Ν. Παπαπέτρος: “Μονόδρομος για τη Δημοτική Αρχή η υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης κατά του Σταθμού LNG”

Όπως είπε "δίνει το δικαίωμα αντίδρασης του Δήμου Βόλου απέναντι σε τυχόν μελλοντικές πράξεις, καθώς μπορεί να τις προσβάλει"

Την άποψη ότι είναι μονόδρομος για τη δημοτική Αρχή να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου κατά της δημιουργίας μονάδας επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Παγασητικό, εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, δικηγόρος, κ. Νίκος Παπαπέτρος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα για το θέμα, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, κ. Χρήστο Βενέτη και το μέλος της Επιτροπής Πολιτών «Όχι LNG στον Παγασητικό», κ. Πάρη Μουτσινά, οι οποίοι επίσης, κατέθεσαν τις θέσεις και απόψεις τους.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος, η απόφαση που λήφθηκε προχθές, δεν είναι απόφαση της μειοψηφίας (επειδή αποχώρησε η ομάδα πλειοψηφίας, πλην της κ. Καντόλα), αλλά του Δήμου και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Η μη εφαρμογή της δε, είναι διοικητικό παράπτωμα και επιφέρει κυρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση αυτή, με την οποία ο Δήμος Βόλου γνωμοδοτεί αρνητικά στην εγκατάσταση σταθμού LNG πρέπει να κοινοποιηθεί στη ΡΑΕ, η οποία – εξάλλου – ήταν αυτή που είχε ζητήσει εγγράφως, προ καιρού, σχετικές γνωμοδοτήσεις από όλους τους χερσαίους Δήμους του Νομού, και μόνο ο Δήμος Βόλου δεν το είχε κάνει ως τώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι η απόφαση λήφθηκε εκπρόθεσμα, ελάχιστη σημασία έχει, καθώς δίνει το δικαίωμα αντίδρασης του Δήμου Βόλου απέναντι σε τυχόν μελλοντικές πράξεις που μπορεί να προσβάλει.

Ο κ. Παπαπέτρος σχολίασε δηλώσεις των τελευταίων ημερών ότι «η επένδυση έχει παγώσει», λέγοντας ότι αυτός δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε.

«Μου προκαλεί απορία το γεγονός ότι συζητάμε για ένα ζήτημα που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της πόλης μας. Συζητάμε, αν πρέπει να βάλουμε αυτή τη βόμβα. Ευτυχώς που το αντιληφθήκαμε εγκαίρως. Δεν ήταν κυβερνητική πρωτοβουλία η μονάδα, αλλά επενδυτική πρωτοβουλία κάποιων συμφερόντων. Μήπως τους ανοίξαμε την πόρτα; Μήπως τους καλέσαμε; Πως και γιατί επέλεξαν την πόλη του Βόλου;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, προσθέτοντας πως ουδέποτε ενημερωθήκαμε σοβαρά και παραμένουν αναπάντητα μια σειρά από ερωτήματα, όπως: «πέρα από την δεξαμενή, θα είναι και η μονάδα πλωτή; Πού θα αποβάλλεται το χλωριωμένο νερό, με το οποίο καθαρίζονται οι μονάδες αυτές;» κ.α.

Ν. Παπαπέτρος: “Μονόδρομος για τη Δημοτική Αρχή η υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης κατά του Σταθμού LNG”

Αναφερόμενος στο επιχείρημα ότι η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στην περιοχή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς δεν προκύπτει από στοιχεία και πολύ περισσότερο από μελέτες. Απεναντίας – όπως είπε – οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα είναι λιγότερες από αυτές που θα χαθούν λόγω του αρνητικού αντίκτυπου που θα έχει μια τέτοια επένδυση στον τουρισμό της περιοχής.

Είναι δεδομένη η ρυπανση, αέρια και θαλάσσια … πιθανότητα θα επιφέρει αυξηση της θερμοκρασίας του Παγασητικού.

Πέρα από ζητήματα ρύπανσης και πιθανότατα αύξησης της θερμοκρασίας του Παγασητικού, που θα επιφέρει μια ενδεχόμενη επένδυση αυτού του είδους (αναφέρθηκε σε αυτά, ο πρόεδρος του ΙΣΜ, κ. Βενέτης), ο κ. Παπαπέτρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε ζητήματα ασφάλειας και ζωής που προκύπτουν, όπως ο κίνδυνος εκρήξεων, που όσο μικρός και να είναι – όπως τόνισε – δεν μπορούμε να αγνοούμε, καθώς (συν τοις άλλοις) μιλάμε και για μια σεισμογενή περιοχή, που είναι η Μαγνησία.

«Ζητάμε από τους πολίτες εκρηκτική αντίδραση!» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της ενέργειας δεν αντιμετωπίζεται με τη συγκεκριμένη επιλογή, όταν όλος ο κόσμος προσανατολίζεται πια, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε πολιτικό επίπεδο διαχείρισης του θέματος, ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι το ζήτημα αυτό ανέδειξε τις παθογένειες του τρόπου άσκησης της εξουσίας στον τόπο μας (έλλειψη διαλόγου, χυδαιότητες, άρνηση άσκησης αρμοδιοτήτων, χλευασμός κάθε αντίθετης άποψης) και κάλεσε άπαντες, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν χωρίς υπεκφυγές και τακτικισμούς.

«Ανάμεσα στην δημοτική αρχή και το λαϊκό αίσθημα υπάρχει χάσμα … κι αυτό επιδιώκουμε, να εκφράσουμε την φωνή των πολιτών του Βόλου» κατέληξε ο κ. Παπαπέτρος.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΜ, κ. Βενέτης δήλωσε, εξάλλου, μεταξύ άλλων, ότι κύριος σκοπός τους είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν καταστροφική για την υγεία των πολιτών της Μαγνησίας, η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας, δεδομένου ότι έχουμε ένα ιδιαίτερο κλίμα στην περιοχή, γιατί εγκλωβίζονται η υγρασία και οι ρύποι. Κατά συνέπεια – σημείωσε – δεν είναι μόνο η πιθανότητα τυχόν ατυχημάτων που πρέπει να λάβουμε υπόψη, αλλά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση που θεωρείται δεδομένη.

Ο κ. Μουτσινάς, από την πλευρά του, από την Επιτροπή Πολιτών «Όχι LNG στον Παγασητικό», δήλωσε πως δεν είναι πρόθεσή τους, να κινδυνολογήσουν, αλλά είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι μια επένδυση LNG θα επιφέρει πολλά δεινά στην περιοχή.

«Αυτό το ζήτημα ενώνει και δεν διχάζει την κοινωνία του Βόλου και αυτό έχει γίνει. Θα έπρεπε και ο δήμος Βόλου που είχε μείνει έξω από την ιστορία, να ακούσει τους ειδικούς, να μην κάνει ότι τα ξέρει όλα και να μην απαξιώνει την κοινωνία» τόνισε ο κ. Μουτσινάς, προσθέτοντας πως υπάρχουν ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες που θέτουν συγκεκριμένα τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους μονάδες

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ατυχή» την συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου, κ. Μπέου, όσον αφορά στο θέμα, καθώς και «μεγάλη προσωπική του ήττα» το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε τελικά κατά, ενώ εξήρε την στάση της κ. Καντόλα, η οποία παρέμειμε και ψήφισε κατά της επένδυσης, με αποτέλεσμα να διαγραφεί, λίγο μετά, από την ομάδα πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Τέλος, ο κ. Μουτσινάς έκανε γνωστό, ότι επίκειται η διοργάνωση ημερίδας, κατά την οποία, όχι μόνο θα αναλυθούν όλες οι πτυχές του θέματος, αλλά και θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος