Καταστροφική για ορισμένες καλλιέργειες η υψηλή αγωγιμότητα του νερού της Κάρλας

Η υψηλή αγωγιμότητα του νερού της Κάρλας μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για κάποιες καλλιέργειες,  όμως για να πιστοποιηθεί το πόσο κατάλληλο για άρδευση είναι το νερό, θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι παράμετροι, επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, Ιφιγένεια Κάγκαλου. Αφορμή  ανησυχίες καλλιεργητών αλλά και σχετική επερώτηση στη βουλή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου.

Η κ. Κάγκαλου χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες των καλλιεργητών και ανέφερε ότι σύμφωνα με το ύψος των τιμών της αγωγιμότητας (αλατότητας) που μετράται σε εργαστήριο της ΔΕΥΑΛ, φαίνεται ότι υπάρχει υψηλότερη αγωγιμότητα από ό,τι θα περίμενε κάποιος σε μία λίμνη, ένα ταμιευτήρα. «Υπάρχουν αυξημένα ιόντα ασβεστίου, μαγνησίου, χρειάζονται επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις. Αλλά ένδειξη ότι το νερό έχει αυξημένη συγκέντρωση αλάτων υπάρχει».

Σε ότι αφορά τις αιτίες που την προκαλούν επισήμανε ότι ευθύνονται τα πολλά χρόνια ξηρασίας της λίμνης και η λίπανση των εδαφών, αλλά και το γεγονός ότι το νερό της Κάρλας εξατμίζεται πολύ γρήγορα, ενώ δεν είναι άμοιρες ευθυνών οι παράνομες γεωτρήσεις που συνέβαλλαν στην υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα.

Αναφορικά με τις καλλιέργειες, εξήγησε ότι το νερό της Κάρλας με την αγωγιμότητα που παρουσιάζει σήμερα δεν έχει επιπτώσεις σε καλλιέργειες σιταριού ή βαμβακιού, όμως για την ντομάτα, νερό αντίστοιχης αγωγιμότητας ελαττώνει την παραγωγή στο 60-70%. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που ο Φορέας και οι αρμόδιες υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να το διερευνήσουν. Εμείς διαθέτουμε στοιχεία μόνο για μία ενδεικτική παράμετρο».

Χαρακτηριστικά δε ανέφερε ότι το νερό από τον Πηνειό έρχεται με 500 μονάδες αγωγιμότητας και τετραπλασσιάζεται μέσα στην Κάρλα. «Γι αυτό επιμέναμε ότι θα πρέπει να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, με αυστηρό έλεγχο γεωτρήσεων, και να υπάρχει παραπάνω εισροή από τον Πηνειό» εξήγησε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος