Καρδίτσα: Τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά

Στην πλατεία Δικαστηρίων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος ΟΤΑ και η ΕΛΜΕΚ με την συμμετοχή και της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση για την πρωτομαγιά. Την κεντρική ομιλία έκανε εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ Καρδίτσα: Τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιάο κ. Αποστόλης Ταξιάρχης, ενώ πραγματοποιήθηκε και κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Τσιάκο και άλλους εκπροσώπους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας πραγματοποιήθηκαν τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά. Στην πρώτη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, οι υγειονομικοί του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, εργατικά σωματεία, αγρότες και παραγωγοί, καθώς και σύλλογοι γυναικών.

Καρδίτσα: Τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά

Η συγκέντρωση άνοιξε με τραγούδια από καλλιτέχνες της πόλης, χαιρετισμούς απεύθυναν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών του Νοσοκομείου Καρδίτσας και Κέντρων Υγείας του νομού Καρδίτσας κ. Έκτροας Γάζος, καθώς και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Καρδίτσα: Τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Κώστας Κουβαράς ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο 8ωρο τόνισε ότι “η κυβέρνηση με το νόμο, που θα φέρει το επόμενο διάστημα κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη…

Καρδίτσα: Τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά 135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο.
Οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους βαφτίζουν «πρόοδο» να δουλεύουμε όπως το 1919, 10 ώρες την ημέρα, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο και 6ωρο, σε 5μερο. Απαιτούν την αύξηση της απλήρωτης δουλειάς, μέχρι και 150 ώρες”.
Επεσήμανε, ότι “οι εργαζόμενοι γίνονται λάστιχο με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ οι ισχυρισμοί του αρμοδίου υπουργού γύρω από τις θετικές προεκτάσεις των ατομικών συμβάσεων και της ατομικής διαπραγμάτευσης αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους”.

Καρδίτσα: Τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά“Η δήθεν εθελοντική επιλογή της 10ωρης εργασίας γίνεται ανέκδοτο αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς “, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβαράς, ενώ σημείωσε : “Η ζωή που μας αξίζει προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.
Για μια κοινωνία που θα μας επιτρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή μας, να είμαστε υγιείς, να αντέχουμε στις επιδημίες, να έχουμε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να ζούμε ανθρώπινα”.

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε από το ΚΚΕ (μ-λ) με μοίρασμα κειμένου στον κόσμο στο οποίο μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι “η φετινή εργατική πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει μαζικό βήμα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής, να θέσει αποφασιστικά την απαίτηση να ανατραπούν τα κυβερνητικά σχέδια, να μπει φραγμός στο αντεργατικό νομοσχέδιο”.

Καρδίτσα: Τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά

Στην τρίτη συγκέντρωση συμμετείχαν το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας για Υγεία, Ζωή και Ελευθερία, το ΝΑΡ Καρδίτσας, η άλλη ρΟΤΑ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας. Σε κείμενο του δικτύου που μοιράστηκε κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Καρδίτσα: Τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά “Το νέο αντεργατικό τερατούργημα έχει βάσεις στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις των μνημονίων και τις προχώρησε ακόμα περισσότερο, ενώ αποτελεί

Καρδίτσα: Τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά

προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων από το ταμείο ανάκαμψης, που προορίζονται για το κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα για την κατάργηση – ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και στην ανάθεση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες (δικηγόρων και λογιστών), που θα πληρώνει ο εργαζόμενος”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος