Μ. Χρυσοβελώνη: “Ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο Δήμος Βόλου για την επαναχάραξη της χερσαίας λιμενικής ζώνης”

«Ο Δήμος Βόλου ουδεμία αρμοδιότητα απορρέουσα εκ του νόμου, έχει για την επαναχάραξη της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Βόλου» αποσαφηνίζει σε επιστολή της προς τον δήμαρχο Βόλου, η υφυπουργός Μεταφορών, κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη, απαντώντας σε σχετική επιστολή που στάλθηκε με αφορμή την συζήτηση του θέματος στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

Η κ. Χρυσοβελώνη επισημαίνει ακόμη, ότι το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των χώρων της ζώνης του λιμένα Βόλου κατέχει ο Οργανισμός Λιμένος, όχι όμως και τα δικαιώματα κυριότητας επί των εν λόγω χώρων, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει πως ο κύριος αποδέκτης συγκεκριμένων προτάσεων περί επανακαθορισμού της χερσαίας λιμενικής ζώνης είναι ο ΟΛΒ, ενώ η ίδια δηλώνει ανοιχτή στη συζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων, παρότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Αναλυτικά, στην επιστολή της η κ. Χρυσοβελώνη αναφέρει τα εξής:

Σε απάντηση της επιστολής σας την 18η Οκτωβρίου 2016 με Αρ. Πρωτ. 90493 σας γνωρίζω τα εξής:
Για τον καθορισμό χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης λιμένα ισχύουν οι διατάξεις του Ν2971/2001(ΦΕΚ 285,Α) όπως έχουν τροποποιηθεί. Συγκεκριμένα με απόφαση του Φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης λιμένα, η οποία εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη των Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Πολιτισμού, του ΓΕΝ και της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας καθορίζεται το όριο της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης λιμένα.
Επισημαίνεται ότι ο ΟΛΒ κατέχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των χώρων της ζώνης λιμένα Βόλου. Δεν κατέχει δικαιώματα κυριότητας επί των εν λόγω χώρων, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Εκ των άνω συνάγεται ότι ο Δήμος Βόλου ουδεμία αρμοδιότητα απορρέουσα εκ του νόμου έχει για την «επαναχάραξη» της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Βόλου.
Ωστόσο, από την επισκόπηση της επιστολής σας προκύπτει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς του Δήμου Βόλου προς ωφέλεια της τοπικής κοινωνίας για αξιοποίηση χώρων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Βόλου. Ήδη ο φορέας διαχείρισης και εκμετάλλευσης με παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ του ΟΛΒ είχε προτείνει χώρους προς παραχώρηση(π.χ. Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου).Εξ αυτού συνάγεται ότι υπάρχει η βούληση του ΟΛΒ να παραχωρήσει κάποιους χώρους προς ωφέλεια της τοπικής κοινωνίας με την βασική προϋπόθεση ότι οι χώροι αυτοί δεν είναι αναγκαίοι για την παροχή λιμενικών υπηρεσιών ή την κατασκευή λιμενικών έργων.
Όπως σας έχω επισημάνει και στο παρελθόν, είμαι ανοιχτή στη συζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων τις οποίες αναμένω για αξιολόγηση, αν και το συγκεκριμένο ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μου.
Σε κάθε περίπτωση, σας υπενθυμίζω ότι ο κύριος αποδέκτης των συγκεκριμένων προτάσεων περί επανακαθορισμού της χερσαίας λιμενικής ζώνης είναι ο ΟΛΒ.
Είναι αυτονόητο ότι όλοι μοχθούμε για το καλό της κοινωνίας του Βόλου και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Όμως δεν αρκεί να τονίζουμε τα πράγματα που μας ενώνουν αλλά και να απέχουμε από ιδεολογίες και πολιτικές που μας χωρίζουν.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Από το Δήμο Βόλου εστάλη προς την υφυπουργό ΠΟΜΕΔΙ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη η ακόλουθη απαντητική επιστολή:

Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

Ευχαριστούμε για τις ευχές σας, αλλά εμείς ως Δημοτική Αρχή, σας καλέσαμε να πάρετε θέση για το μεγάλο αίτημα της πόλης και τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, ως πολιτικός, ιδιότητα για την οποία άλλωστε και θα κριθείτε, και όχι ως καθηγήτρια Νομικής ή δικηγόρος. Η Νομοθεσία είναι γνωστή και ως προς αυτό δεν περιμέναμε τα «φώτα» σας.

Ειλικρινώς από την απάντηση σας δεν καταλάβαμε αν είστε υπέρ του αιτήματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, για την επαναχάραξη των χερσαίων ζωνών των λιμανιών και την παραχώρησή τους στην αυτοδιοίκηση ή επιθυμείτε την παραμονή στο σημερινό καθεστώς, που ευνοεί τους δανειστές και τις λοιπές «κατοχικές» δυνάμεις της χώρας, που θα βρουν μια πλούσια περιουσία, και σίγουρα, πάντως, όχι τις τοπικές κοινωνίες.

Επειδή, πάντως ορθά σημειώνετε, ότι δεν είναι θέμα αρμοδιότητάς σας, εμείς ως εκφραστές των συμφερόντων του Βόλου και των Βολιωτών, περιμένουμε τη στήριξή σας, αν επιθυμείτε να την εκφράσετε, έμπρακτα, απέχουσα από ιδεολογίες και πολιτικές που μας χωρίζουν, όπως δηλαδή από την πλευρά σας συμβαίνει, περιέργως, αποκλειστικά και μόνο σε προεκλογικές περιόδους, αλλά όχι και σε αυτή την περίοδο που διανύουμε.

Σε κάθε περίπτωση εμάς μας ενδιαφέρουν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της πόλης, γι αυτό και απέχουμε από πολιτικά και άλλα παιχνίδια. Εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά μας.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ