Ν. Καπούλα: Τέλη του 2024 διευθετούνται τα πολεοδομικά προβλήματα στο Πήλιο

«Στα τέλη του 2024 μπορούμε ρεαλιστικά να αναμένουμε το τέλος των πολεοδομικών προβλημάτων στο Πήλιο» τόνισε στην ομιλία της, κατά τη σημερινή εκδήλωση κοπής πίτας του ΤΕΕ Μαγνησίας, στο Volos Palace, η πρόεδρός του, κ. Νάνσυ Καπούλα.

Αναφερόμενη στη μάχη, που έδωσε το ΤΕΕ Μαγνησίας για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος που αφορά στα όρια των οικισμών του Πηλίου και την κατάργησή τους από το ΣτΕ, η κ. Καπούλα δήλωσε ειδικότερα, ότι:
«Πρώτα και παρά τις αντίθετες απόψεις, διασφαλίσαμε τη δυνατότητα έκδοσης αδειών στα υφιστάμενα κτίρια. Στη συνέχεια και με αφορμή το πρόβλημα του Πηλίου, ζητήσαμε να αναλάβει το ΤΕΕ τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας των οριοθετήσεων. Τελικά, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και το Γ.Γ.ΥΠΕΝ κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη υλοποιήσαμε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο, καθιστώντας το ΤΕΕ αναθέτουσα αρχή, κάτι που αλλάζει ουσιαστικά το ρόλο μας ως φορέα. Στην παρούσα φάση το ΤΕΕ είναι έτοιμο να προκηρύξει το σύνολο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων της περιοχής μας και με ορίζοντα το τέλος του 2024 μπορούμε ρεαλιστικά να αναμένουμε το τέλος των πολεοδομικών προβλημάτων».

Οι μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων – όπως είπε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας – θα καθορίσουν – με Προεδρικά Διατάγματα – όρια, χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, καθώς και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Η κ. Καπούλα ξεκίνησε την ομιλία της με αναφορά στα όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο κλάδος, κατά την περίοδο της πανδημίας, επισημαίνοντας πως, έχοντας ήδη από τα προηγούμενα χρόνια ψηφιοποιήσει το σύνολο των υπηρεσιών του, το ΤΕΕ Μαγνησίας ανταποκρίθηκε στην εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των μηχανικών και των πολιτών χωρίς ελλείψεις και προβλήματα. Ταυτόχρονα, το Τεχνικό Επιμελητήριο πρόσφερε τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που ως πρωτοπόρο στα τεχνολογικά μέσα, είχε από χρόνια θέσει σε λειτουργία.

Η κ. Καπούλα προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό των τριών προηγούμενων χρόνων, αναφερόμενη – μεταξύ άλλων – στα εξής σημεία δράσης:

-Στην πρωτοβουλία συγκρότησης του 2ου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής στο Νομό Μαγνησίας, που συνέβαλε ώστε να ομαλοποιηθεί η ροή των εγκρίσεων των μελετών και να απεμπλακούν οι υποθέσεις αυθαιρέτων στο Πήλιο που δημιουργούσαν χρόνιες καθυστερήσεις σε αγοραπωλησίες και γενικότερα δικαιοπραξίες ακινήτων.

-Στην παρέμβαση του ΤΕΕ για το θέμα των υδατορεμμάτων που εξαιτίας μιας απόφασης του ΣτΕ μπλόκαρε την έκδοση οικοδομικών αδειών. Σε συνεργασία με το Γ.Γ. ΥΠΕΝ κ. Μπακογιάννη διαχωρίστηκε άμεσα το θέμα της αντισυνταγματικότητας και μέσω τροπολογίας επιτράπηκε στα οικόπεδα με μικρά υδατορέμματα (για το Πήλιο ένα πολύ συχνό φαινόμενο) να προχωρούν στην έκδοση οικοδομικών αδειών χωρίς να υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης σε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

-Στην διοικητική υποστήριξη της ΥΔΟΜ Βόλου στους Δήμους της Μαγνησίας, όταν αυτή έληξε, παρεμβαίνοντας απευθείας στα συναρμόδια Υπουργεία

-Στην αναμόρφωση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος της αγοράς, δημιουργώντας ένα δίκαιο σύστημα μοριοδότησης για τους υποψηφίους.

-Στην συνεργασία του ΤΕΕ Μαγνησίας με όλους τους επιστημονικούς φορείς του Νομού, με τους οποίους διαχειρίστηκαν όλα τα μείζονα θέματα της περιοχής μας διεπιστημονικά και με αντικειμενικότητα.
«Παραμένουμε ενωμένοι στις απόψεις μας σε θέματα περιβάλλοντος όπως την άρνηση μας να υποδεχτεί ο Βόλος εγκατάσταση LNG. Με τις κοινές μας θέσεις, δίνουμε ξεκάθαρα επιχειρήματα στο δημόσιο διάλογο, απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθεί να παραπλανήσει την τοπική μας κοινωνία» επισήμανε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος