Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου τίμησε τους πεσόντες Ιερολοχίτες

Με συγκίνηση και τον οφειλόμενο φόρο τιμής, ο Δήμος Ζαγοράς –  Μουρεσίου τίμησε, σε ειδική εκδήλωση, τους Ιερολοχίτες που έπεσαν μαχόμενοι στο Δραγατσάνι στις 7 Ιουνίου 1821, και πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης για τον Ζαγοριανό Ιερολοχίτη Ρήγα Ιωάννου (Πάντο).

“Με συναίσθηση του χρέους μας για το παρόν και το μέλλον, τιμούμε τον εθνικό ξεσηκωμό για την Ελευθερία και, εν τέλει, για την υπεράσπιση της αξίας του. Το παράδειγμα των Ιερολοχιτών μας διδάσκει, ότι η υπεράσπιση της πατρίδας μας και του Εθνικού συμφέροντος απαιτούν, πρωτίστως, αρραγή ενότητα και αποφασιστικότητα για κάθε θυσία”, ανέφερε στην εκδήλωση ο δήμαρχος, Παν. Κουτσάφτης και συνέχισε:

“Το  ιστορικό φως της θυσίας τους παραμένει και σήμερα ανέσπερο κυρίως γιατί ήταν απόφαση και όχι ανάγκη. Πολέμησαν περισσότερο με την ψυχή τους παρά με τα λιγοστά μέσα μάχης που διέθεταν και έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία.

Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου τίμησε τους πεσόντες Ιερολοχίτες

Δεσμευόμαστε ότι, εμπνεόμενοι από το ηρωικό παράδειγμά τους, ενωμένοι και αποφασισμένοι, απέναντι σ’ όλες τις προκλήσεις, θα τονίζουμε ότι ο αγώνας υπέρ του ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας είναι όχι μόνον εθνικό καθήκον αλλά πρωτίστως υπαρξιακός τρόπος ζωής.”

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην Υπουργός, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, ιατρός και συγγραφέας για τους Εθνικοαπελευθερωτικούς Αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες, Γιώργος Σούρλας.

“Η Ζαγορά καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους. Είχε καταστεί πνευματικό και επαναστατικό κέντρο ήδη από τον 17ο  αιώνα, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού” τόνισε – μεταξύ άλλων – ο κ. Σούρλας, προσθέτοντας πως “στο αρχαιότερο ελληνικό σχολείο του Πηλίου, το ελληνομουσείο, όπως το αποκαλούσαν μαθήτευσαν και δίδαξαν κορυφαίοι του νεοελληνικού διαφωτισμού: ο Ρήγας Βελεστινλής, Άνθιμος Γαζής, Γρηγόριος Κωνσταντάς, Δανιήλ Φιλιππίδης και ο Πατριάρχης Καλλίνικος”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος