Προς ολοκλήρωση οδεύει η μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση και τον καθαρισμό του Ξηριά από τα νεκρά ψάρια. Ήδη, οδηγήθηκαν στην αποτέφρωση 270 τόνοι νεκρών ψαριών, ενώ περίπου 5 τόνοι οδηγούνται σε υγειονομική ταφή. Η εικόνα σήμερα στον Βόλο είναι βελτιωμένη, ωστόσο επιχειρηματίες της περιοχής από τον χώρο του τουρισμού και της εστίασης προχωρούν σε μηνύσεις για διαφυγόντα κέρδη. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τους πληγέντες της περιοχής, ενώ καθημερινοί είναι και οι έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων.
Ολοκληρώνεται η παρισυλλογή και αποτέφρωση – υγειονομική ταφή των νεκρών ψαριών που κατέκλυσαν τις ακτές του Παγασητικού τις προηγούμενες ημέρες. κατά μήκος του ποταμού Ξηριά, έως το λιμάνι του Βόλου. Κυβερνητικό κλιμάκιο φτάνει σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στον Βόλο για να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, αποτιμώντας την κατάσταση, με μέτρα στήριξης για τις πληγείσες επιχειρήσεις σε Βόλο και νότιο Πήλιο.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας Χρήστο Κέλλα και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρήστο Τριαντόπουλο. Επιστημονικές ομάδες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα αναλάβουν να πραγματοποιήσουν μετρήσεις για την καταλληλότητα των υδάτων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου.
Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι η επιβάρυνση του νερού είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ενώ μετά από την αποκατάσταση των παραλιών, θα αποφασιστεί και αν θα μπορούν να είναι προσβάσιμες από κολυμβητές.
Τουρισμός, εστίαση – διασκέδαση, αλιεία, εμπόριο υπέστησαν οικονομική ζημιά, αφού η οικονομική δραστηριότητα σχεδόν μηδενίστηκε για όσο διάστημα το φαινόμενο ήταν σε έξαρση, γεγονός που οδηγεί τους επαγγελματικούς φορείς στην υποβολή μηνύσεων.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνει λόγο για φαινόμενο που είναι σε αποδρομή, ενώ όπως αναφέρει, τα νερά του Παγασητικού έχουν μικρό μικροβιακό φορτίο και η αντιπαράθεση ενισχύει μόνο την σύγχυση των πολιτών.
Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων των δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου που επηρεάστηκαν δυσμενώς από το ακραίο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο δρομολογούνται την επόμενη περίοδο. Παράλληλα, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Υγείας προέβησαν σε ενημέρωση για την εκτίμηση του περιβαλλοντικού και υγειονομικού κινδύνου στην περιοχή. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
- Επιχορήγηση των επιχειρήσεων στις παράκτιες περιοχές που επλήγησαν από το φαινόμενο
- Αναβολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών ειφορών
- Αύξηση ποσού και επέκταση το 2025, του προγράμματος στήριξης Thessaly Pass
- Χρηματοδότηση για πρόγραμμα προβολής του Παγασητικού
Σκληρή κριτική δημάρχου Βόλου στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κριτική του δημάρχου Βόλου Α. Μπέου προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. Ο κ. Μπέος κατηγόρησε τον περιφερειάρχη για πολιτική απάτη και προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης, τονίζοντας ότι θεωρεί πως η πόλη του Βόλου και οι πολίτες της είναι Β’ διαλογής. «Καταλαβαίνω ότι ήταν σε πανικό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δέχθηκε τηλεφωνήματα να “ρίξει τους τόνους”, αλλά επέμεινε ότι πάνω από τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών δεν υπάρχει κανένας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι επιχειρηματίες που επλήγησαν από το φαινόμενο, θα απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη.
Για μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη συνθετότητα μίλησε ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας στην εκπομπή Newsroom και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα αναφερόμενος στις καταστροφές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλία. Όπως ανέφερε «η κλιματική κρίση ουσιαστικά τεκμηριώνεται από τα δύο φαινόμενα τον Ιανό και τον Ντάνιελ, γιατί είναι δύο φαινόμενα χιλιετίας, τα οποία εκδηλώθηκαν μόλις σε τρία χρόνια μέσα.
Ρεπορτάζ: Ε. Ραυτοπούλου, Β. Μητρούσιας
Επιμέλεια: Β. Τζανακάκη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος