Ν. Μυλόπουλος: Παράλογος ο συσχετισμός πηγαίου νερού και γεωτρήσεων στον Βόλο – Καθυστέρησε το master plan

Το θέμα του νερού στο Δήμο Βόλου και δη στην Αγριά εμφανίστηκε με ιδιαίτερη οξύτητα φέτος το καλοκαίρι, καθώς οι μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ  στο νερό ειδικά της Αγριάς έδειξαν την ύπαρξη υδραργύρου, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η πόση. Επιπλέον, γίνονται συχνές προγραμματισμένες διακοπές, λόγω του ότι δεν υπάρχει επάρκεια τόσο στην Αγριά όσο και και σε άλλες περιοχές του δήμου, ενώ έχει μειωθεί και η πίεση στον Βόλο.

Η τοπική κοινωνία δοκιμάζεται είναι αλήθεια και η τελευταία ενημέρωση που έκανε επί τόπου η δημοτική αρχή έκανε λόγο για ενίσχυση των υδρευτικών αποθεμάτων από μία γεώτρηση στα Πλατανίδια, της οποίας όμως το νερό περιέχει νιτρικά και αναμένονται απονιτροποιητές και δύσκολα εκτιμούν όλοι ότι θα πέσει στο δίκτυο στις 15 Ιουλίου, όπως έχει δεσμευτεί η δημοτική αρχή, εκτίμησε ο επικεφαλής της παράταξης Ιάσονας Αποστολάκης. «Επιπλέον είναι άγνωστο αν το νερό απλά θα καλύψει τις ανάγκες σε ποσότητα ενώ άγνωστο είναι αν θα μπορεί να καταναλωθεί».

Ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Νικήτας Μυλόπουλος που θα μιλήσει στην εκδήλωση της Τετάρτης στην Αγριά, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου επισήμανε ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων εν γένει. Τόνισε όμως ότι είναι αδύνατον να ανοίξει κάποιος γεώτρηση στη Θεσσαλία και να μη βρει υφάλμυρα νερά.

Ν. Μυλόπουλος: Παράλογος ο συσχετισμός πηγαίου νερού και γεωτρήσεων στον Βόλο – Καθυστέρησε το master plan

«Στην περιοχή του Βόλου είναι γνωστό εδώ και 20 χρόνια. Υπάρχει μέτωπο από τη θάλασσα και προς το Πήλιο και φυσικά τα νιτρικά από τις καλλιέργειες και γι’ αυτό γίνεται μεγάλη συζήτηση και εφαρμόζονται προγράμματα απονιτροποίησης. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει πολύ αυτή την κατάσταση. Είχαν κάνει πριν 20 χρόνια μελέτη για τη ΔΕΥΑΜΒ ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης των νερών της περιοχής. Και ό,τι είπαμε τότε ισχύει και τώρα, ό,τι προτείναμε δεν έγινε. Πριν πάμε στα τεχνικά ζητήματα, αυτά τα προβλήματα για να συζητηθούν και να προσεγγιστούν χρειάζονται συναίνεση συζήτηση και όχι καουμποϋλίκια”.

Τόνισε, επίσης, ότι καθυστέρησε κατά πολύ να γίνει ένα master plan που θέτει τη λογική της ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού, της ολιστικής προσέγγισης. «Το νερό είναι ένα ενιαίο σύστημα που επηρεάζει και επηρεάζεται. Στο Βόλο υπάρχει ένας παράλογος συσχετισμός πηγαίου νερού και γεωτρήσεων. Υπάρχουν πηγές για αξιοποίηση, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη εκμετάλλευση, αλλά χρήση υπόγειου νερού από τις γεωτρήσεις. Γι’ αυτό το μίγμα νερού που πίνουμε είναι υφάλμυρο και δεν μας αρέσει η γεύση του. Το 65-70% των πολιτών αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό ή χρησιμοποιούν φίλτρα, όμως αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλοι». Επιπλέον ο κ. Μυλόπουλος έθεσε το θέμα των απωλειών από το δίκτυο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος