω της γεωγραφικής του θέσης στο κέντρο της χώρας. Αν και τα περισσότερα σχολεία προέρχονται από την Αθήνα, δεν λείπουν οι αφίξεις από νησιά, τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές.

Οι ξεναγήσεις για μαθητές περιλαμβάνουν συνήθως περιπάτους στο παραλιακό μέτωπο και το κέντρο της πόλης, με αναφορές στην ιστορία του Βόλου, τον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας, αλλά και σημεία καθημερινής ζωής που ενδιαφέρουν τα παιδιά. Σύμφωνα με τον κ. Βαλλωμένο, η προσέγγιση προς τους μαθητές απαιτεί χιούμορ, θεατρικότητα και αποφυγή της «ξύλινης γλώσσας», ώστε να διατηρείται ζωντανό το ενδιαφέρον ακόμη και των πιο δύσκολων ηλικιακά ομάδων.

Παρά τη θετική εικόνα στον μαθητικό τουρισμό, η συνολική κατάσταση στον κλάδο των ξεναγών παραμένει εύθραυστη. Στον Βόλο δραστηριοποιούνται μόλις έξι πιστοποιημένοι ξεναγοί που κατοικούν μόνιμα στην πόλη, ενώ αρκετοί επαγγελματίες αναγκάζονται να διατηρούν και δεύτερη εργασία για οικονομική ασφάλεια.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες εκφράζουν ανησυχία και για το φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων, το οποίο, αν και μικρότερης έκτασης σε σχέση με μεγάλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Αθήνα, εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στον κλάδο.

Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, ο κ. Βαλλωμένος χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά «μέτρια», επισημαίνοντας ότι αναμένονται συνολικά 42 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, το καλοκαίρι εμφανίζει μεγάλα χρονικά κενά, καθώς μετά τις αρχές Ιουνίου οι αφίξεις μειώνονται αισθητά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Όπως εξήγησε, οι μεγάλες εταιρείες προγραμματίζουν τα δρομολόγιά τους χρόνια νωρίτερα και η εικόνα που παρουσίαζε το λιμάνι του Βόλου μετά τις καταστροφές είχε ως αποτέλεσμα να βγει η περιοχή «εκτός χάρτη» για αρκετές εταιρείες. Παρά ταύτα, καταγράφεται επιστροφή ορισμένων μεγάλων ονομάτων της κρουαζιέρας, όπως της Costa, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η διαπίστωση ότι ολοένα περισσότεροι επιβάτες παραμένουν πλέον στον Βόλο και τη Μαγνησία, αντί να κατευθύνονται αποκλειστικά στα Μετέωρα. Εκδρομές προς το Πήλιο, τις Μηλιές, τη Μακρινίτσα και την Πορταριά συγκεντρώνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον, ενώ χιλιάδες επισκέπτες επιλέγουν να περιηγηθούν ελεύθερα στην πόλη, ενισχύοντας την τοπική αγορά και την εικόνα του Βόλου ως αυτόνομου τουριστικού προορισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος