Μαγνησία: Αίτημα για αναβολή της ανάρτησης του Κτηματολογίου που ορίστηκε για 17 Οκτωβρίου 2023

Αίτημα για αναβολή της ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων για το υπόλοιπο της Μαγνησίας, ζητά με επιστολή του από το αρμόδιο υπουργείο το ΤΕΕ Μαγνησίας, έπειτα από αίτημα των μηχανικών, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου, η τοπογράφος-πολεοδόμο μηχανικός, Γραμματή Μπακλατζή.

Κι αυτό διότι αφορά τις περιoχές που στο σύνολο τους έχουν πληγεί δύο φορές από τις πρόσφατες πλημμύρες κι ενώ η Μαγνησία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον η ανάρτηση καλύπτει κυρίως αγροτικές περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, δηλαδή είναι ορεινές-αγροτικές με δυσδιάκριτα όρια από το χάρτη του κτηματολογίου κ.α. Στην ουσία έχει αλλάξει, τονίζει η κ. Μπακλατζή, όλη η μορφολογία της περιοχής.

Σημειώνεται οτι από τον Οργανισμό Κτηματολογίου ανακοινώθηκε ότι την 17η Οκτωβρίου 2023 ξεκινάει η Ανάρτηση Κτηματολογικών Στοιχείων για το υπόλοιπο Μαγνησίας.

Συνοπτικά οι περιοχές είναι:

Καλλικρατικός Δήμος Βόλου και συγκεκριμένα για τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΓΛΑΦΥΡΩΝ – ΣΕΣΚΛΟΥ – ΑΪΔΙΝΙΟΥ – ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ

Καλλικρατικός Δήμος Αλμυρού σε όλους τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΑΛΜΥΡΟΥ – ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΑΝΘΟΤΟΠΟΥ – ΚΟΚΚΩΤΩΝ – ΚΡΟΚΙΟΥ– ΚΩΦΩΝ – ΠΛΑΤΑΝΟΥ– ΦΥΛΑΚΗΣ – ΑΝΑΒΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ – ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ– ΠΤΕΛΕΟΥ – ΣΟΥΡΠΗΣ – ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ – ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ – ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΕΩΣ – ΒΡΥΝΑΙΝΩΝ– ΔΡΥΜΩΝΟΣ

Καλλικρατικός Δήμος Ρήγα Φεραίου σε όλους τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΚΑΝΑΛΙΩΝ – ΚΕΡΑΣΙΑΣ – ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ – ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟΥ – ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ – ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΡΩΝ – ΑΕΡΙΝΟΥ – ΜΙΚΡΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ

Καλλικρατικός Δήμος Νοτίου Πηλίου και συγκεκριμένα για τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ – ΜΕΤΟΧΙΟΥ – ΛΑΥΚΟΥ – ΜΗΛΙΝΑΣ – ΠΡΟΜΥΡΙΟΥ – ΤΡΙΚΕΡΙΟΥ

Καλλικρατικό Δήμος Σκοπέλου σε όλους τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΣΚΟΠΕΛΟΥ – ΓΛΩΣΣΑΣ – ΚΛΗΜΑΤΟΣ.

Ποια είναι τα προβλήματα;

Η ανάρτηση αφορά τις περιoχές που στο σύνολο τους έχουν πληγεί δύο φορές από τις πρόσφατες πλημμύρες κι ενώ η Μαγνησία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα οι εκτάσεις σε Κανάλια, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο και γενικά της Κάρλας και του Βελεστίνου είναι ακόμα πλημμυρισμένες, ενώ όλο το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο και είναι αδύνατη η πρόσβαση. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν στον Αλμυρό, στο Νότιο Πήλιο, ακόμα και στις περιοχές Γλαφυρές, Σέσκλου κλπ του Δήμου Βόλου.

Η ανάρτηση καλύπτει κυρίως αγροτικές περιοχές, που παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, διότι είναι: Σε μεγάλο βαθμό ορεινές – αγροτικές, με δυσδιάκριτα όρια από τον χάρτη του κτηματολογίου λόγω της πυκνής βλάστησης, με έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και συμβόλαια με γενική περιγραφή, χωρίς ακριβείς διαστάσεις και έκταση «όσο κι αν είναι», με πολλές άτυπες διανομές που πρέπει να δηλωθούν με χρησικτησία, με διεκδικήσεις του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του δασικού χάρτη και της κατάργησης των ορίων των οικισμών του Πηλίου με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Μάλιστα μετά τις πλημμύρες έχει αλλάξει και όλη η μορφολογία της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά ρέματα, που «κατάπιαν» και εξαφάνισαν αγροτεμάχια, ελαιοπερίβολα και σπίτια. Όμως τα ρέματα κατά την κτηματογράφηση αποδίδονται ως ειδική έκταση με ονομασία «Ειδική Έκταση: Ποτάμι/Ρέμα» και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επομένως θα πρέπει το Κτηματολόγιο να ξεκαθαρίσει ποια είναι τα ρέματα και να καταγραφούν για να μην ξανα-μπαζωθούν στο μέλλον.

Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να εξετασθούν πρώτα από το Κτηματολόγιο, πριν την διαδικασία της ανάρτηση, ώστε να καταγραφεί σωστά η δημόσια και ιδιωτική περιουσία και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στο μέλλον με δικαστήρια.

Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν και με αυτά τα δεδομένα, καλούνται οι κάτοικοι και όσοι έχουν ακίνητα στη Μαγνησία να λάβουν γνώση των στοιχείων του κτηματολογίου και να κάνουν ενστάσεις. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της Ανάρτησης πραγματοποιείται πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Όμως για να γίνουν οι ενστάσεις απαιτούνται στις περισσότερες περιπτώσεις συλλογή στοιχείων από υπηρεσίες και κυρίως νέα σύγχρονα τοπογραφικά, που λόγω της καταστροφής και δεδομένου ότι έρχεται Χειμώνας δεν είναι δυνατή η πρόσβαση.

Ακούστε τη συνέντευξη της κας Μπακλατζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος